Door het groeiend personeelstekort in de kinderopvang, wordt het vinden van een beschikbare plek steeds een grotere uitdaging. Maar wat doe je als je als ouder (weer) aan het werk moet en er simpelweg geen plek is op de kinderopvang? Deze situatie vormt niet alleen een behoorlijke puzzel, maar veroorzaakt veel stress. Daarom bespreken we in dit artikel verschillende mogelijkheden en tips waar je als (werkende) ouder(s) aan kunt denken.

Op meerdere wachtlijsten inschrijven

Bekijk welke andere kwalitatieve kinderopvangcentra er in de buurt zijn. Ook als er op deze andere locaties geen plek is, overweeg dan om je kind alsnog op de wachtlijst te zetten. In sommige gevallen komt er toch ineens een plekje vrij op één dan deze plekken of kun je een combinatie maken van twee verschillende kinderdagverblijven.

Opvang dicht bij je werk

Wie weer zit er in de omgeving van je werk een kinderdagverblijf of gastouder die wel plek heeft. Deze optie zou je kunnen overwegen indien de reisafstand niet te lang is. Goed om te weten: een groot nadeel van deze optie is wel dat het halen en brengen niet verdeeld kan worden als taak.

Flexibel zijn in de dagen

Geen plek op de voorkeursdagen? Vraag dan eventueel naar andere dagen. Vaak zijn bijvoorbeeld woensdag en vrijdag dagen waarop je meer kans hebt. Is er op dat moment geen enkele dag plek? Geef aan dat ze je ook moeten bellen indien er plek is op andere dagen dan je eerste voorkeur. Dan kan je altijd overwegen of je toch van dagen verandert en eventueel daarop je werkrooster aanpast.

In gesprek met je werkgever

Laat je werkgever op tijd weten met welke uitdaging je zit, zodat je met elkaar als kunt sparren over de mogelijkheden die er zijn in het geval als je echt geen opvang hebt. Overleg bijvoorbeeld of je op bepaalde dagen of dagdelen vanuit huis kunt werken (indien dat mogelijk is) of dat je je uren anders indeelt over de week. Of dat je je uren inhaalt wanneer je op een later moment meer opvang hebt. Sommige organisaties bieden secundaire arbeidsvoorwaarden waarmee je misschien ook even uit de voeten kan, bijvoorbeeld met het kopen van extra verlofdagen. Of nog beter: oppas van de zaak zoals Deloitte dat doet.

Oppas aan huis

Een andere optie is het tijdelijk inhuren van een oppas aan huis. Het grootste nadeel hieraan is, is dat je voor deze opvang geen kinderopvangtoeslag ontvangt. Bij sommige oppasservices wordt er ook een gastouderservice geboden, waar je eventueel wél in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

Tijdelijk minder werken

Een van de opties waar je in eerste instantie liever niet aan denkt, maar mochten er echt geen andere mogelijkheden zijn dan kan je (of jullie samen als ouders) denken aan om tijdelijk minder te werken. Gelukkig zijn er wat opties, zodat je niet direct je contracturen hoeft aan te laten passen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van onbetaald of betaald ouderschapsverlof of kortdurend zorgverlof. Voordat je/jullie deze beslissing nemen, check dan van tevoren welke impact dit financieel heeft. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Lees ook: Minder werken? Houd rekening met deze tips!

 

 

Reacties gesloten.