Ben je pas bevallen en heb je ervoor gekozen om borstvoeding te geven? Dan kun je je de komende tijd volledig richten op je pasgeboren baby en op het voeden van hem of haar. Wellicht ga je binnenkort ook weer aan het werk en wil je borstvoeding blijven geven. De melkproductie is doorgaans stabiel na 9 tot 12 maanden na de bevalling, dus is het kolven vaak wel nodig indien je borstvoeding wilt blijven geven. Gelukkig bestaat er zoiets als het kolfrecht. Maar waar heb je dan precies recht op en wat komt er verder kijken bij kolven op het werk? We vertellen je alles wat je moet weten, delen een aantal tips en persoonlijke ervaringen! 

Je rechten bij kolven op het werk 

Iedere moeder mag haar kind borstvoeding geven op het werk, zo vaak en zo lang nodig is, tot maximaal een kwart van je werktijd. Je hebt hier recht op tot je kindje 9 maanden oud is. De werkgever is verplicht je te laten kolven tijdens werktijd en ook om je daarbij volledig door te betalen. Is je kind inmiddels ouder dan 9 maanden, dan mag je natuurlijk ook gewoon blijven kolven. Je krijgt dit dan alleen niet meer doorbetaald en je zult dan eventueel je pauzes moeten gebruiken om te kolven. 

Wat staat er precies in de wet over het kolfrecht? 

  • Volgens de kolfrecht wet mag je gedurende de eerste negen levensmaanden van je kind jezelf afzonderen tijdens werk om je kind live te voeden of om te kolven. Hierbij is het alleen wel van belang dat je dit van tevoren aanvraagt bij je werkgever. 
  • Hoe lang en hoe vaak mag je dan kolven? Je mag zo vaak en zo lang als nodig borstvoeding geven aan je kind. Het kolven mag per dag in totaal maximaal één vierde van je werktijd in beslag nemen. De tijd die je gebruikt voor het kolven staat los van de pauzes die je hebt. Werk je 8 uur op een dag, dan heb je dus 2 uur tijd om te kolven of borstvoeding te geven en worden deze uren doorbetaald. 
  • De werkgever dient een speciale ruimte ter beschikking te stellen waarin je kunt kolven. Zo’n kolfruimte dient ook aan verschillende eisen te voldoen, die je hier verderop in het artikel leest. Is deze ruimte er niet? Dan moet de werkgever een andere ruimte voor je zoeken, of mag je zelfs thuis kolven.  

Aanvullende bepalingen 

In sommige cao’s zijn aanvullende bepalingen opgenomen. Geldt er voor jou een cao, dan is het zeker niet verkeerd om deze te raadplegen en te checken of je gebruik kunt maken van aanvullende bepalingen, bijvoorbeeld om langer betaald door te kolven. Ook kun je eventueel navraag doen bij de HR-afdeling waar je werkt.  

Welke rechten heb je nog meer? 

Jouw werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Ook mag je werkplek of het werk zelf geen terugslag veroorzaken op jouw melkproductie. Indien nodig, moet jouw werk tijdelijk aangepast worden of heb je recht op aanpassing van je werk- of rusttijden. Als dat zelfs niet mogelijk is, dan dient je werkgever je tijdelijk ander werk te geven of je tijdelijk volledig vrij te stellen van het werk.  

 Bron: Overheid.nl 

Eisen voor een kolfruimte 

Een werkgever moet een ruimte beschikbaar stellen die geschikt is voor het kolven. Voor deze ruimte gelden bepaalde eisen. 

De ruimte moet rustig zijn 

Tijdens het werk moet je in staat zijn om je even helemaal terug te kunnen trekken om te kolven. Om die reden moet een kolfruimte rustig zijn; je wilt natuurlijk niet gestoord worden door allerlei (harde) geluiden. 

Het moet om een afsluitbare ruimte gaan 

Niet alle ruimtes zijn geschikt om in te kolven. Je hebt het recht op de nodige privacy: de betreffende kolfruimte dient dan ook van binnenuit afsluitbaar te zijn. 

Het moet hygiënisch zijn 

Onder een geschikte kolfruimte wordt een hygiënische ruimte verstaan. Je moet er op een verantwoorde manier kunnen kolven. Een toilet valt hier dan ook bijvoorbeeld niet onder. 

