[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ina Heijnen is moeder van twee, Birthlight yogadocent én bedrijfsdoula. Over de combinatie zwangerschap, moederschap en werk schreef zij een boek met ervaringsverhalen: ‘Spuug op je blouse’. En daar mochten wij een aantal vragen over stellen!

Het idee voor het schrijven van ‘Spuug op je blouse’ is ontstaan door de wekelijkse verhalen die je hoorde van zwangere vrouwen en moeders (over de combinatie met het werk ), tijdens je yogalessen. Welke verhalen hoorde je met name?

“Ik hoorde verhalen van zwangere vrouwen die door gingen met werken totdat ze er soms letterlijk bij neervielen. En verhalen van moeders die zich nog niet klaar voelde om weer te gaan werken, maar het toch deden. In de meeste verhalen luisterden de vrouwen onvoldoende naar hun lijf en te veel naar hun hoofd. We hebben het gevoel alsof we moeten werken alsof we niet zwanger zijn en moeten moederen alsof we niet werken. Dat levert in veel gevallen een worsteling op. Wat me opviel was dat bijna alle vrouwen het gevoel hadden dat ze alleen waren in hun ervaring. Daar wil ik met Spuug op je blouse verandering in brengen. Jij bent geen zeur of raar, de maatschappij is gewoon niet ingericht op (aanstaande) ouders.”

‘Als je niet zwanger was geworden, had je een vast contract gekregen.’

Welk verhaal is je het meeste bijgebleven? En waarom?

“Poe, dat is een moeilijke vraag. Ik denk het verhaal van een vrouw die in de horeca werkte en last kreeg van extreme misselijkheid. Zij moest echt overleven, viel alleen maar af. Haar contract werd niet verlengd en haar werkgever zei letterlijk: ‘Als je niet zwanger was geworden, had je een vast contract gekregen.’ Dit verhaal is zo heftig op alle vlakken. Fysiek had deze vrouw het enorm te verduren, mentaal kreeg ze deze klap, financieel had het consequenties en juridisch mag het helemaal niet. En toch gebeurt het. Ook nog in 2020.”

Lees ook: Op werk vertellen dat je zwanger bent: wanneer en hoe?

‘Moet je hier geen boek over schrijven?’

Wat was het moment dat je dacht, hier móet ik echt een boek over schrijven?

“Week na week kwam ik thuis met die verhalen en het was mijn vriend die zei: ‘Moet je hier geen boek over schrijven?’ Die gedachte bleef in mijn hoofd hangen en na een tijd twijfelen heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Ik vond namelijk geen andere boeken die hierover gingen, behalve hele dikke boeken die gingen over top-carrières. Daar herkende ik me niet in. Dus het was tijd voor iets anders. ”

Het boek Spuug op je Blouse van Ina Heijnen
Welke ontwikkeling ben je zelf doorgegaan tijdens het schrijven van het boek? En hoe heb je het proces ervaren?

“Ik ben langer zwanger geweest van Spuug op je blouse dan van mijn dochter J. Het proces ging met ups en downs. Het interviewen, nieuwe contacten aangaan en experts spreken vond ik geweldig. Het goed op papier krijgen was dan de grote uitdaging. Ik heb een diploma journalistiek, maar een boek schrijven is echt wel even iets anders. Ik heb er bewust voor gekozen om het boek in eigen beheer uitgegeven. Dit zorgde ervoor dat ik alles kon beslissen; met welke fotograaf, vormgever, schrijfcoach en drukker ik wilde werken. Maar soms was dit ook eenzaam, omdat ik geen uitgever had die achter me stond.”

Hoe heb je zelf het zwangerschap en moederschap in combinatie met je werk en het schrijven van een boek ervaren? Welke uitdagingen had je hierin?

“Ik heb het schrijven gecombineerd met (zwangerschaps-, en bedrijfs-,)yoga geven, andere communicatieklussen en het moederschap. Focus houden was daarom soms lastig en het ging altijd trager dan ik wilde. Achteraf was het goed dat ik er 18 maanden over gedaan heb van idee tot lanceringsfeestje. Dit zorgde voor veel meer diepgang van het boek.”

“Mijn eigen observaties maken het compleet”

Je hebt verschillende onderwerpen belicht in het boek en 18 interviews gehouden. Hoe ben je op deze onderwerpen terecht gekomen?

