‘Slaaptekort is killing’, hoor je moeders wel vaker zeggen. Nu blijkt uit onderzoek dat deze moeders absoluut niet overdrijven. Want wat blijkt? Slaaptekort bij jonge moeders zorgt ervoor dat zij versneld ouder worden!

Drie tot zeven jaar ouder

Wetenschappers bestudeerden 33 moeders tijdens hun zwangerschap en het eerste levensjaar van hun baby’s, waarbij ze het DNA van de vrouwen uit bloedmonsters analyseerden om hun ‘biologische leeftijd’ te bepalen, die kan afwijken van de chronologische leeftijd. De wetenschappers ontdekten dat een jaar na de bevalling, de biologische leeftijd van moeders die na zes maanden minder dan zeven uur per nacht sliepen, drie tot zeven jaar ouder waren dan degenen die zeven uur of meer sliepen. De nachtrust van de deelnemende vrouwen varieerde van vijf tot negen uur, maar meer dan de helft sliep minder dan zeven uur, zowel zes maanden als een jaar na de bevalling.

Lees ook: Lianne: ‘Slaaptekort is killing als ondernemende moeder’

Verjonging door uurtje extra slaap

“We ontdekten dat met elk uur extra slaap de biologische leeftijd van de moeder jonger was”, vertelt Carroll, een van de wetenschappers. “Ik, en vele andere slaapwetenschappers, beschouwen slaapgezondheid als net zo belangrijk voor de algehele gezondheid als voeding en lichaamsbeweging.” Carroll drong er bij nieuwe moeders op aan gebruik te maken van mogelijkheden om wat extra slaap te krijgen, zoals dutjes doen gedurende de dag wanneer hun baby slaapt, hulp van familie en vrienden accepteren en, indien mogelijk, hun partner vragen om te helpen met de baby tijdens de nacht of de vroege ochtend. “Het zorgen voor je slaapbehoeften zal jou en je baby op de lange termijn helpen”, aldus Caroll.

Bron: Science Daily

Reacties gesloten.