Jarenlang had Monique (40), moeder van twee zonen, een succesvolle carrière bij een groot en internationaal bedrijf, totdat ze hier niet meer gelukkig van werd. Na een lange, innerlijke zoektocht besloot ze haar baan op te zeggen. Ondanks dat zij een jong gezin had en nog niet exact wist wat ze wilde gaan doen.  Toch was het de beste beslissing die ze ooit heeft kunnen maken. 

“Ik had een goede baan, bij een groot internationaal bedrijf. Naast een goed salaris, kon ik ook nog eens op de fiets naar mijn werk. Ideaal dus. Na mijn zwangerschapsverlof van mijn jongste zoon, ging ik weer terug aan het werk. Kort nadat ik weer aan de slag ging mocht ik een persoonlijke effectiviteits-training volgen. Het was tijdens dit coachingtraject dat ik me begon af te vragen: ‘Word ik nou wel blij van mijn werk?’ Ik besefte me eigenlijk dat ik iets deed waar mijn hart niet lag. Het was niet eens zozeer het werk wat ik deed, maar vooral de type organisatie waar ik voor werkte en gebrek aan vrijheid. Een grote, internationale en zakelijke organisatie. Een type organisatie die simpelweg niet meer bij mij en mijn ambities paste. ‘Wat wil ik dan?’, vroeg ik me vervolgens af. En dat wist ik eigenlijk op dat moment nog niet, maar dat vond ik oké. Ik moest gewoon rustig op zoek naar wat anders en hier de tijd en ruimte voor creëren.

Getver, moet ik alweer aan de slag?

Opzien tegen werk
“Hierna ging ik door een moeilijke periode, waarbij ik niet lekker in mijn vel zat. Ik wist nog steeds niet wat ik wilde worden, wat ik wilde doen. Maar naast een jong gezin en een veeleisende baan had ik te weinig tijd en ruimte om hier goed over na te kunnen denken. Een aantal jaar ging ik heen en weer tussen de gedachten om mijn werk aan te houden of om een overstap te maken. In de tussentijd kreeg ik een andere functie bij dezelfde organisatie en bleef ik mezelf zeggen om vertrouwen te hebben dat het goed zou komen en dat ik de juiste antwoorden zou vinden.  Tegelijkertijd was ik ook verdrietig. Ik merkte dat ik er steeds tegenop zag om te gaan werken. ‘Getver, moet ik alweer aan de slag?’, dacht ik telkens als mijn weekenden en vakanties ten einde kwamen.”

Fuck it, ik zeg mijn baan op!

Mijn baan opzeggen
“Ik ging op een gegeven moment naar een psycholoog en coach om me te helpen bij mijn innerlijke zoektocht. Via die weg leerde ik om elke dag te schrijven, om mijn hoofd leeg te maken. Al schrijvend kwam ik erachter dat ik over best veel onderwerpen wel een mening had. Bijvoorbeeld over feminisme, terwijl ik altijd dacht: nou, laat dat onderwerp maar aan anderen over. Waar ik zo naarstig naar op zoek was, gebeurde toen vanzelf. Hier wilde ik mee verder, verder met het schrijven. Tijdens de zomervakantie van 2019, toen ik er alweer tegenop zag om te gaan werken, dacht ik ‘fuck it’, ik zeg mijn baan op!”

Bang voor reacties
“Nadat ik voor mijzelf had besloten om op te zeggen, vond ik het wel moeilijk om het aan mijn dierbaren te vertellen. Ik was bang dat ze het niet zouden goedkeuren. Hoe ze er tegenaan kijken was  belangrijk voor mij. Uiteindelijk bleek dat ik me zorgen maakte om niets. Ze vonden het juist een stoere en dappere beslissing. Mijn vriend wist ook lang niet dat ik mijn baan zou opzeggen. Ik kon het natuurlijk niet maken om op te zeggen, zonder dat hij het wist. De dag voordat ik mijn baan ging opzeggen, vertelde ik daarom mijn vriend precies hoe ik erover dacht en wat mijn plannen waren. ‘Je hebt er goed over nagedacht, dus doe wat je moet doen’, was zijn reactie. En hoewel ik het anders ook wel had gedaan, was ik opgelucht dat hij mij begreep. Een enorme opluchting. Gelukkig kon ik met een goede regeling weg waardoor ik dus ook niet financieel afhankelijk zou zijn van mijn vriend. Het had gekund, maar dat wilde ik zelf niet. Ik zou mijzelf namelijk beperken in mijn creatieve vrijheid en niet alle keuzes kunnen maken. Tot nu toe is het opzeggen van mijn baan de beste beslissing ooit geweest!”