“Mijn werkervaring als projectmanager kwam goed van pas in het opzetten van het boek. Ik ben gestart met twee brainstormsessies met groepen (aanstaande) moeders. In die sessies toetste ik mijn eigen ideeën en vroeg ik hen om ervaringen. Op basis daarvan kwam ik tot een hele reeks onderwerpen, die voor heel veel vrouwen herkenbaar zijn. Zoals een miskraam op je werk of een ivf-traject, fysieke en mentale klachten, kolven, de rolverdeling thuis etc. Iedere lezer zal zich, waarschijnlijk, herkennen in meerdere interviews. Die herkenbaarheid en daarmee ook de erkenning dat je niet alleen bent in je ervaring was voor mij een belangrijke drijfveer. Het zijn 18 interviews met moeders en daarbij heb ik 17 experts gezocht die tips geven. Daarnaast vind je in het boek nog een dossier over fysieke klachten en over je rechten. Mijn eigen observaties maken het compleet.”

Welke ontwikkelingen op het gebied van moederschap en werk zie je nu waar je juist heel blij van wordt, en waarom? En aan welke ontwikkelingen is er nog werk aan de winkel en waarom?

“Ik zie dat er meer en meer aandacht is voor het moederschap en ouderschap in combinatie met werk. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel mooie initiatieven gestart door mede-ouders die allemaal hebben ervaren ‘Het moet anders!’. Niet alleen voor moeders, maar ook voor vaders. Zoals bijvoorbeeld het boek van Robin van Tilburg, Kickstart je Vaderschap. Maar er valt nog genoeg te verbeteren. Zo krijgt ruim 40% van de (aanstaande) moeders in Nederland te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Deze cijfers, afkomstig uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens, veranderen al 8 jaar niet. Dat is natuurlijk bizar.”

Lees ook: Afgewezen: de baan was niets voor mij als moeder van twee

Voor wie is het boek vooral bedoeld en wat kun je verwachten na het lezen hiervan?

“Het is voor iedere werkende (aanstaande) moeder met kinderen tot een jaar of drie. Het is ook heel interessant om te lezen voor professionals zoals verloskundigen, huisartsen en therapeuten die veel met deze doelgroep werken. Ik geef bijvoorbeeld ook trainingen aan verloskundigen op het gebied van rechten op het werk en de positieve rol die verloskundigen kunnen spelen om zwangerschapsdiscriminatie terug te dringen. Tot slot kan het ook partners veel inzichten geven.”

“Een paar vrouwen lieten me weten dat ze dankzij het lezen van Spuug op je blouse andere keuzes voor zichzelf hebben gemaakt”

Wat zijn de reacties tot nu toe op het boek?

“Heel positief. Ik ontvang prachtige reacties. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld meer inzicht in hun rechten op het werk, waardoor ze beter voor zichzelf kunnen opkomen. Een paar vrouwen lieten me weten dat ze dankzij het lezen van Spuug op je blouse andere keuzes voor zichzelf hebben gemaakt. Ik pleit voor meer welzijn voor (aanstaande) moeders. Daar profiteert iedereen uiteindelijk van is mijn visie.”

Lees ook: Kolven op werk: alles wat je moet weten

Welke impact hoop je te maken met het boek?

“Ik wil meer focus op welzijn in plaats van welvaart, voor iedereen, maar vooral voor zwangere vrouwen en moeders. Wanneer je namelijk goed voor jezelf (laat) zorgen, zorg je ook automatisch goed voor je (aanstaande) kind. Ik geloof dat we op die manier de wereld een stuk mooier kunnen maken.”

Naast dat je het boek hebt geschreven ben je yogadocent en bedrijfsdoula. Wat doe je precies als bedrijfsdoula? En voor welke dingen kunnen zwangere vrouwen en moeders bij jou terecht?

“Tijdens het schrijfproces vroeg ik me ook geregeld af, wat ben ik nu eigenlijk? Toen bedacht ik de titel bedrijfsdoula. Ik begeleid (aanstaande) moeders in de combinatie met hun werk. Met alle kennis die ik heb opgedaan kan ik vrouwen vaak goede adviezen geven op allerlei vlakken: fysiek, mentaal, juridisch. Kom ik er niet uit? Dan heb ik een groot netwerk van experts om naar door te verwijzen. Vrouwen kunnen een laagdrempelig consult boeken via mijn website. Ik kan je áltijd verder helpen.”

 

Reacties gesloten.