Jimina, die zelf uit een gezin van 6 komt, studeerde af toen haar eerste dochter slechts drie maanden oud was. Inmiddels woont zij samen met haar vriend en hun twee dochters in Schiedam en werkt ze bij de Gemeente Rotterdam als Frontlijncoach. Een verantwoordelijke baan waarbij ze Rotterdamse burgers begeleidt naar betere toekomstkansen, een leven zonder schulden en meer zelfredzaamheid. Haar eerste jaren als studerende en werkende moeder hebben haar geïnspireerd om voor zichzelf te beginnen. Een jaar geleden richtte ze haar bedrijf Because You Matter op, waarmee ze nu andere ambitieuze moeders helpt hun doelen te behalen. Ze vertelt over haar uitdagingen als working mom, welke lessen ze leerde en hoe zij hiermee nu andere moeders helpt.

Wat is voor jou de inspiratie geweest voor je bedrijf Because You Matter?

“Ik studeerde af met een 3 maanden oude baby en ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Sinds ik moeder ben geworden, ben ik mij bewust geworden van diverse verkeerde overtuigingen die ik had. En wat bleek: ik was niet de enige. Naarmate mijn vriendinnen ook moeder  werden en wij onze ervaringen deelden, zag ik in dat al het moois in moederschap werd overschaduwd. Overschaduwd door zaken die ons in beslag nemen. Zoals het huishouden, die eeuwige mentale to-do list en de continue tweestrijd tussen zorgen en ontvangen, hello momguilt! En dat is zo zonde. Er werd niet genoten van het leven. Het was alleen maar rennen en vliegen, te weinig aanwezig in het moment. Dat zorgt voor die overweldigende gevoelens, waardoor je minder snel achter je doelen gaat.

Dankzij de pandemie realiseerde ik mij dat ik volledig opgeslokt werd door mijn gezin, werk, huishouden en mijn andere relaties. Ik kon geen ruimte voor mezelf maken, laat staan voor mijn eigen ontwikkeling en doelen. Dat sluipt er gewoon in, zonder dat je door hebt hoe ver het is gegaan. Door de quarantaine leerde ik mijn privé leven en werk beter te balanceren én tijd voor mezelf vrij te maken. Ik ben veel gaan lezen, praten en gaan ontdekken. Ik hervond mijzelf en herinnerde mij eraan dat ik mijn kwaliteiten in organiseren en plannen ook nu kan inzetten als moeder. Des te meer. Ik deelde dit proces op mijn social media kanalen en de stroom aan berichten van vrouwen die hetzelfde ervaren, overviel mij. Mijn tips en verhalen hielpen enorm. Ik wist vanaf dat moment dat ik er niet alleen zo in stond en hier wat mee moest. En zo is de Because You Matter planner ontstaan. Al mijn ervaringen, learnings en liefde zijn hierin verwerkt. Met deze planner ga je als ambitieuze moeder meer leven in het nu, waarbij je de focus op jezelf én je doelen niet uit het oog verliest.”

Hoe heb je van je idee werkelijkheid gemaakt?

“Door het delen van mijn ervaringen via social media, ontving ik dus veel reacties van andere vrouwen die veel herkenbaarheid merkten in wat ik deelde. Zo wist ik dat er een markt was voor het idee wat ik had met de planner. Ik heb veel onderzocht, gesproken met de doelgroep en vooral geluisterd. De planner heb ik ook echt samen met de doelgroep verder vormgegeven. Ik heb daarnaast een coach in de handen genomen voor het proces eromheen en een ontwerper om alle ideeën tot leven te brengen Maar ik spar ook regelmatig met andere ondernemers.”

En welke uitdagingen ben je tijdens dit proces tegengekomen?

“Het zoeken en samenwerken met de fabrikant was een grote uitdaging. Dit was een hoop geregel en ik moest veel uit handen geven. Er ging veel mis en ik liep zoveel vertraging op door de pandemie, foute samples etc. Ik houd ervan om in controle te blijven, het proces te blijven overzien en alles in de gaten te houden. Dit is mijn derde kindje, dus dat kan niet anders!

