Een vierdaagse werkweek. Klinkt wat gek nu we in Nederland vooral veel berichtgeving zien over hoe we vrouwen aan de fulltime werkweek krijgen. Maar in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is er geëxperimenteerd met een kortere werkweek. En wat blijkt, een vierdaagse werkweek is niet alleen goed voor het bedrijf, maar ook beter voor het welzijn van de medewerkers. De kortere werkweek zorgt daarnaast er ook nog eens voor dat mannen meer gaan zorgen!
De non-profitorganisatie ‘4 Day Week Global’ heeft pilots uitgevoerd over de hele wereld, waarvan het onderzoek in Verenigd Koninkrijk het grootste tot nu toe was. Vorig jaar tussen juni en december 2022 werd het onderzoek daar uitgevoerd. Ongeveer 3000 werknemers en 61 verschillende organisaties deden hieraan mee. Werknemers werkten tijdens deze periode volgens het ‘100-80-100-model’. Dat betekent dat ze voor 80% van de tijd 100% van hun loon ontvangen, maar zich wel inzetten voor 100% van de output.
Nooit meer 5 dagen werken
De Britse werknemers vonden het een geslaagd experiment. 90% geeft aan door te willen gaan met de kortere werkweek. En 15% beweert dat geen enkele geldbedrag hen zou motiveren om terug te gaan naar vijf dagen.
Werknemers meldden tijdens het onderzoek ook verminderde mate van burn-out (71%), minder vermoeidheid (46%), minder problemen met slapen (40%), een verbeterde mentale gezondheid (43%) en een toename van hun bekwaamheid op het werk (55%).
Effect op combinatie werk, gezin en sociaal leven
Opvallend zijn voor ons natuurlijk de cijfers als het gaat om de combinatie werk en gezin. 60% van de werknemers geeft aan betaald werk beter te kunnen combineren met zorgverantwoordelijkheden. De tijd die mannen besteedden aan het zorgen voor kinderen was daarnaast met meer dan het dubbele toegenomen, in vergelijking met vrouwen. 27% van de mannen besteedde meer tijd aan de zorg voor de kinderen ten op zichtte van 13% van de vrouwen. Interessant zou natuurlijk zijn om te onderzoeken hoe de verdeling is tussen partners; wordt betaald en onbetaald werk gelijker verdeeld?
Lees ook: Waarom vrouwen meer zorgen dan mannen
Opvallende bedrijfsresultaten
Ook werkgevers zijn enthousiast over de vierdaagse werkweek! De pilot krijgt gemiddeld een 8.5 van de werkgevers voor de algehele ervaring. De omzet in de pilotperiode steeg met 35%, ten opzichte van diezelfde periode in voorgaande jaren. Ook daalde het personeelsverloop met 57%.
Het merendeel (91%) van de werkgevers geeft aan de vierdaagse werkweek te willen aanhouden of zijn van plan om dit te doen. Van de 5 organisaties die hebben aangegeven dit niet te doen, hebben twee aangegeven de pilot te willen verlengen en drie zetten het on hold.
En gaat het Verenigd Koninkrijk nu een vierdaagse werkweek introduceren?
Het korte antwoord: nee. Het plan voor een vierdaagse werkweek is voorgelegd aan de Britse regering. Een woordvoerder van premier Rishi Sunak was echter terughoudend en gaf aan dat daar nu geen plannen voor waren.
Reacties gesloten.