Op 22 november 2022 lanceerde een groep van meer dan veertig Nederlandse vrouwen en mannen de Petitie 21e-Eeuws Verlof. De Petitie 21e-Eeuws Verlof, die in het leven is geroepen door Het Buikencollectief , is een oproep van aan de Nederlandse regering om ook in Nederland moderne verlofregelingen in te voeren. Want volgens de initiatiefnemers loopt Nederland, ondanks de recente aanpassingen, nog steeds achter. De huidige regeling zorgt voor genderongelijkheid én houdt de loonkloof in stand. De petitie is inmiddels door meer dan 19.000 mensen ondertekend.
Inhoudsopgave
Het Buikencollectief
Het Buikencollectief is een erkende, landelijke cliëntenorganisatie in de geboortezorg. Deze stichting wil dat zoveel mogelijk vrouwen (en hun partners) met een goed gevoel terugkijken op hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd. De stichting vindt dat het hoog tijd is voor een verlofregeling die past bij deze tijdgeest. “Het is tijd voor een 21e-eeuws verlof, niet alleen in Noord-Europa waar ze weten hoe dat moet – ook in Nederland”, aldus Eline Leijten, voorzitter van het Buikencollectief en mede-initiatiefnemer.
Betaald ouderschapsverlof zoals Finland
Een van de speerpunten is gelijke rechten op 160 dagen betaald ouderschapsverlof per ouder, na de geboorte van een kind. Dit komt neer op zo’n 8 maanden verlof op basis van een werkweek van 5 dagen. Indien het kind één ouder of verzorger heeft, dan worden de 160 dagen bij elkaar opgeteld. Initiatiefnemers pleiten voor deze regeling voor zowel ouders die in loondienst werken als zzp’ers/ondernemers.
Lees ook: Betaald ouderschapsverlof 2023: alles wat je moet weten
Langer recht op pauze en rust voor zwangeren
8 op de 10 Nederlandse zwangeren zijn misselijk aan het begin van de zwangerschap. Maar in wordt verwacht dat zij in hetzelfde tempo blijven doorwerken. Terwijl zorgverleners juist manen tot rust. Voor de zwangerschap mag meer respect komen, volgens initiatiefnemers, zodat zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap rustiger aan kunnen doen én zonder angst voor scheve blikken of loopbaanschade. Daarom pleiten ze voor uitbreiding van de Arbeidstijdenwet, waarbij extra pauze wordt toegekend van in totaal ten hoogste een kwart van de werkdag, in plaats van een achtste.
Verlof na een miskraam en stilgeboorte vóór 24 weken zwangerschap
Op dit moment kent Nederland nog geen verlofregeling bij een miskraam of stilgeboorte vóór 24 weken. Initiatiefnemers van de petitie roepen de regering op om 5 dagen verlof per ouder bij een miskraam tot 16 weken zwangerschap en 40 dagen verlof bij stilgeboorte tussen 16 en 24 weken zwangerschap.
Teken de petitie 21e-eeuws verlof
Sluit jij je ook aan bij het 21e-eeuws verlof? Teken dan, net als Work It Mama, de petitie!
Dit bericht op Instagram bekijken
Reacties gesloten.