Wees eens eerlijk, hoe vaak ben jij je echt bewust van datgene wat je doet, met wie je bent en waar je bent? In dit artikel delen we wat self-care is, waarom het onderschat wordt en wat je kunt doen om van self-care een prioriteit te maken in plaats van een beloning. Lees hier ook vijf tips waar je niet zo snel aan denkt.

Bij een constante gevoel van drukte, haasten en stressen, kun je maar moeilijk genieten op de momenten die er toe doen. Hoor je jezelf ook vaak zeggen: ‘wat gaat de tijd toch snel.’ In deze drukke moderne prestatiemaatschappij is het maar moeilijk om bewust stil te staan.

Self-care wordt onderschat

Het feit is, self-care wordt onderschat. Het gaat namelijk zoveel verder dan zo nu en dan een moment voor jezelf inplannen. Daarbij plannen we ook wat af, wanneer ontstaat er nog spontaan een moment voor jezelf? Het is dus extra belangrijk om van self-care een prioriteit te maken. We staan letterlijk en figuurlijk te weinig stil bij wat we als individu nodig hebben.

Zodra je voldoende tijd en aandacht aan jezelf besteedt, heeft dit op heel veel fronten impact. Je luistert op tijd naar de signalen die je lichaam geven, je kunt meer compassie tonen voor jezelf en je durft eerder grenzen te stellen. Je zal daarnaast vol energie in het leven staan en dat heeft positieve gevolgen voor je relaties, je werk, je ontwikkeling als persoon en je mentale en fysieke gezondheid.

Het immuunsysteem verbeteren 

Prioriteit geven aan self-care beschermt je tegen het krijgen van een burn-out, het vergroot je vermogen om stress te weren en je kunt je beter focussen op werk waardoor je veel efficiënter werkt. Hoe meer self-care, hoe meer positieve invloed het heeft op bovengenoemde aspecten.
Wow! Het is noodzakelijk om self-care in je leven toe te passen.

Bij self-care wordt vaak gedacht aan ontspanningsactiviteiten, zoals een massage, wandelen, een boekje lezen, een nachtje weg en vooral niks moeten. Self-care vermindert je cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Als je goed voor jezelf zorgt kan het zorgen voor meer zelfvertrouwen, een positieve impact op je gezondheid, je humeur en de relaties met de mensen om je heen.

Alles werkt door op het zenuwstelsel waardoor ook je immuunsysteem verbetert. Je houdt hiermee de griep, verkoudheid, ziektes en stress op afstand. Je kunt je voorstellen dat dit voornamelijk ontstaat wanneer self-care een onderdeel is van je wekelijks routine. Zodra je het aandacht geeft als de behoefte heel sterk is, ben je eigenlijk al te laat.

Kritisch naar jezelf? Dan is zelfzorg extra van belang

Een belangrijke eye-opener die we hadden en die vooral voor vrouwen in het specifiek van belang is:
Ben je kritisch tegenover jezelf? Dan is voor jezelf zorgen 2 keer zo belangrijk. Kritisch zijn naar jezelf kan voor angst, schuldgevoelens of eenzaamheid zorgen. Het is daarom van essentieel belang dat je tussen je werk, zorgtaken en sociale momenten door de relatie met jezelf onderhoudt. Door hier aandacht voor te hebben, kun je de relatie met jezelf beter onderhouden en ga je je comfortabeler voelen.

Lees ook: Beyoncé, Grammy winnaar, over moederschap, werk en de definitie van succes

Vijf tips om self-care toe te passen

Wat kun je doen om self-care in je dagelijkse of wekelijkse ritme toe te voegen:

  1. Iedere dag een half uur wandelen. Zowel goed voor fysieke als mentale gesteldheid;
  2. Zorg voor jezelf door gezond te eten. Zoek bijvoorbeeld simpele maar gezonde recepten via pinterest;
  3. Omring jezelf met positieve mensen;
  4. Minimalisme is een vorm van zelfliefde, ruim je huis en kantoor regelmatig op;
  5. Plan één dag helemaal niks en ervaar welke behoefte je hebt.

Bij self-care werkt het hetzelfde als in het vliegtuig. Jezelf eerst helpen voordat je een ander helpt. Ga daar dan ook mee aan de slag. Ga eens na waar jij aan wilt werken. Is dat vaker nee zeggen tegen anderen en daarmee een ja tegen jezelf? Heb je hulp nodig van een psycholoog om je mentale gezondheid te verbeteren? Kortom, ga aan de slag met datgene waar jij aan wilt werken. Uiteindelijk zal ook jouw gezin daar baat bij hebben.

Self-care gaat verder dan een middagje shoppen, een koffietje doen in de ochtend of een dagje naar de sauna. Self-care gaat over werken aan jezelf, erachter komen wat je nodig, hier tijd voor nemen een aandacht voor hebben zodat je een goede verbinding maakt met jezelf. Maar ook kiezen voor iets waar jij blij van wordt, waar je tijd aan wilt besteden omdat het goed is voor jou!

De gezegde: It takes a village to raise a child, is dezelfde village die je helpt om self-care op gang te brengen. Neem de mensen in je omgeving in vertrouwen over waar je aan wilt werken en maak van self-care een prioriteit in plaats van een beloning.

Take care of yourself.

Reacties gesloten.