Je moet er kunnen zitten 

De kolfruimte dient over een stoel, bed of bank te beschikken, zodat je op een comfortabele manier kunt kolven.  

Er dient sprake te zijn van een behaaglijk klimaat 

Het klimaat in de kolfruimte dient prettig te zijn. Dat wil zeggen dat er voldoende frisse lucht moet zijn en dat de ruimte niet te warm, maar ook niet te koud is. Daarnaast is het noodzakelijk dat de kolfruimte tochtvrij is. 

Er moet een koelkast aanwezig zijn 

Volgens de wet moet er een koelkast in de kolfruimte aanwezig zijn, waarin je de moedermelk kunt bewaren. Is dit niet het geval? Dan dient de werkgever een koelkast in een andere ruimte beschikbaar te stellen voor het bewaren van de afgekolfde melk. 

De omgeving moet veilig zijn 

Een kolfruimte moet uiteraard veilig zijn om in te kolven. Om die reden dient de betreffende plek vrij te zijn van gevaarlijke stoffen, zoals schoonmaakmiddelen.  

kolven op toilet workin moms netflix
Netflix serie Workin’ Moms

Een kelder zonder daglicht, zoals het Nijmeegse stadhuis of het toilet, is dus geen goede kolfruimte.

Wat als je werkgever echt geen kolfruimte heeft? 

In sommige gevallen is het voor de werkgever niet mogelijk om een goede kolfruimte te realiseren, bijvoorbeeld als je in een kleine winkel werkt waar geen extra aparte ruimte is of als je functie altijd buiten kantoor is. Bespreek in dit soort gevallen welke mogelijkheden er wel zijn. Zo kun je afspraken maken om op bepaalde tijden een gemeenschappelijke ruimte voor het kolven te gebruiken die voor jou gereserveerd wordt. Bijvoorbeeld de pauzeruimte of overlegruimte. Als je veel onderweg bent voor je werk, kijk dan via voedingscentrum waar je in de buurt makkelijk en prettig kan kolven. Is er geen sprake van zo’n unieke situatie zoals hierboven beschreven? Dan dient je werkgever te zorgen voor een goede ruimte. Kom je er echt niet samen uit met je leidinggevende, dan kun je het probleem kenbaar maken bij de HR-afdeling of de ondernemingsraad. 

Tip: wijs je werkgever eventueel op Colve, een standalone kolfruimte!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Colve (@colveofficial)

 

Tips voor kolven op het werk 

Naast de rechten die je op het werk allemaal hebt als ‘nieuwe’ moeder, geven we je ook een aantal handige tips als het aankomt op kolven op het werk.  

Licht je leidinggevende zo snel mogelijk in 

Om gedoe op het werk te voorkomen is het goed om je leidinggevende zo snel mogelijk te laten weten dat je wilt gaan kolven. Je werkgever is verplicht om hiermee akkoord te gaan, maar het is natuurlijk wel fijn als dit in goed overleg gebeurt. Is er nog geen geschikte ruimte waarin je zou kunnen gaan kolven? Dan heeft de werkgever nog genoeg tijd om dit te regelen, mits je hem of haar er op tijd over inlicht. 

Bespreek je workload 

Ga je een kwart van je werktijd gebruiken om te kolven of te voeden, kijk dan realistisch naar je workload; is dit nog haalbaar in ¾ van je werktijd? Als dit niet zo is, dan kan dit stress opleveren in je werk of juist met het kolven of voeden. Wanneer je bij je leidinggevende aangeeft dat je van plan bent om te gaan kolven, is het een goed moment om samen naar je werkzaamheden te kijken en samen te beoordelen of dit haalbaar is in minder tijd.   

Oefen thuis alvast 

Het is handig om thuis alvast te oefenen met kolven en je baby te laten wennen aan de fles. Je wilt natuurlijk niet dat je op het werk in de stress schiet omdat het kolven niet zo goed blijkt te lukken. Het is aan te raden om regelmatig te kolven vanaf dat je baby 6 weken oud is. Door 1 á 2 keer in de week te kolven, leert je baby uit de fles te drinken en word jij handig in het kolven. 

Een voorraadje opbouwen 

Ook is het goed om thuis al een voorraadje moedermelk op te bouwen en dit te bewaren in de vriezer. Het kan namelijk zo zijn dat je tijdelijk wat minder produceert (bijvoorbeeld als je net pas weer terug bent op werk) en in dat geval kun je altijd nog terugvallen op de moedermelk die je nog hebt. 

