Je draagt een enorme verantwoordelijkheid, maakt lange uren en kunt niet altijd de pauzes nemen die je nodig hebt. Keuzes die je maakt, kunnen levenslang impact hebben. Niet alleen op jouw leven, maar vooral die van de ander. Soms slapeloze nachten, maar elke dag sta je met veel motivatie op. Want je krijgt er zoveel voor terug! Het is misschien wel één van de meest uitdagende job die er is: het ouderschap. En dankzij je rol als ouder ontwikkel of versterk je zoveel competenties, waarvan je het misschien niet eens door hebt. We hebben er 10 voor je verzameld die je zó kunt toevoegen aan je cv of Linkedin-profiel!

1. Leiderschap

Leiderschap is eigenlijk een samenvatting van vele andere competenties, die hiervoor de nodige ingrediënten zijn. Als ouder probeer je je kinderen de beste versie van hunzelf te laten zijn, je helpt ze hun talenten te ontdekken en optimaal te gebruiken. Je inspireert, luistert, moedigt aan, daagt uit en helpt ze reflecteren. Je geeft aandacht en biedt structuur. Fouten mogen gemaakt worden, want zo leren ze immers. En successen worden samen gevierd.

Het ouderschap is een ideale academie om je authentieke leiderschap te ontwikkelen. Je leert namelijk veel over jezelf, je waarden, sterkte punten en ontwikkelpunten.

2. Time management

Schakelen tussen meerdere taken die om je aandacht vragen. Soms wel tegelijkertijd. Denk aan je eigen privé- en werkafspraken, al het werk rondom de kinderen, afspraken of sportactiviteiten waar ze naar toe moeten, het verdelen en inplannen van de taken etc etc. Het ouderschap brengt genoeg werk met zich mee en dat betekent slim om gaan met tijd. Tijd zo efficiënt en effectief mogelijk gebruiken.

3. Plannen & organiseren

Met een gezin krijg je er extra werkzaamheden bij. Deze werkzaamheden overzien en (samen) gedaan krijgen, vergt planning- en organisatieskills!

4. Prioriteiten stellen

Moet ik dit nu doen? Bij elke taak bepaal je de urgentie. Heeft het prioriteit? Door de kinderen leer je heel snel de taken in verschillende categorieën te plaatsen; wat moet echt nu, wat kan wachten en wat heeft eigenlijk geen nut of kan uitbesteed worden?

5. Probleem oplossend vermogen

Chaos, crisis, anyone? Een ongelukje, een ziek kind midden in de nacht of een kind die in paniek is omdat zijn/haar boekverslag niet op tijd af is. Of de favoriete knuffel van je kind is foetsie en gaat écht niet zonder slapen. Regelmatig heb je te maken met onverwachte en misschien wel hele spannende situaties. Risico’s inschatten, ingrijpen wanneer nodig en beslissingen nemen onder druk: je doet het vaker dan je denkt.

6. Delegeren

Als je het voor het ouderschap lastig vond, dan heb je het loslaten misschien gaandeweg moeten leren. Zeker wanneer je streeft naar perfectie en dat het op jouw manier moet gebeuren. Met de vele extra taken leer je te delegeren. Niet alleen verdeel je de taken tussen jou en je eventuele partner, maar ook tussen de andere gezinsleden. En misschien zelfs wel externen. It takes a village, weet je nog? 😉

7. Luisteren en communiceren

Helder je boodschap overbrengen, aangepast aan diegene die je tegenover je hebt. Je leert je communicatie aan te passen op een manier dat je kind je goed kan begrijpen. Daarbij is luisteren een onmisbare competentie. Je geef je kind de ruimte om zijn/haar verhaal te doen, vraagt door en bent oprecht geïnteresseerd. Essentiële competenties voor in het werkveld, of je nu voor jezelf werkt of in loondienst.

8. Onderhandelen

Dagelijks onderhandelen we ons suf met kinderen! Hoewel de onderhandelingen van een heel andere aard zijn dan onderhandelingen in het werkveld, is het verschil in tactiek niet veel anders; jouw doel bepalen, inspelen op de behoefte of standpunt van de ander, voet bij stuk houden en een middenweg zoeken indien nodig.

9. Geduld

Bijna nergens anders wordt je geduld zo op de proef gesteld. Soms lijkt het wel alsof de kinderen op standje slowmotion staan of wortels in hun oren hebben zitten. Als je de driftbuien van je peuter hebt overleefd of hebt moeten dealen met eigenwijze pubers, dan heb je ongetwijfeld je eigen emoties beter leren te beheersen. En zo lijken die moeilijke klanten, lastige collega’s of lange processen op het werk ineens heel erg mee te vallen.

10. Aanpassingsvermogen

Hoe vaak komt het voor dat iets niet volgens plan verloopt. Laat staan als je ook nog een kinderen hebt. Denk aan de pandemie, toen we ineens ons leven én werk anders moesten inrichten. Je past je telkens aan op veranderende situaties. Of het nu gaat om dat je een ziek kind abrupt van school moet ophalen of omdat je kind vlak voor vertrek zichzelf onder gepoept heeft. Continu anticiperen en met nieuwe ideeën komen, zeker handig voor de groei van je bedrijf of in een strategische functie.

Het ouderschap is één grote leerschool. Dat geldt natuurlijk ook voor het werk. Beide kunnen je daarom versterken in kwaliteiten die je over en weer kunt inzetten. Welke competenties mogen we nog hierboven aanvullen?

Reacties gesloten.