Traktaties regelen, zoonlief die uit zijn kleding groeit en een grotere maat nodig heeft, wasmiddel die bijna op is, zwempak die nog gewassen moet worden en een oppas regelen voor date-night. Oh, en niet te vergeten, brood is op. Die moet nog gehaald worden einde werkdag, anders hebben de kids lege buikjes en lunchtrommels de volgende dag. Deze to-do’s krijg je er als ouder vaak bij, naast de to-dolijst die je voor jezelf of voor je werk hebt. Dit wordt ook wel ‘mental load’ of ‘mentale last’ van het ouderschap genoemd.
Inhoudsopgave
Wat is mental load of mentale last precies?
De mentale last van het ouderschap wordt ook wel cognitieve arbeid genoemd. Arbeid dat bestaat uit onzichtbare, niet-tastbare taken die horen bij het runnen van een gezin en huishouden. Het gaat verder dan alleen het uitvoeren van de taken zelf. Het begint namelijk al bij het denken of bedenken van deze taken. Zien wat er nodig is en wat er moet gebeuren. Dan komt het plannen hiervan en ervoor zorgen dat het wordt uitgevoerd. Zelf doen of delegeren. Bijvoorbeeld: volgende week zaterdag hebben jij en je partner een date-night. Wie denkt eraan dat er een oppas geregeld moet worden en wie gaat de oppas regelen en wanneer? Zo zijn er nog veel meer taken rondom het runnen van een gezin. Een afspraak maken met de dokter of consultatiebureau (het gezin herinneren aan deze afspraken), wat gaat er gekookt worden, welke boodschappen zijn daar voor nodig, wie regelt of maakt de surprise voor de Sinterklaasviering etc etc. Het denken aan en het plannen van deze taken neemt ruimte in je hoofd. En dat terwijl je door je werk, sociaal leven en eigen persoonlijk zaken ook al ruimte ‘in beslag’ hebt genomen.
Waarom ervaren moeders (een grotere) mentale last?
De meeste vaders en moeders zouden zorg en werk het liefst gelijk willen verdelen (zo’n 60%!), maar in de praktijk zijn de taken vaker ‘traditioneler’ verdeeld. Vrouwen besteden meer tijd aan zorg en huishouden, mannen aan betaald werk. Ook nemen moeders vaker ouderschapsverlof op dan vaders, al neemt dit verschil af. Vrouwen werken daarnaast vaker in deeltijd dan mannen. In deeltijd werkende vrouwen noemen als één van de top drie redenen het onbetaalde werk, waar zij dus meestal het grootste deel voor hun rekening nemen.
Bron: Empancipatiemonitor 2020
Lees ook: ‘Nu we het er over hebben, kan ik begrijpen dat hij een grotere mentale last ervaart’
Last gelijkwaardig verdelen
Willen jij en je partner de mentale last gelijkwaardiger verdelen? Dan kunnen de volgende tips jullie hierbij helpen.
Bespreek wat mentale last inhoudt
Het kan zijn dat je partner geen flauw benul heeft wat de mentale last precies inhoudt. Zoals hierboven genoemd gaat mentale last verder dan het uitvoeren van taken. ‘Zeg me maar wat ik moet doen’, dekt dus niet de lading. Deel bijvoorbeeld dit artikel met je partner voor de uitleg van mentale last of beluister samen de podcast van Janne Schuijn over dit onderwerp.
Maak inzichtelijk hoe de verdeling nu is
Bespreek en benoem wat jullie al verdelen. Wat kan beter verdeeld worden? De verdeling hoeft niet exact 50-50 te zijn qua hoeveelheid. Dat mag natuurlijk wel. Maar een verdeling kan ook gemaakt worden op basis van wat je wel of niet energie geeft. Was jij liever af dan koken en je partner andersom, dan kun je het op die manier verdelen.
‘De beste manier’ loslaten
Wanneer jullie de last hebben verdeeld, vertrouw dan op elkaar dat het goed komt. Ook al gebeurt het niet op jouw manier, wat voor jou misschien de beste manier is. Dat betekent dat je soms moet accepteren dat iets gedaan wordt op een andere manier en dat moet loslaten. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar zo kun je wel echt een deel van de mentale last loslaten.
Handboek voor een nieuwe rolverdeling
Samen echt gericht aan de slag? Haal dan het boek ‘In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet’ in huis. Auteur Ragna Heidweiller is voor dit boek op zoek gegaan naar oplossingen voor een betere verdeling. Hiervoor dook ze niet alleen in de cijfers, maar interviewde ze ook ervaringsdeskundigen, wetenschappers en experts. Ook haar partner Samuel vertelt in het boek zijn kant van het verhaal. De reviews van het boek zijn tot nu toe veelbelovend! Een andere aanrader is het boek van Eve Rodsky, Fair Play (wel in het Engels).
Lees ook: Door onze verdeling is er meer aandacht voor de kindjes
Reacties gesloten.