Als ouders kennen we allemaal de eindeloze lijst van taken die bij het ouderschap komen kijken. Van luiers verschonen tot schoolprojecten helpen, van weekmenu’s bedenken tot boodschappen doen en tot het coördineren van buitenschoolse activiteiten. De verantwoordelijkheden en taken lijken eindeloos. Maar al te vaak valt deze last echter onevenredig op de schouders van één ouder, meestal die van de moeder. Vier op de tien vaders en moeders streven ernaar om werk en zorg gelijk te verdelen, maar in werkelijkheid lukt het minder dan één op de tien stellen*. Dit laat zien hoe moeilijk het is voor ouders om de taken eerlijk te verdelen, ook al is de wil er. Het eerlijk verdelen van taken tussen beide ouders kan niet alleen de mentale last verlichten, maar ook de band tussen ouders versterken en de gezinsdynamiek verbeteren. Daarom delen we in dit artikel een aantal tips om jullie op weg te helpen.

Waarom het eerlijk verdelen van taken en de mentale last belangrijk is

Minder mentale belasting

Wanneer taken eerlijk worden verdeeld, voel je je als ouder minder overweldigd en gestrest. Een betere verdeling = minder mentale last.

Gelijkwaardigheid

Het eerlijk verdelen zorgt ervoor dat beide ouders zich gelijkwaardig voelen, en dat jullie tijd als evenredig belangrijk wordt gezien. Essentieel voor een gezonde relatie en co-ouderschap.

Gendergelijkheid

Een eerlijke verdeling tussen ouders helpt om gendergelijkheid te stimuleren doordat het ouderwetse rolpatronen doorbreekt. Zo werken we aan een wereld waarin mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen en op dezelfde manier gewaardeerd worden.

Gelijk kansen in werk en ouderschap

Door het eerlijk verdelen van de taken ontstaat er meer ruimte voor de ene ouder om betrokken te zijn in de zorg voor de kinderen. Voor de andere ouder kan dit meer ruimte geven in carrière-ambities. Wist je bijvoorbeeld dat 64 procent van de vaders in Nederland meer tijd met hun kinderen wil doorbrengen? In dit geval als meer moeders de ruimte krijgen voor hun carrièreambities, ontstaat er meer ruimte voor de ambities in ouderschap voor vaders.

7 Tips om taken eerlijk te verdelen

1. Open het gesprek

Ontevreden over de verdeling of denk je dat de verdeling beter kan? Schroom dan niet om diegene te zijn die het gesprek hierover initieert. Om de situatie te veranderen en het systeem te veranderen, is het nodig dat iemand erover begint. Dit betekent niet dat je de volle verantwoordelijkheid neemt voor de herverdeling, maar het gesprek erover opent. Vertel je partner/co-ouder over je beleving van de mentale last en hoe graag je deze eerlijk zou willen verdelen en waarom. Wees daarin open over je behoeften en verwachtingen.

2. Maak samen een lijst

Maak een lijst van alle taken die moeten worden gedaan, inclusief de onzichtbare taken. Een onzichtbare taak is bijvoorbeeld het bedenken van een weekmenu en een bijbehorende boodschappenlijst. Het boodschappen doen is een aparte, zichtbare taak. Kijk daarnaast goed welke taken dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelf over een langere periode terugkerend zijn. Heb je een goed overzicht van alle taken en de frequentie daarvan, dan kan je in eerste instantie met elkaar een 0-meting maken om inzicht te krijgen hoe de taken op dit moment verdeeld zijn. Maar let op: de bedoeling hiervan is niet om een score bij te houden. Het gaat erom dat jullie kunnen beoordelen in hoeverre het op dit moment eerlijk is verdeeld om zo tot een nieuwe, eerlijkere verdeling te kunnen komen. Vergeet niet in de lijst betaald werk mee te nemen!

3. Kijk naar elkaars krachten en energiegevers

iedereen heeft verschillende sterke punten en voorkeuren, als het gaat om taken en verantwoordelijkheden. Bespreek met elkaar of er voorkeuren zijn of welke taken absolute energieslurpers zijn. Zo kun je al een heel eind komen met de verdeling. Let daarbij wel op de frequentie en mentale belasting van taken, zodat het eerlijk blijft. Uiteindelijk zijn er altijd taken die je minder leuk vindt om te doen, maar die toch moeten gebeuren. Breng ook daarin onder elkaar balans. Bedenk daarbij dat ieders tijd evenredig is én evenveel waard, ongeacht of de 1 meer salaris ontvangt.  Zie de uren die besteed worden aan de zorg voor kinderen of het huishouden, minstens net zoveel waard als betaald werk.

4. Spreek een minimale standaard met elkaar af

Iedereen heeft zijn eigen manier van dingen doen. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen manier hebben van de vaatwasser inruimen. Soms krijg je de neiging om daarmee te bemoeien, terwijl die taak niet bij jou ligt. We zeggen niet: laat het helemaal los. Maar we zeggen wel: laat de beste (je eigen) manier los en stem een minimale standaard af. Wanneer is het voor beiden goed? Zo voorkom je eventuele frustratie en irritatie.

5. Het hoeft niet exact 50-50 te zijn

Het is belangrijk om te weten dat iedere gezinssituatie uniek is en dat er geen one-size-fits-all verdeling is. Het hoeft dus ook niet exact 50-50 te zijn. En eerlijk betekent overigens niet dat het 50-50 moet zijn. Kijk en voel aan wat voor jullie als eerlijk voelt en wat werkt voor het gezin. Dit kan dus ook 60-40 of 70-30 zijn.

6. Flexibel zijn

Wees flexibel en bereid om taken over te nemen als je partner bijvoorbeeld ziek is of door een andere reden extra ondersteuning nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan als je zelf een keer een lang weekend weg bent, hoe je de andere ouder vooraf kunt ondersteunen om die dagen zonder jouw standaard bijdrage door te komen. En andersom natuurlijk!

7. Praat regelmatig met elkaar over de verdeling

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat hoe meer je afstemt met elkaar, vooral over huishoudelijke taken, dat dit leidt tot een gelijkere van taken die ook als eerlijker wordt ervaren? Door structureel hierover te blijven praten worden ook de onzichtbare taken steeds meer zichtbaar, waardoor ook die taken makkelijker verdeeld kunnen worden. Uit datzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat deze structurele afstemming met elkaar bijdraagt aan een hogere relatiekwaliteit. Dus plan bijvoorbeeld met elkaar een wekelijkse meeting, waarbij jullie de taken en afspraken voor de week erop doornemen. Check regelmatig bij elkaar in en herverdeel als dat nodig is.

Reacties gesloten.