Daarnaast stak ik veel tijd in de opstart van mijn bedrijf en het lanceren van de planner. Nadat de kinderen zijn gaan slapen, begon ik met werken (late uurtjes, vroeg opstaan). En dat is zwaar kan ik je vertellen! Daarnaast maakt het hebben van een baan in loondienst ernaast, het nog lastiger. Want hoe blijf je scherp op beide? Ik moest dus constant letten op het creëren van balans.”

Ook al geloofden veel mensen niet in mij en mijn bedrijf, ik ben doorgegaan en heb niet opgegeven

Wat heeft geholpen in alle uitdagingen?

“De reis is een ware rollercoaster geweest. Het enige constante was dat ik zoveel vrede voelde in wat ik deed en wat ik zou bereiken. Ik ben christelijk en vrede voelen in wat je doet, betekent voor mij dat ik groen licht heb van boven/binnen. Het blijven investeren van tijd in mijn relatie met God was en is wel echt mijn houvast in deze reis.

Ik wist ook voor wie en waarom ik dit doe. Voor alle moeders die zoveel meer in zich hebben, maar het niet uit zichzelf kunnen halen. Voor alle moeders die door al het geregel en al het moeten juist minder genieten van het leven, hun gezin en al het ander moois. Ik ben daar heel gepassioneerd over. Moeders zijn sowieso krachtig, maar als je dan ook nog eens je eigen kracht ontdekt en inzet, ben je niet te stoppen! En hoe mooi is het dan ook nog dat ik mijn dochters dit kan meegeven. Dat het juist wel mogelijk is om je niet te laten gijzelen door traditionele rollen en te gaan voor je dromen, zonder jouw gezin te kort te doen.

Wat mij verder hielp is dat ik een routine voor mijzelf creëerde. Ik maakte tijd voor ontspanning, ging niet elke dag laat naar bed en werkte slimmer in plaats van harder. Ik besteedde sommige dingen uit, vroeg om hulp, maakte tijd vrij en stelde prioriteiten. Ik ben bijvoorbeeld bereid om verlof op te nemen van mijn baan in loondienst wanneer ik wil opladen of even wil knallen met mijn bedrijf. En ook al geloofden veel mensen niet in mij en mijn bedrijf, ik ben doorgegaan en heb niet opgegeven. Als ik weer een golf van twijfels had, pakte ik mijn journal erbij en ben ik gaan schrijven. Schrijven over mijn gevoelens, waar ik allemaal dankbaar voor ben, wat er wel goed gaat en wat ik los laat. Dat lucht enorm op en geeft je nieuwe inzichten en een boost van positiviteit!”

Welke uitdagingen in de combinatie werk en moederschap waren voor jou het grootst en waarom?

“Om hulp vragen. Ik had altijd het idee dat je dan faalt en dat je dan bewijst dat je het toch niet aankan. Maar a: het is niet niets wat je doet allemaal als (werkende) moeder en b: die overtuiging is gewoon onjuist. Het is juist krachtig dat je erkent wat nodig is om je doelen te behalen en dit ook daadwerkelijk te doen. Om eerlijk te zijn en jezelf die rust en ruimte te gunnen om te knallen en het beste te bieden. Daarnaast de oh zo bekende momguilt, ja daar hebben we ‘em weer, wat mij soms zo uit elkaar kan scheuren. Maar soms geeft het me ook de juiste motivatie die ik nodig heb.

Hoe geeft de momguilt je dan de motivatie die je nodig hebt?

“Ik heb in ieder geval geleerd om het te ontdoen van de negatieve connotatie. Ik zie het nu als een signaal, want soms kan ik inderdaad te veel opgaan in mijn passie. En de andere keer schrijf ik het van me af. Ik praat veel met mijn dochters, neem ze mee in wat en waarom ik het doe. En als het mommytime is, gaat al mijn aandacht ook echt naar hen.

