Wanneer en hoe vertel je op je het werk dat je zwanger bent? Dat is vast niet het eerste waar je aan denkt zodra je een positieve zwangerschapstest (hoera!!) in je handen hebt. Maar die vragen komen vast en zeker zodra het nieuws geland is en eventueel al gedeeld hebt met mensen om je heen. In dit artikel gaan we je op weg helpen met de aankondiging van je zwangerschap op het werk.

Wanneer moet je het volgens de wet vertellen?

Wettelijk geldt er slechts één voorwaarde betreft het moeten vertellen van je zwangerschap op werk. Uiterlijk 3 weken voordat je zwangerschapsverlof start, moet je je werkgever informeren. Waarom zou je het toch eerder vertellen? Omdat je dan tijdig afspraken kunt maken, bijvoorbeeld over het opnemen van ouderschapsverlof, maar ook je werkgever kan dan tijdig vervanging voor je zoeken (ook voor jezelf fijn). En niet onbelangrijk, zodra jouw werkgever is geïnformeerd, ben je door de wet extra beschermd tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Soorten verlof bij zwangerschap en bevalling

Wanneer vertel je het?

Dit verschilt echt per persoon, er is ook geen goed of fout met wanneer je het vertelt. De meeste vrouwen vertellen het na een goede termijnecho, wat tussen de 10 en 12 weken plaatsvindt. Maak je gebruik van de 13-weken echo? Dan kun je er eventueel ook voor kiezen om het hierna te vertellen. Eerder vertellen kan handig zijn, bijvoorbeeld omdat de inhoud van je werk van invloed kan zijn op de zwangerschap of andersom. Zoals hierboven genoemd ben je extra beschermd door de wet zodra je het verteld hebt. Jouw werkgever moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken en mag je dus geen werk laten doen dat schadelijk kan zijn voor jou of je kind. Het kan zijn dat je werk aangepast dient te worden of dat bepaalde risicofactoren vermijdt moeten worden (bijvoorbeeld schadelijke stoffen en straling). Ben je ziek door de zwangerschap (denk aan heftige misselijkheid), dan kan de werkgever een ziektewet-uitkering voor je aanvragen, wat 100% van het dagloon is. Ook krijg je verlof voor onderzoeken en bezoeken aan de verloskundige tijdens werktijd en hoef je geen vakantie-uren op te nemen. Hoe je je voelt, kun je dus als uitgangspunt nemen wanneer je het vertelt. Hoe eerder je het vertelt, hoe eerder bovenstaande zaken dus bespreekbaar zijn.

Tips en tricks bij het vertellen

Als je nog niet zolang bij je werkgever zit kan het vertellen wellicht spannender zijn dan als je er al een aantal jaar zou zitten. De volgende tips kunnen je in ieder geval op weg helpen om het gesprek aan te gaan.

Bespreek het nieuws eerst met je direct leidinggevende

Het is handig om eerst je direct leidinggevende in te lichten dat je zwanger bent voordat je het hele team inlicht. Tijdens dit gesprek kun je eventueel direct afspraken maken over je verlof, eventuele vervanging of aanpassing van het werk. Hierna kun je het nieuws delen met andere collega’s en ze ook direct informeren over de eventuele afspraken.

Zorg voor genoeg tijd

Plan een gesprek in met je leidinggevende zodat je zeker weet dat jullie voldoende tijd hebben om het blije nieuws te bespreken. Niets is vervelender dan dat jullie gesprek onderbroken moet worden, omdat je baas door moet naar zijn/haar volgende meeting.

Ken je rechten

Niet elke werkgever weet exact waar een zwangere vrouw recht op heeft. Als je op de hoogte bent van je rechten, kun je ook goede afspraken maken. Bijvoorbeeld betreft de inhoud van je werk, je werktijden, bezoeken aan de verloskundige of verlof. Mochten er toch afspraken zijn gemaakt die niet helemaal oké zijn, dan kun je daar natuurlijk altijd op terugkomen.

Blij en positief

De komst van een kindje is natuurlijk iets moois, leg dan ook de nadruk op het positieve in het gesprek. Verontschuldigen is totaal niet nodig, ook niet als je er nog maar net zit. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met: ‘Ik heb leuk en misschien onverwacht nieuws: ik ben zwanger’ of ‘Maak je geen zorgen, ik zeg niet mijn baan op, maar ben binnenkort wel even weg. Met zwangerschapsverlof!’

De reactie van je baas

Een positieve reactie is natuurlijk het leukst en zorgt voor een vlot gesprek. Reageert je leidinggevende niet zo enthousiast? Sommige leidinggevende vergeten soms het emotionele stuk en denken vooral in praktische zaken die zij moeten regelen, bijvoorbeeld het zoeken naar vervanging. Wees vooral niet teleurgesteld en laat het niet jouw blije stemming drukken.

Zwangerschapsdiscriminatie

Helaas komt zwangerschapsdiscriminatie vandaag de dag nog altijd voor. Denk aan bonussen mislopen, geen contractverlenging of bepaalde kansen niet meer krijgen. Heb je het idee dat je benadeeld wordt omdat je zwanger bent, ga dan het gesprek aan met je leidinggevende. Je kunt ook een vertrouwenspersoon op werk benaderen. Komen jullie er niet uit, meld dit dan bij het College voor de Rechten van de Mens. Ook bij vragen kun je bij hen terecht.

Lees ook: Zwangerschapsdiscriminatie op het werk

Reacties gesloten.