Werkgevers zijn in Nederland wettelijk verplicht om te zorgen voor een geschikte kolfruimte. Toch blijkt dat de meeste kolvende vrouwen niet terecht kunnen in een ruimte die hieraan voldoet. Niet alleen veroorzaakt dit stress, maar voor sommige vrouwen is het zelfs een reden om te stoppen met borstvoeding of werk. Dat is een gemiste kans voor werkgevers. Want uit onderzoek blijkt dat je met de juiste kolfruimte kan zorgen voor minder stress en meer tevredenheid bij kolvende werknemers.
Inhoudsopgave
Functionele aspecten
De eerste 9 maanden na de bevalling heeft de werknemer recht om het kind borstvoeding te geven of om te kolven. Hiervoor mag de werknemer maximaal een kwart van de werktijd gebruiken. Als werkgever dien je te zorgen voor een afgesloten ruimte, die moet voldoen aan een aantal functionele aspecten.
De ruimte moet:
- afsluitbaar zijn.
- rustig en veilig zijn.
- een stoel of bank hebben.
- voldoende privacy bieden.
- een koelkast hebben.
- een goed klimaat hebben.
Niet verplicht, maar bij voorkeur is er in de ruimte ook stromend water beschikbaar.
Psychologische aspecten en beleving
De wettelijke eisen richten zich dus vooral op de inrichting, maar volgens Sjoukje van Dellen, die onderzoek deed naar de ideale kolfruimte, spelen psychologische aspecten en beleving van een ruimte óók een grote rol. ‘Zo weten we bijvoorbeeld uit onderzoek binnen de zorg dat ook geuren, verlichting, ramen en natuur een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van patiënten.’ Dat geldt volgens haar ook voor kolvende vrouwen: ‘Ook voor kolfruimtes zijn psychologische aspecten en beleving belangrijk: moedermelk kan namelijk pas goed stromen als een moeder ontspannen is.’
Lage kwaliteit vs hoge kwaliteit kolfruimte
Om de kwaliteit van kolfruimtes te kunnen meten is er een checklist ontwikkeld, in samenwerking met borstvoedingsexperts. In de checklist zijn de gebruikelijke functionele aspecten meegenomen. Daarnaast zijn psychologische aspecten toegevoegd. Denk aan de aanwezigheid van planten, schilderijen of tijdschriften. De checklist werd in een grote studie onder 511 werkende, kolvende vrouwen gebruikt. Uit deze studie bleek; hoe hoger de kwaliteit van de kolfruimte, hoe meer tevreden de vrouwen waren en hoe meer gemak en steun zij van collega’s en leidinggevenden ervoeren.
De kwaliteit van kolfkamers is verder onderzocht door twee type ruimtes te ontwikkelen en met elkaar te vergelijken. Een ruimte van lage kwaliteit en een ruimte van hoge kwaliteit. De lage-kwaliteit kolfkamer voldeed tenminste aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan kolfruimtes. De kolfruimte van hoge kwaliteit voldeed aan de wettelijke eisen en bood daarnaast psychologische ondersteuning.
De kolfruimtes werden in twee experimenten met elkaar vergeleken. Eerst online, waar moeders de hoge of lage kwaliteit kolfruimte te zien kregen. Hieruit bleek dat moeders bij de hoge-kwaliteit kolfruimte minder stress verwachtten. Daarnaast verwachtten ze meer positieve gedachten over het kolven, meer organisatiesteun én meer welzijn.
In een tweede experiment werd nagegaan of deze positieve effecten ook in de praktijk standhouden. In 2 jaar tijd deden 61 vrouwen mee aan een praktijkexperiment. Ook dit experiment bevestigde opnieuw dat moeders zich in de hoge-kwaliteit kolfkamer duidelijk minder gestrest voelen dan in de lage-kwaliteit kolfkamer.
Inclusievere werkplek
Volgens Van Dellen spelen goed ingerichte kolfkamers een belangrijke faciliterende rol voor kolvende moeders. Organisaties maken met zo’n ruimte daarnaast de werkplek inclusiever. Vanwege stress-verlagende effecten kan de ruimte ook goed ingezet worden als wellness- of meditatieruimte. Benieuwd naar een goed voorbeeld? Greenpeace, die in de top 10 gezinsvriendelijke werkgevers staat, heeft een kolflounge inclusief natuurgeluiden.
Wil jij als werkgever ook het verschil maken met een hoge-kwaliteit kolfruimte? Download dan de gratis checklist!
Bronnen: FNV, Promotie drs. S.A. (Sjoukje) van Dellen. We can work it out. Facilitating the combination of breastfeeding and work, Facto
Reacties gesloten.