Het ouderschap kan prachtig zijn, maar gaat vaak ook gepaard met een aantal uitdagingen. Als ouder ken je het gevoel van constante drukte en stress vast maar al te goed. Het continu jongleren tussen verschillende verantwoordelijkheden, zoals voor je werk en je gezin, kan overweldigend zijn. Een risico van deze aanhoudende stress is een parentale burnout. In dit artikel gaan we dieper in op wat parentale burnout precies is, wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt voorkomen.
Wat is parentale burnout?
In Nederland geeft 2% van de ouders aan last te hebben van een parentale burnout. Parentale burnout is een vorm van burnout die specifiek optreedt bij ouders. Het wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid, emotionele uitputting en een verminderde betrokkenheid bij het ouderschap. Het is belangrijk om te begrijpen dat parentale burnout verschilt van gewone vermoeidheid of tijdelijke stress. Het is een serieus probleem dat invloed kan hebben op zowel je fysieke als mentale welzijn, en uiteindelijk ook op je relatie met je kinderen en partner.
Oorzaken en risicofactoren van parentale burnout
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van parentale burnout. Ten eerste speelt de balans tussen werk en gezin een belangrijke rol. Ouders, met name moeders, hebben vaak het gevoel dat ze moeten voldoen aan zowel de verwachtingen op het werk als die thuis. Deze constante druk kan uiteindelijk leiden tot overbelasting.
Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals:
- Relatieproblemen
- Financiële problemen
- Gebrek aan sociale ondersteuning (it takes a village to raise a child)
- Gebrek aan vrije tijd voor jezelf
- Perfectionisme (alles continu perfect willen doen als ouder)
- Continu geconfronteerd worden met ‘perfecte plaatjes’ op social media en de neiging hebben om je eigen situatie ermee te vergelijken
Hoe herken je parentale burnout?
Het kan soms lastig zijn om parentale burnout te herkennen, omdat de symptomen vaak overlappen met andere vormen van stress en vermoeidheid. Toch zijn er een aantal specifieke signalen waar je op kunt letten:
- Emotionele uitputting: Je voelt je continu leeg, futloos en emotioneel uitgeput. Zelfs de kleinste taken voelen als een enorme opgave.
- Afstandelijkheid: Je merkt dat je steeds minder geduld hebt met je kinderen en minder interesse toont in hun behoeften en activiteiten.
- Negatief: Je begint cynisch of negatief te denken over het ouderschap en voelt je steeds meer geïrriteerd door alledaagse situaties.
- Slaapproblemen: Je hebt moeite om ’s avonds te ontspannen en in slaap te vallen, waardoor je ook overdag vermoeid bent.
- Lichamelijke symptomen: Je ervaart fysieke klachten zoals hoofdpijn, maag- en darmproblemen, spierspanning of een verzwakt immuunsysteem.
Hoe kun je parentale burnout voorkomen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je parentale burnout zoveel mogelijk kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:
- Stel realistische verwachtingen: Accepteer dat je niet perfect hoeft te zijn en dat het normaal is om af en toe ook tijd voor jezelf nodig te hebben.
- Beoordeel of taken en verantwoordelijkheden beter verdeeld kunnen worden: Vraag om hulp en delegeer taken. Laat, indien het kan, je partner/co-ouder, familie of vrienden meehelpen in het huishouden of bij de zorg voor de kinderen. Kijk daarnaast ook goed naar de onzichtbare taken rondom het huishouden en de zorg voor de kinderen.
- Zorg voor voldoende ontspanning: Plan regelmatig momenten in waarop je even helemaal niets hoeft te doen én echt tijd hebt voor jezelf.
- Prioriteiten stellen: Leer om nee te zeggen tegen onnodige verplichtingen en maak tijd vrij voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.
Als ouder is het belangrijk om op jezelf te letten en de signalen van parentale burnout tijdig te herkennen. Onthoud dat iedere ouder weleens worstelt, maar mocht je het gevoel hebben dat je er echt niet uitkomt, schakel dan hulp in via de huisarts of een erkende coach/zorgprofessional.
Reacties gesloten.