Gwen (42) is yogadocente, mindfulness- & hypnobirthing trainer, stresscoach en moeder van twee (12 en 14 jaar). Na het afronden van haar opleiding tot yogadocente, besluit Gwen Mama GLOW op te richten; een bedrijf waar ze in samenwerking met meerdere professionals, (aanstaande) moeders begeleidt door middel van yoga & mindfulness, online workshops en coaching. Sinds de oprichting hebben ruim 2000 vrouwen inmiddels deelgenomen aan de lessen, trainingen & workshops van Mama GLOW. 

Wat was voor jou de belangrijkste reden om Mama GLOW op te richten?
“Zwangerschap en het moederschap hebben een enorme impact op je leven, je maakt een mega-shift en ontwikkeling door als vrouw. Er komt veel kijken bij een zwangerschap en een bevalling. Tijdens mijn eerste zwangerschap beoefende ik yoga en merkte hoeveel baat ik hierbij had. Het zorgde er niet alleen voor dat ik me ontspannen kon voelen, maar ook energiek. Het leek me superleuk om dit ook zelf te doen en andere zwangere vrouwen te laten ontspannen en inspireren.  Ik ben toen voor mezelf begonnen. En wat bleek: er was veel vraag en behoefte aan en ik zat dan ook gelijk vol!” 

In die tijd dacht ik nog: ‘dit is voor geitenwollensokken-mensen’

 Wilde je altijd al iets met yoga doen?
Nee, ik heb eigenlijk een achtergrond in HR en bedrijfscommunicatie. Mijn vader wees mij op yoga toen ik veel stress ervaarde tijdens mijn studie. In die tijd dacht ik nog: ‘dit is voor geitenwollensokken-mensen’ en durfde het dan ook niemand te vertellen toen ik besloot aan yoga te doen. Ik deed het echt puur voor mezelf en leerde het op die manier. Inmiddels is dat wel anders natuurlijk. Waar een aantal jaren geleden yoga nog een zweverig imago had, is dat nu helemaal ‘hot and happening’. Ik vind het leuk om te zien hoe zich dat ontwikkeld heeft en dat ik het ben blijven doen.” 

 Je biedt met Mama GLOW speciaal programma’s aan voor werkende moeders. Kun je hier meer over vertellen? “We bieden voor werkende moeders 1:1 programma’s op maat aan, waarbij we vooraf bespreken wat er nodig is en wat het plan gaat worden. Afhankelijk van de behoeften en uitdagingen van de moeder, kunnen personal training, work-life coaching, voedingscoaching en/of yoga en mindfulness een onderdeel zijn van het programma. Zo kan het zijn dat je de ene week work-life coaching hebt tijdens een wandelsessie en de andere week een yogasessie thuis hebt.”  

 Moeders die zichzelf willen blijven en zichzelf niet willen kwijtraken

Met welke uitdagingen komen werkende moeders vooral bij Mama GLOW?
Onder andere werk-privé balans; een goede moeder willen zijn, maar ook carrière willen maken. Moeders die zichzelf willen blijven en zichzelf niet willen kwijtraken. Veel moeders die bij ons komen ervaren daarnaast uitdaging in het nemen van tijd voor zichzelf, en hebben het gevoel altijd ‘aan’ te moeten staan. Ik zie ook dat veel moeders kampen met schuldgevoelens en/of schaamte.”  

Wat zijn hierin je tips?
“Maak écht tijd voor jezelf als moeder. En maak dan vooral tijd voor iets waar je blij van wordt. Wat zijn je energiegevers naast alle verantwoordelijkheden die je hebt? Als je dat even niet meer weet, kun je bij jezelf te rade gaan wat je leuk vond om te doen toen je kind was. Daarnaast is het belangrijk om stil te staan bij wat je voelt en wat je energie geeft. Op een dag gaan er zoveel gedachten door je heen, maar sta eens stil bij wat je erbij voelt. Vraag daar gerust hulp bij. Ik heb bijvoorbeeld zelf ook een coach gehad, ook al had ik het niet ‘nodig’. Je kunt heel veel zelf, maar soms is het fijn om iemand naast je te hebben die met een professionele blik naar je kijkt. Je kunt daar heel veel uit halen voor jezelf en het kan écht heel veel verschil maken.”  

Meestal komt er pas actie wanneer het al te laat is en ligt de actie in het stadium ervoor, vooral bij de werknemer.

Welke ontwikkeling in deze maatschappij is er volgens jou nog nodig voor werkende moeders?
“Wanneer je moeder wordt, krijg je er geen handleiding bij, ook niet van je werkgever. Je ziet het ziekteverzuim hoger worden bij vrouwen die na hun verlof weer aan de slag moeten. Wat mij betreft zou het daarom een mooie ontwikkeling zijn als werkgevers het voor zwangere vrouwen of moeders laagdrempelig maken om gebruik te maken van een coach of te werken aan stresspreventie.  

Meestal komt er pas actie wanneer het al te laat is en een medewerker zich ziek meld. Vanuit HR kan daar bijvoorbeeld veel beter op ingespeeld worden. Naast het vrijmaken van budget vanuit de werkgever, kun je ook denken aan dat het onderwerp stress bij ‘life-events’, een standaard agendapunt wordt van gesprekken met de leidinggevende. Dit vraagt wel een cultuuromslag hoor, waarbij je zowel als leidinggevende als werknemer je kwetsbaar moet opstellen. Er is helaas nog te weinig transparantie over stress op de werkvloer bij levensveranderende gebeurtenissen, zoals moeder worden.” 

Meer zien van Gwen haar werk? Bekijk dan de website van Mama GLOW of volg haar via Instagram. 

Reacties gesloten.