Nicole, moeder van twee (10 en 8 jaar) werkte in loondienst bij een supermarkt, toen haar beide kinderen geboren werden. Ze koos met het moederschap bewust om minder uren te gaan werken. Thuis was er een fijne verdeling en de combinatie moederschap en werk ging haar goed af. Toch gooide ze het roer helemaal om en ging ze van bakkerijmedewerkster in loondienst, naar zelfstandig visagiste met eigen webshop.   

Een steady baan, maar toch het roer omgegooid. Waarom?
“Is dit nou wat ik tot mijn pensioen ga doen? Dat gevoel bekroop me ineens na een aantal jaar. Ik kreeg het er benauwd van. Hoewel ik een fijne werkomgeving had en leuke collega’s, werd ik niet meer uitgedaagd. En daar werd ik enorm ongelukkig van! Het liefst wilde ik dan ook stoppen, maar moest ook denken aan wat men zou gaan vinden als ik dat deed. Het was mijn man die zei dat ik er gewoon mee moest stoppen. Hij zag mij elke dag met een lang gezicht naar het werk gaan en dat ik het absoluut niet meer naar mijn zin had. Dat zag hij liever anders. ‘Stop maar, in het gekste geval neem je gewoon een krantenwijk’, zei hij.

Hoe heb je de carrièreswitch gemaakt?
Nadat ik mijn baan bij de supermarkt had opgezegd werd ik distributeur van een cosmeticalijn. Dit vond ik erg leuk om te doen. Onderdeel van dit werk was het geven van workshops over productgebruik en ik merkte dat ik vaak hele specifieke vragen van klanten kreeg. Vragen die ik goed wilde beantwoorden, maar waar ik nog niet de juiste kennis voor had. Ik was geen visagiste. Als ik het goed wilde doen, dan moest ik me laten omscholen. Ik koos vervolgens voor een opleiding op maat, waarmee ik het qua tijden goed kon combineren met het gezin. Ik ging dus van opgeleid tot banketbakster naar visagist. Naast visagie (van onder andere bruiden), gaf ik ook 1-op-1 trainingen of workshops in groepsverband. Zo leuk om te doen, ik kreeg er energie van!

En toen kwam het coronavirus om de hoek kijken. Wat is de impact geweest op jouw werk?
Het coronavirus heeft veel impact gemaakt. De workshops in groepsverband mochten ineens niet meer en zelf voelde ik me op een gegeven moment ook niet prettig bij 1-op-1 opdrachten. Ineens hield mijn werk op. Ik moest dus echt gaan nadenken over mijn huidig aanbod. Van klanten kreeg ik vaak vragen over de producten die ik gebruikte. ‘Is dit hypoallergeen?’, ‘Wat zit er precies in?’, ‘Is dit natuurlijk?’. Ik ging mij daarom verdiepen in natuurlijke en duurzame cosmetica en onderzoeken wat mijn mogelijkheden hierin zouden kunnen zijn als ondernemer. Er ging een wereld voor me open! Er zitten zoveel onnodige ingrediënten in cosmetica, zoals microplastic. Ik dacht echt: ‘Jeetje, wat smeer je eigenlijk op je lijf?!’ Dit moest iedereen weten! Ik besloot een webshop te starten met natuurlijke cosmetica, producten van top tot teen. Uiterlijke verzorging stopt namelijk niet bij mascara.

“Ik ging van visagiste in de praktijk naar visagiste met webshop”

Hoe was het om ineens die omschakeling te moeten maken?”
“Tuurlijk was het eerst flink balen. ‘Shit’, dacht ik, en alle andere baalwoorden die je nog kan bedenken. Toch heb ik vrij snel de knop omgedraaid. De situatie is zoals het is. Ik dacht vrij snel aan wat ik wél zou kunnen doen. Ik had sowieso nog geen eigen website en met het bouwen daarvan kon ik mijn dagen alleen al vullen. De dingen waar ik eerder niet aan toe kwam, kon ik nu oppakken. Tijdens de eerste lockdown werkte ik aan mijn website, die ging 1 mei live. En tijdens de zomervakantie, wanneer de kinderen op bed lagen, werkte ik aan het opzetten van mijn webshop. 2 september 2020 ging de webshop live!  Ik ging van visagiste in de praktijk naar visagiste met webshop. Corona heeft me dus eigenlijk ook mooie dingen gebracht. Ik ben ervan overtuigd dat ik anders nu geen webshop had gehad.”