Schaamteloos keuzes maken
“Hele concrete ideeën had ik nog niet, dus ik kreeg allerlei vragen van mensen om mij heen. ‘Wat ga je precies doen dan?’, ‘Je hebt een gezin, moet je dat wel doen?’ Verschillende vragen met daarin verwachtingen passeerden de revue. En dat was nou precies iets waar ik voor wilde staan: vrij en schaamteloos keuzes kunnen maken als vrouw. Zonder schuldgevoel. Ook al gaat dit tegen alle verwachtingen in van je omgeving of de maatschappij. Zo rolde ik als ware in mijn eigen missie. Ik wilde laten zien dat als je vrij en schaamteloos keuzes maakt, dat het vuurtje in jezelf gaat branden. En als dat vuurtje gaat branden, dan kun je écht alles! Vervolgens stuitte ik op een artikel met de quote ‘Well behaved women seldom make history’. Dit ging over vrouwen die geschiedenis schreven vanwege de enorme prestaties die ze hebben geleverd en de impact die ze hebben gemaakt. En zo ontstond mijn idee voor het platform Schandalige Vrouwen; een podium voor vrouwen om te laten zien waar zij allemaal toe in staat zijn.”

Schandalige Vrouwen
“Schandalig omvat voor mij alles. Schijt hebben. Gewoon doen. Respect hebben voor elkaars keuze. Zonder oordeel. Verantwoordelijkheid nemen. Het accepteren van consequenties. Wil je bijvoorbeeld fulltime werken, dan moet je accepteren dat je je kinderen minder ziet. Maar dat maakt je niet een minder goede moeder. Andersom moet dat ook kunnen. Ik ben voor Schandalige Vrouwen eerst begonnen met een Instagram account, om te kijken vindt men dit ook interessant? Vervolgens heb ik de website opgezet. Met het platform wil ik vooral anderen inspireren. Laten zien wat verschillende ‘schandalige vrouwen’ hebben gedaan. Je kunt uit elk verhaal dingen eruit halen die bij jou passen en voor jou werken. Naast inspirerende verhalen, bied ik verschillende coachingstrajecten aan. Voor vrouwen die ook hun vuur, de schandalige vrouw in zichzelf, willen ontdekken en omarmen. In maart kun je hiervoor ook een online training volgen in de schandalige academy en er komt dit voorjaar nog iets gaafs aan. Een webshop gevuld met ideale producten voor ‘schandalige vrouwen’.”

Hulp vragen
“Mijn vriend heeft een eigen bedrijf en inmiddels doe ik naast het beheren van mijn online platform ook freelance klussen. Best druk dus. In principe was ik gewend om alles zelf te doen. Maar ik heb gaandeweg echt geleerd om hulp te vragen. Eerst dacht ik altijd ‘Dit moet je toch zelf zien?!’, maar mannen zien het niet altijd en daarom moet je gewoon vragen. Mijn vriend doet het ook nog eens op zijn eigen manier en dat heb ik ook leren loslaten. Het hoeft niet altijd op mijn manier. Wat ik andere werkende moeders nog zou willen meegeven is om niet zo streng voor jezelf te zijn. Als je open staat voor hulp, dan komt het ook. En onthoud: je doet je allerbest en doet wat het beste voor jou werkt. Iedereen is mens. Zorg daarnaast goed voor jezelf, dan kun je ook goed voor anderen zorgen.”

Ben je benieuwd naar het platform Schandalige Vrouwen en wat Monique allemaal in petto heeft? Bezoek haar website of volg haar op Instagram.

 

Reacties gesloten.