De overheid heeft de plannen voor (bijna) gratis kinderopvang uitgesteld naar 2027. Ondertussen wordt de opvang steeds duurder. Gelukkig is de kinderopvangtoeslag er nog. Als jij of je partner werkt en jullie kind naar de opvang gaat, dan kan je daarvoor in aanmerking komen. We vertellen je wat de voorwaarden hiervoor zijn én hoe je de hoogte van de kinderopvangtoeslag zelf kan berekenen.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een financiële ondersteuning die de Nederlandse overheid biedt aan werkende of studerende ouders. Deze financiële steun is speciaal ontworpen om jou, als ouder, te helpen om de kosten van kinderopvang te dragen, terwijl je aan het werk of studeren bent. Met deze toeslag kun je een deel van je kinderopvangkosten terugkrijgen. Of je nu kiest voor een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, een gastouder, of een peuterspeelzaal, de kinderopvangtoeslag is er voor al deze vormen van opvang.

Voor wie is kinderopvangtoeslag bedoeld?

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moeten je als ouder aan bepaalde criteria voldoen. Deze criteria omvatten onder andere de leeftijd van de kinderen, de registratie van de kinderopvanginstelling, deelname aan werk, studie of een re-integratietraject, het hebben van een kostenovereenkomst, en rechtmatig verblijf in Nederland. Niet alle ouders komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

De specifieke voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

 • Geregistreerde kinderopvang: De kinderopvanglocatie waar je kind naartoe gaat, moet geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
 • Werk, studie of een re-integratietraject: Je moet een baan hebben, studeren, of deelnemen aan een re-integratietraject om in aanmerking te komen.
 • Overeenkomst: Je moet een overeenkomst hebben met de kinderopvanglocatie waarin de kosten zijn vastgelegd.
 • Rechtmatig verblijf in Nederland: Zowel jij als je kind moeten rechtmatig in Nederland verblijven. Ook staan jij en het kind op hetzelfde adres ingeschreven of bent co-ouder.
 • Je kind gaat nog niet naar het voortgezet onderwijs.

Stapsgewijs kinderopvangtoeslag berekenen

Kinderopvangtoeslag berekenen is geen megacomplexe taak, maar het is wel van belang om dit correct te doen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het juiste bedrag ontvangt waar je recht op hebt. Laten we nu de stappen bekijken om de kinderopvangtoeslag te berekenen:

Stap 1: Bepaal het toeslagjaar

Begin met het bepalen van het toeslagjaar, wat overeenkomt met het jaar waarin je kinderopvangkosten zijn of worden gemaakt.

Stap 2: Verzamel de benodigde gegevens

Voor het berekenen en aanvragen van kinderopvangtoeslag heb je bepaalde documenten en informatie nodig:

 • Je jaaropgaaf of inkomensverklaring van de Belastingdienst. En eventueel die van je (toeslag)partner. Dit wordt ook wel het toetsingsinkomen genoemd.
 • Het aantal overeengekomen uren kinderopvang per maand.
 • Bepaal het maximale aantal uren opvang waar je toeslag voor kunt krijgen. Per kind kun je voor maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag krijgen. Vanaf 2023 geldt er geen urenplafond meer voor de hoogte van de kinderopvangtoeslag.
 • Het uurtarief van de kinderopvang.

Stap 3: Maximale uurtarieven kinderopvang

De kinderopvang mag zelf de eigen uurtarieven bepalen, maar de Belastingdienst vergoedt tot een maximum uurtarief. Het maximale uurtarief wat de Belastingdienst vergoedt hangt af van de soort opvang.

De maximale vergoedingen per uur in 2023 zijn:

 • € 9,12 voor dagopvang;
 • € 7,85 voor buitenschoolse opvang;
 • € 6,85 voor gastouderopvang.

Is het uurtarief goedkoper dan het maximale uurtarief? Dan gebruik je het uurtarief van de opvang voor de berekening. Is het uurtarief van de opvang juist duurder? Dan gebruik je het maximale uurtarief dat de Belastingdienst vergoedt.

