Gelukkig krijgen jonge moeders bij de meerderheid van werkgevers tijd en ruimte om borstvoeding te geven of te kolven. Maar toch heeft 1 op de 5 werkgevers dat liever niet onder werktijd. Een kwart van de werkgevers geeft aan dat kolven of borstvoeding voor ongemakkelijke situaties zorgt of niet voldoende bij de organisatie past. Zo blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum dat onder ruim 800 werkgevers is uitgevoerd.
Wel een kolfruimte, maar voldoet niet altijd aan eisen
Vrouwen hebben de eerste negen maanden na de bevalling het recht om onder werktijd borstvoeding te geven of te kolven. Hiervoor mogen ze een kwart van hun werktijd gebruiken. Ook dient de werkgever een ruimte in te richten die voldoet aan een aantal wettelijke eisen. Ruim 60 procent van de werkgevers heeft een kolfruimte beschikbaar, maar deze voldoet niet altijd aan die wettelijke eisen. In één op de vijf van deze ruimtes is een bed of bank aanwezig om even uit te rusten (22%), en in slechts een kwart van de ruimtes is er de mogelijkheid om flessen te reinigen of te steriliseren (25%). Bijna de helft geeft aan dat de ruimte voldoende verse lucht of klimaatbeheersing heeft.
Lees ook: Kolven op werk: alles wat je moet weten
Werkgevers zijn onvoldoende op de hoogte
Nog geen 1 op de 10 werkgevers stelt volledig op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving. Werkgevers die er iets van zeggen te weten, noemen spontaan vooral dat er een kolfruimte moet zijn (46%) en dat er tijd moet zijn om te kolven (26%). Andere maatregelen worden veel minder genoemd. Opvallend is dat het faciliteren van borstvoeding vergeleken met andere gezondheidsthema’s, zoals het nemen van maatregelen ter preventie van burn-out, relatief laag op de agenda van werkgevers staat. Slechts 41% vindt het stimuleren van borstvoeding bij jonge moeders belangrijk. Voorlichting over borstvoeding of kolven op de werkvloer komt dan ook vaak te laat of op initiatief van de medewerker zelf.
Werken aan een inclusieve cultuur
De meerderheid van de werkgevers (55%) verwacht een positief effect van het geven van borstvoeding op het welzijn van jonge moeders. Maar toch wil 1 op de 5 werkgevers liever niet dat dit gebeurt onder werktijd. Daarnaast geeft een kwart van de werkgevers aan dat borstvoeding of kolven op het werk voor ongemakkelijke situaties zorgt, onvoldoende past bij de organisatie of waar lacherig over wordt gedaan.
De resultaten van het onderzoek benadrukken maar weer eens het belang van het creëren van een inclusieve en ondersteunende cultuur voor (jonge) werkende ouders. Als het gaat om lactatie op de werkvloer is er dus nog een hele wereld te winnen.
Reacties gesloten.