Samen met haar partner startte Lianne een bedrijf: Het Camerameisje. Inmiddels bestaat het bedrijf 11 jaar en is Lianne moeder geworden van twee zoons (3 en 1 jaar). Heb je hierin een fijne modus gevonden, dan doet het coronavirus ineens zijn intrede. Wat doe je dan als ondernemer met een bedrijf in de evenementenbranche, die nu volledig op z’n gat ligt? En dat met twee kleine kinderen in een lockdown én een partner die ook als zelfstandige werkt? Lianne vertelt haar verhaal.

Je werd moeder nadat je al een aantal jaar ondernemer was. Wat zijn je ervaringen geweest?
11 jaar geleden startte ik het bedrijf, Het Camerameisje, samen met mijn vriend. In het begin ging ik zelf naar opdrachten toe, maar op een gegeven moment konden we personeel in dienst nemen. Op die manier kon ik iets meer naar de achtergrond en ook het nodige kantoorwerk verrichten. Toen ik eenmaal zwanger was van de eerste, stopte ik volledig met het operationele werk. Dat ontwikkelde zich eigenlijk vrij natuurlijk. We hadden het geluk dat we een hele fijne en goede medewerkers hadden, die mijn werkzaamheden tijdens en na mijn verlof kon waarnemen. Na de geboorte van mijn oudste zoon kon ik daarom parttime gaan werken. Dat is écht een kwestie van geluk hebben. Tijdens mijn tweede zwangerschap was het namelijk een heel ander verhaal. De medewerker die mij zou waarnemen, ging in de 39ste week van mijn zwangerschap de ziektewet in. Ik was toen met halve weeën bezig met allerlei klantopdrachten. Dat gaf enorm veel stress. Gelukkig vonden we ook toen weer personeel dat echt goud waard is.

“Slaaptekort is ‘killing’!”

Hoe ervaar je de combinatie van runnen van een bedrijf met het runnen van een gezin?
“Met twee kinderen die last hadden van chronische oorontstekingen, had ik echt last van slaaptekort. En laat me je vertellen: slaaptekort is ‘killing’! Ik denk dat veel mensen de impact hiervan onderschatten. Door de weinige slaap twijfelde ik vaak aan mezelf, of ik bijvoorbeeld geen boekingen vergat. Wonder boven wonder is het altijd goed gegaan. Ik zat daarnaast vaak met kind in draagdoek achter de laptop, vanwege de oorproblemen moest ik ze rechtop houden. Het was roeien met de riemen die je hebt. Gelukkig zijn de oorproblemen inmiddels bij beide kinderen verholpen. Een verschil van dag en nacht. Mijn ochtenden beginnen door de kinderen nog wel heel vroeg, om 6 uur in de ochtend (was eerst 5, dus YAY!). Maar aaneengesloten slaap zorgt voor zoveel meer energie! Mijn vriend ondersteunt mij en moedigt mij aan te ondernemen en mezelf te ontwikkelen. Ook heb ik veel ondernemende vriendinnen waar ik mee kan sparren. Dankzij hen én de hulp van mijn moeder, kreeg ik het allemaal voor elkaar.  

En hoe ervaar je die combinatie in coronatijd?
“Voor de lockdown ging de oudste twee ochtenden naar de opvang. Ook de jongste zou beginnen bij de opvang. Met de eerste lockdown zaten we in een ‘vrije tijd modus’ en was mijn vriend ook veel thuis. Toen hij eenmaal weer meer naar opdrachten toe ging en ik ook moest werken, was het wel even pittig. Vooral met de jongste erbij. Gelukkig krijg ik hulp van mijn moeder en baken ik mijn werktijden af. Ik vind het fijnste om halve dagen te werken in plaats van bijvoorbeeld drie hele dagen. Met een kantoor aan huis is dat goed te doen. Indien ik nodig ben voor de kinderen loop ik zo het huis in, en als ik nodig ben voor mijn collega kan zij mij makkelijk benaderen. Mijn werk en privéleven is zo wel met elkaar verweven, maar dat geeft mij juist de nodige flexibiliteit en vrijheid. Ik kan zo heel veel tijd bij mijn kinderen zijn ondanks dat ik ook werk.”