Stap 4: Check de kinderopvangtoeslagtabel: Controleer tot welke percentage je vergoedt krijgt

De Belastingdienst betaalt een percentage van de kosten van kinderopvang. Dit percentage hangt af van het (gezamenlijk) toetsingsinkomen. De hoogste vergoeding is 96% bij een (gezamenlijk) toetsingsinkomen tot €26.944 en de laagste vergoeding is 33,3% bij een (gezamenlijk) toetsingsinkomen vanaf € 132.251. Bekijk de kinderopvangtoeslagtabel 2023 om te bekijken welke percentage voor jou/jullie geldt.

Stap 5: Reken uit

Met onderstaande rekenvoorbeeld laten we je zien hoe je nu de kinderopvangtoeslag handmatig kunt berekenen.

Voorbeeld:

 • Beide ouders, Adam en Dounia, werken in loondienst. Adam zijn jaarinkomen is €27.000. Hij werkt 24 uur per week. Dounia werkt 36 uur per week en haar jaarinkomen is €48.000. Samen hebben ze 1 kind dat maandelijks 143 uur naar de dagopvang gaat, welke geregistreerd staat in het LRK.
 • Het gezamenlijk toetsingsinkomen is €75.000. Op basis van de kinderopvangtoeslagtabel 2023 krijgen ze 69,4% vergoedt.
 • Het uurtarief van de dagopvang is €9,12. Dit is gelijk aan het maximale uurtarief (in 2023).

Berekening:

Kosten kinderopvang per maand = Uurtarief × Aantal uren.
Kosten kinderopvang per maand = € 9,12 × 143 = € 1.304,16.

Kinderopvangtoeslagpercentage = 69,4% (0,694).
0,694 x € 1.304,16 = € 905 kinderopvangtoeslag per maand (afgerond).

De netto eigen bijdrage per maand is dus € 399,16.

Lees ook: Van fulltime naar parttime werk? Zo bereken je het salaris

Liever een rekentool gebruiken?

Dat kan natuurlijk ook. De Belastingdienst zelf biedt een handige online rekentool voor het berekenen van kinderopvangtoeslag. Volg de instructies en voer de benodigde gegevens in. De online rekentool zal een schatting geven van het bedrag waar je recht op hebt. De meeste kinderopvangcentra hebben ook een rekentool op hun eigen site. Zeker wanneer het uurtarief van de opvang hoger ligt, is het handig om de tool te gebruiken, omdat het verschil wordt meegenomen in de nettoberekening.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Het aanvragen van de toeslag kan je gemakkelijk doen via de website van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je alle benodigde gegevens paraat hebt voor een vlotte aanvraagprocedure. Belangrijk: om te voorkomen dat je geld misloopt, moet je niet te lang wachten met de aanvraag voor kinderopvangtoeslag. Vraag de toeslag binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart aan.

Als de aanvraag gelukt is, ontvang je binnen 5 weken bericht in je Berichtenbox en via de post. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn, dan krijg je dat uiteraard te horen en duurt de aanvraag uiterlijk 13 weken.

Extra tips

 • Je hoeft alleen voor het eerste kind kinderopvangtoeslag aan te vragen. Wanneer er een broertje of zusje naar de opvang gaat, dan hoef je alleen een wijziging door te geven.
 • Houd je inkomen up-to-date: Wijzigingen in je inkomen kunnen de hoogte van je toeslag beïnvloeden. Voorkom bijbetalen of dat je juist geld laat liggen. Geef wijzigingen dus op tijd door aan de Belastingdienst. Dit kan je ook makkelijk via de app doen.

Maximum uurtarieven en kinderopvangtoeslagtabel 2024

Het definitieve Besluit kinderopvangtoeslag 2024 is in oktober gepubliceerd. In dit besluit zijn de ‘voorlopige’ maximum uurtarieven en de toetsingsinkomens voor 2024 vastgesteld. In oktober zijn de maximum uurtarieven verder verhoogd:

 • Dagopvang €10,25;
 • Buitenschoolse opvang: €9,12;
 • Gastouderopvang: €7,53.

De kinderopvangorganisaties moeten uiterlijk 1 december hun nieuwe tarieven bekend maken.

 

Bronnen: De Belastingdienst, Tweedekamer.nl.

Reacties gesloten.