Laat je niet afleiden 

Een werkomgeving kan nogal hectisch zijn. Een overvolle mailbox, telefoons die maar af blijven gaan en overal rondlopende collega’s die vaak ook nog eens iets van je willen. Het is dan ook verstandig om tijdens het kolven echt even een momentje voor jou en het kolven nemen. Zet je telefoon bijvoorbeeld op stil en vertel je collega’s dat je even niet bereikbaar bent, zodat je in alle rust kunt kolven.  

Wees open over het kolven 

In het begin kan het misschien wat ongemakkelijk voelen om steeds maar weer te moeten gaan kolven. Door er open over te zijn kunnen collega’s rekening houden met dat je op bepaalde tijden gewoon niet beschikbaar bent.   

Blijf goed voor jezelf zorgen

Als je borstvoeding geeft, heeft je lichaam extra rust en energie nodig om de het melk aan te kunnen maken. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je dus ook voor je kind(eren). Zorg daarnaast voor een gevarieerd en gezond eetpatroon, waar je energie uit kunt halen. Je kunt eventueel aanvullen met supplementen. Die van SUPS zijn speciaal ontwikkeld voor moeders (to be) en zijn veilig te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. 

Ook handig (om te weten)!  

Kolfconsult
Wist je dat je bij sommige lactatiekundigen een kolfconsult kunt nemen? Zo kan je diverse kolven uittesten en degene kopen die het best bij jouw lichaam en situatie past. Tip: veel zorgverzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende verzekering (een gedeelte van) lactatiekundige zorg.  Via Independer kun je makkelijk de hoogte van vergoedingen per verzekeraar bekijken.

Kolfbeha
Met een kolfbeha heb je je handen vrij, super handig om onderhand je telefoon vast te houden om de filmpjes van je baby te bekijken. Of Netflix kan natuurlijk ook. 😊 

Filmpjes kijken
Heb je moeite met kolven? Kijk dan filmpjes van je baby of neem bijvoorbeeld een gedragen rompertje mee.  

Voedingsdoek
Moet je toch buitenshuis of buiten kantoor kolven en wil je voor jezelf dat liever discreet kunnen doen? Dan is een voedingsdoek handig om bij je te hebben. Als je er nog geen hebt, de voedingsdoeken van Ilmaha zijn een aanrader!  

Sok over de fles
Een sok over de fles?! Ja je leest het goed. Sommige moeders vinden het fijn om niet continu naar de opgevangen millimeters te hoeven kijken. Het kolven kan lang aanvoelen door je hierop te focussen of soms omdat je je hierdoor niet ontspant kan dit het kolven belemmeren. Door een sok over de fles te doen en erop te vertrouwen dat de melk vloeit, kun je ontspannen en de kolf de rest van het werk laten doen.  

Kolven op werk na 9 maanden

Na 9 maanden heb je nog steeds het recht om te kolven, je werkgever is echter niet meer verplicht je door te betalen na deze periode. Over het algemeen stabiliseert de melkproductie vanaf 9 tot 12 maanden. Wanneer je melkproductie stabiel is, zou je kunnen werken zonder te hoeven kolven. 

Overleg met je werkgever indien je van plan bent om na 9 maanden te blijven kolven. Zo kunnen jullie samen je werkrooster afstemmen en overleggen hoe je het wilt doen qua tijd. Uiteraard kun je je pauzes gebruiken om te kolven, maar als je meer tijd nodig hebt, kun je eventueel overleggen om deze tijd op een later moment in te halen. Ook kan je denken aan het inzetten van (onbetaalde) ouderschapsverlofuren of vakantieuren. Tip: zet je onbetaalde verlofuren in? Reken dan van te voren uit wat voor financiele impact dit heeft.  

Meer weten? 

Wil je meer weten over borstvoeding of kolven? Dan kun je terecht bij borstvoedingsorganisatie La Leche League. Een wereldwijde organisatie met vrijwilligers die je voorzien van informatie én voor je klaar staan met informatie en een luisterend oor. Ook vind je hier bijvoorbeeld meer informatie over het bewaren van moedermelk en de houdbaarheid hiervan.  

Reacties gesloten.