“Toen ik de boekhouding van 2020 zag, deed dat wel even pijn”

Het Camerameisje richt zich met name op de evenementenbranche. Die ligt nu op z’n gat door corona. Heeft dit geen roet in het eten gegooid?
“In eerste instantie dacht ik dat corona wel weer zou overwaaien. Helaas was dat niet het geval. Mijn telefoon stond vlak voor de eerste lockdown roodgloeiend: opdrachtgevers cancelden een voor een hun boekingen omdat evenementen en feesten niet meer mogelijk waren. Van een volle agenda naar helemaal niets. Toch hield ik vertrouwen dat het goed zou komen en dat we mogelijk in de zomer weer aan de slag zouden kunnen. We verruimden ons annuleringsbeleid en wilden op die manier ook onze opdrachtgevers tegemoet zien te komen. Alleen tot op heden zijn evenementen niet mogelijk. We hebben na de eerste lockdown slechts 3 boekingen gehad. Hoewel we niet in aanmerking komen voor een overheidsregeling en geen inkomsten genereren, mogen we van geluk spreken dat we deze tijd kunnen uitzingen. Met een kantoor aan huis en lage vaste lasten is dat gelukkig mogelijk. Alleen toen ik de boekhouding van 2020 zag, deed dat wel even pijn”.

Hoewel je de coronacrisis kan uitzingen met Het Camerameisje ben je toch met een andere onderneming gestart. Hoe is dat zo gekomen?
“Ik ben altijd al gefascineerd geweest van het grafische vak. Bij Het Camerameisje hield ik mij bezig met websites en grafisch ontwerp voor klanten, denk bijvoorbeeld aan fotokaarten. Toen Het Camerameisje ineens stil stond, miste ik echt het ondernemen en vooral het grafisch bezig zijn. Ik deed een aantal opdrachten voor klanten op grafisch gebied en dit beviel van beide kanten erg goed. Half november startte ik daarom met Bureau van Houtum. Een creatief bureau, waarmee ik andere bedrijven help om nog beter gezien te worden. Zo kun je onder andere bij mij terecht voor huisstijl en branding, websites- en -shops en/of (social) content. Bureau van Houtum groeit razendsnel en we breiden behoorlijk uit. Daar ben ik best trots op. Het brengt me veel voldoening om andere ondernemers te kunnen helpen hun visuele identiteit te ontwikkelen en hun bedrijf te versterken. Het is ontzettend leuk om te zien wat een goede branding kan doen voor een bedrijf.”

“Je moet jezelf buitenspel kunnen zetten”

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen geweest in het ondernemerschap?
“Ik ben iemand die het tot in de puntjes wil regelen en zie het graag op mijn manier gebeuren. Loslaten is voor mij daarom een uitdaging. In mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik hierin een groei doorgemaakt. Voorheen ging ik om de 10 minuten op mijn telefoon kijken, checken of alles nog goed ging met de collega’s die naar opdrachten waren. Nu kan ik mijn telefoon wegleggen en vliegt de dag zo voorbij zonder dat ik mijn telefoon heb gepakt om te kijken of alles goed gaat. Ik weet wat ik aan de ander heb en daar vertrouw ik nu op. Ik kan niet alles zelf doen. Sterker nog: je moet jezelf buitenspel kunnen zetten zodat je weet dat jouw onderneming kan blijven doordraaien zonder jou. Delegeren en loslaten.”

Bedenk dat er altijd genoeg redenen zijn om het niet te doen

Welk advies heb je aan andere werkende/ondernemende moeders, vanuit je eigen ervaringen?
“Wil je gaan ondernemen en zie je beren op de weg? Bedenk dan dat er altijd genoeg redenen zijn om het niet te doen. Heb je één goede reden om het wel te doen, dan zeg ik: doe er wat mee! Zonder belerend over te komen. Heb je al een onderneming, zorg dan altijd voor een goede achtervang die je volledig kunt vertrouwen. Dit is namelijk voor mij heel waardevol geweest. Indien je zelfstandige bent, zonder personeel, werk dan samen met andere ondernemers binnen hetzelfde vakgebied. Zo kan er altijd iemand het werk overpakken indien dat nodig is.”

Lianne van Houtum met haar kinderen

 

Meer zien van Lianne? Bekijk haar website of volg haar via Instagram!

 

Reacties gesloten.