Van visagiste in de praktijk naar visagiste met webshop. Welke inzichten heeft je dit gebracht?
“Mijn klant werd anders en hier heb ik echt mijn aanbod op aangepast. Mijn aanbod werd ook breder. Ik volg daarnaast een training over het runnen van een webshop en leerde meer over het bereiken van de juiste doelgroep. Ik kwam erachter dat volgers, likes en opmerkingen op Instagram niets zeggen over je succes en omzet. Slechts 10% van je volgers ziet jouw bericht, dus dan wil je natuurlijk het liefst dat die 10% ook tot je klantenbestand behoort. Op basis hiervan heb ik mijn volgerslijst gefilterd en paste ik mijn hashtag-strategie aan.”

Hoe ervaar je het ondernemen in combinatie met het gezin en huishouden, vooral in deze tijd?
“Voor de lockdown werkte ik vooral tijdens schooltijden van de kinderen of in de avonduren. De eerste lockdown was omschakelen, maar daardoor wist ik met de tweede precies wat ik kon verwachten. Ik werk aan de keukentafel en begeleid tegelijkertijd mijn kinderen in het schoolwerk. Met mijn man houd ik nog dezelfde verdeling aan als voor de lockdown. Een aantal huishoudelijke taken doe ik gewoon liever zelf, omdat ik het graag op mijn manier zie gebeuren. Bijvoorbeeld de was of het inruimen van de vaatwasser. Anders doe ik het toch weer opnieuw. Aan stofzuigen heb ik weer een gruwelijk hekel, dus dan ben ik enorm blij als mijn man dat doet.”

“Toegeven dat iets niet gelukt is vind ik lastig”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in de combinatie?
“Alles goed willen doen. Sowieso is mijn grootste prioriteit mijn gezin, maar ik wil ook mijn werk goed doen. Toegeven dat iets niet gelukt is vind ik lastig. Inmiddels heb ik wel leren loslaten. Het is wat het is. Wanneer ik bijvoorbeeld merk dat de kinderen echt stuiterballen worden, dan klap ik gewoon mijn laptop dicht en gaan we naar het bos. Doorwerken heeft op zo een moment geen zin en is voor niemand leuk. Mijn beide kinderen hebben gelukkig wel een leeftijd waarop zij begrijpen wanneer mama zegt: ‘Het komend uurtje kunnen jullie mij niet storen’. Dat maakt het dan weer makkelijker. Er zijn ook wel dagen dat ik ze achter het behang kan plakken hoor en dat ik denk had ik maar kippen.”

Wat heeft het moederschap je gebracht in je ondernemersreis?
“Juist door het moederschap ben ik gaan ondernemen. Wat ik mij tot de dag van vandaag kan herinneren is dat mijn moeder er altijd voor me was. Als ik uit school kwam was zij daar. Dat heb ik zo gewaardeerd. Dat wilde ik ook voor mijn kinderen. Met het ondernemerschap kan ik mijn eigen tijd indelen, waardoor ik me kan aanpassen aan de tijden van de kinderen. Zo kan ik er op alle momenten zijn wanneer ze me nodig hebben.”

En het ondernemen, wat heeft je dat op persoonlijk gebied gebracht?
“Het ondernemerschap heeft me veel rust gebracht. Ik heb epilepsie en het is gelukkig al jaren onder controle met medicijnen. Slaaptekort is en blijft bij mij een trigger. Toen ik nog in loondienst werkte, begonnen mijn dagen altijd heel vroeg. In de middag moest ik echt een uurtje slapen om te voorkomen dat ik een aanval zou krijgen. Sinds ik onderneem en doe wat ik echt leuk vind, heb ik veel meer rust en geen triggers meer!”

Wat zou je andere werkende moeders vooral willen meegeven?
“Ga doen wat je echt leuk vindt! Ik ben me ervan bewust dat hiertoe ook de kans en financiële ruimte moet zijn. Ik had persoonlijk het geluk dat deze ruimte er was. Vertrouw daarnaast op je eigen gevoel, zou ik zeggen. Ik voelde aan alles dat mijn baan het niet meer voor mij was. Ermee stoppen is dan ook de beste stap ooit geweest.”

Nicole Timmerman Bynici.nl

Bynici.nl is een webshop waar je terecht kunt voor cosmetica op natuurlijke basis. Veel producten zijn geschikt voor veganisten en 99% van de producten is microplastic-vrij. Meer zien van Nicole haar werk? Volg haar dan op Instagram.

Reacties gesloten.