Shocking, toen we lazen dat maar liefst 76% van de vrouwen vindt dat werk en gezin niet te combineren is (bron: Sitly). Zolang dit idee leeft of een positieve ervaring uitblijft, zal verandering brengen hierin moeilijk zijn. Toch is het goed als die verandering wél ontstaat en dat vrouwen (en mannen) nog meer ervaren dat de combinatie goed mogelijk is, zonder in te hoeven leveren op je schuldgevoelens. Want daar steekt het vaak. Daarnaast hebben we gedurende de pandemie nieuwe inzichten gekregen; als werkende ouders willen we onder andere flexibel kunnen werken.

Flexibel kunnen werken met gezin

Allereerst kunnen we stellen dat de covid-19 een negatieve impact heeft gehad op vrouwen binnen de beroepsbevolking. Juist de vrouwen legden hun werk neer om de zorgtaken op te pakken. Vanuit een traditionele rolverdeling en de in mindere mate aanwezige kansen op de arbeidsmarkt ten opzichte van de man, was dit eigenlijk geen echte keuze meer. Onder de getroffen vrouwen wereldwijd is dan ook onderzoek gedaan om te weten welke factoren nodig zijn om deze carrières weer op de rails te krijgen. 34% van deze vrouwen gaf aan flexibiliteit nodig te hebben en 32% heeft oplossingen nodig voor een betere werk-privébalans, zoals kinderopvang en hulp bij de zorg. (Monsterboard: vrouwen in de beroepsbevolking)

Lees ook: Waarom we de term werkende moeder beter niet meer kunnen gebruiken

Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit?

Als je jezelf eens de vraag stelt, hoe jouw ideale werkomgeving eruit zou zien? Werk je dan meer of minder dagen vergeleken met de huidige situatie? En hoe verdeel je jouw uren? Kun je deze vraag oprecht beantwoorden zonder vast te houden aan huidige patronen? Er is namelijk een reden waarom ik dit vraag: vrouwen hebben vaker te maken met een werk-familie-conflict. Dit wordt onbewust in stand gehouden vanuit de maatschappij waarbij de sociale normen over hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen, onze keuzes beïnvloeden. De parttime cultuur die we hebben, is van oudsher ontstaan uit een traditionele rolverdeling waarbij de man werkt en de vrouw zorgt. Zodra vrouwen – nadat ze kinderen hebben gekregen – gaan werken, krijgen zij bijvoorbeeld eerder dan de man de vraag: ‘wie zorgt er dan voor de kinderen?’

Dit soort vragen of het onbewust veroordelen van deze keuzes werkt in op de schuldgevoelens. Een sterke emotie met een morele lading. Waardoor onze keuzes vooraf nog wel eens onbewust beïnvloed zijn.

Welke veranderingen zijn er nodig?

Wil je als maatschappij verandering brengen en het traditionele plaatje meer los gaan laten, om werkende ouders hun ideale werkomgeving te laten creëren en flexibel te kunnen werken? Dan zijn er verschillende facetten nodig die hier invloed op uit moeten oefenen:

  • De overheid; we lopen in Nederland nog behoorlijk achter als het gaat om een eerlijke verdeling in de beroepsbevolking bevorderen. Zo weten we dat Scandinavië ver voorop loopt als het gaat om parttime mogelijkheden en ouderschapsverlof. En zo concentreert Duitsland zich op meer financiële zekerheden waarbij vrouwen geen geld meer verliezen aan oneerlijke belastingen.
  • Erkenning en vertrouwen vanuit de maatschappij waarbij vrouwelijke rolmodellen in verschillende sectoren in allerlei functies voor herkenning gaan zorgen.
  • Werkgevers die gelijke kansen geven en flexibele werkplekken bieden om de zorgtaken beter te verdelen en op te pakken tussen mannen en vrouwen. Kortom, als je kansen op de arbeidsmarkt gelijk zijn als die van de man, en we in een maatschappij leven waarbij je als moeder van het gezin ook de hogere functies kunt bekleden, veranderen dan ook je ambities? Ik werk omdat ik het belangrijk vind financieel onafhankelijk te zijn. Daarnaast geef ik dat mijn dochters ook graag mee, dat ze kunnen worden wat ze willen en zich vooral niet laten afremmen door stigmatisatie in de maatschappij. Ik heb gestudeerd en wil mijn doelen die ik daarmee had, na blijven streven.

Lees ook: Meer werken, laat het merken? Ga lekker zelf het gesprek aan, daar in Den Haag!

Mijn ideale werkomgeving: flexibel werken

Mijn ideale werkomgeving heb ik inmiddels ontdekt. Na covid-19 zijn de flexibele werktijden en mogelijkheid om vanuit huis te werken erin gebleven. Voor mij is dit de ideale situatie om werk te combineren met de zorgtaken thuis en het managen van mijn energie. Dus, als je nergens rekening mee hoeft te houden, hoe ziet jouw ideale werkomgeving er dan uit?

Website | + berichten

Reacties gesloten.