Waar moet je jezelf nog vaak aan herinneren?

“Dat het zeker mogelijk is om ruimte voor jezelf te maken in moederschap. Vaak weerhouden we ons hiervan om verschillende redenen. Maar we vergeten dat als wij zelf goed in ons vel zitten, het ook beter is voor onze omgeving. Het is eigenlijk best tegenstrijdig he? Door voor jezelf te kiezen, kies je voor hen. Laat je dus niet wijsmaken dat je egoïstisch bezig bent.”

Als ik merk dat ik even me-time nodig heb, dan neem ik dat gewoon

En hoe zorg je er dan voor dat je ruimte blijft maken voor jezelf?

“Ik neem dit sowieso op in mijn weekplanning en ik heb geleerd om mijzelf serieus te nemen, mijn gevoel te volgen. Me-time is een prioriteit en plan ik gewoon in, net als mijn andere afspraken. Ik communiceer veel met mijn partner over hoe ik mij voel en wat ik aankan op dat moment. Want vaak ontgaat het je partner wat allemaal op jouw schouders rust. Ik vraag hulp wanneer nodig en ik begin tijdig met projecten of verjaardagen bijvoorbeeld. Ik werk ook met focustargets voor mijn bedrijf, zodat ik niet alles op de hals neem. Ik vraag verlof wanneer dat nodig is. En ik evalueer altijd aan het einde van de week. Daarom heb ik ook reflectiekaartjes en journalkaartjes toegevoegd aan de BYM planner, zodat je elke week kan leren van de week ervoor. En met zelfliefde en dankbaarheid alle lessen kan meenemen naar de volgende week.”

Wat zijn je toekomstplannen met Because You Matter?

“Mijn focus ligt op het uitbreiden van mijn aanbod, zowel online als offline. Mijn eerste workshop, ‘The Ultimate Planguide for Ambitious Moms’, is op 2 oktober en ik heb daar zoveel zin in! Met een groepje van 8 moeders ga ik aan de slag met het inbouwen van rust en ruimte in hun leven. Voor zichzelf en hun doelen, maar ook voor meer overzicht binnen hun gezin en routine. Ook heb ik nog andere leuke plannen, maar die houden jullie nog van me tegoed haha!

Je gaat als founder van Because You Matter en ervaringsdeskundige je expertise delen op het gebied van productiviteit. Welke tip wil je alvast meegeven aan werkende moeders?

“Ja, ik ben superenthousiast om aan te sluiten bij het expertpanel van Work It Mama! Ik kan niet wachten om mijn kennis met jullie te delen. Wat ik nu al wil meegeven is dat er best wat op je schouders rust als werkende moeder, waardoor je overweldigd kan raken. En dan maakt het niet uit als je goed voorbereid bent en een goede weekplanning hebt, er kan altijd iets tussendoor komen. Bijvoorbeeld dat je kind ineens ziek is. Probeer in deze situaties te focussen op je ademhaling. Doe wat oefeningen, knuffel jezelf, neem de tijd die je nodig hebt en ga er dan voor. Voorkom dat je doorwerkt met stress en drukte in je hoofd. Reset en kill it!”

In de workshop The Ultimate Planguide for Ambitious moms leert Jimina je hoe je een weekplanning maakt die realistisch, haalbaar is en toch ruimte biedt voor jezelf en jouw doelen. Je leert je doelen effectief op te stellen en in te plannen. Je krijgt 3 oefeningen mee om rust te creëren wanneer je je overweldigd voelt. Het is naast een knalmiddag, ook een middag waarop je je kan opladen in de natuur en kan netwerken met andere moeders onder het genot van hapjes en drankjes.  Na de workshop vertrek je niet alleen met alle tools die je nodig hebt om het te slayen als working mom, maar leer je ook van andermans ervaringen. Meer weten over Jimina en haar bedrijf Because You Matter? Volg haar op Instagram of Facebook.

Reacties gesloten.