Een carrièreswitch maken om moeder te kunnen worden? Ik weet het, het klinkt een beetje gek, maar toch deed ik het. Waarom? Ik neem je mee in mijn verhaal hoe mijn kinderwens er (onbewust) voor heeft gezorgd om een carrièreswitch te maken.
Advocatuur niets voor mij
Na het afronden van mijn rechtenstudie had ik geen idee wat ik eigenlijk wilde doen. Wel wist ik dat ik niet de advocatuur in wilde. ik had stage gelopen in de advocatuur en dat bleek toch niet helemaal mijn ding te zijn. Wat het wel werd na mijn rechtenstudie? Een management traineeship bij een grote verzekeraar. Ik deed opdrachten op het gebied van procesverbetering, teammanagement en productmanagement. Na een jaar groeide ik door naar de rol van productmanager. Hierin hield ik me bezig met het ontwikkelen en optimaliseren van verzekeringsproducten.
Er gebeurde veel tegelijk
Ik had het best naar mijn zin en een leuk team, maar na 3 jaar wilde ik eens wat anders. Ik trok altijd meer projecten op het gebied van marketing en communicatie naar me toe, dus een marketingfunctie leek me een logische vervolgstap. Binnen hetzelfde bedrijf maakte ik daarom de overstap naar marketeer. Tegelijkertijd gebeurde er privé heel veel. Ik was een half jaar daarvoor gestopt met de pil. Niet omdat ik een actieve kinderwens had, maar meer om te kijken of alles nog werkte zoals het hoorde. Dat deed het niet. Na 3 cycli bleef mijn menstruatie uit. Ondertussen kreeg ik allerlei vage klachten zoals een onrustige huid, mood swings en haaruitval. Ik voelde me niet meer mezelf. Drie weken nadat ik was begonnen in het marketingteam kreeg ik de diagnose PCOS: een hormonale disbalans waarbij je geen of minder vaak een eisprong hebt. De vage klachten die ik had hoorden daarbij. Zwanger raken zou hierdoor moeizamer kunnen gaan en moest vaak via een ziekenhuistraject. Twee maanden na die diagnose overleed mijn vader. Ook kon ik mijn draai niet helemaal vinden in het marketingteam.
PCOS, overspannen en kinderwens
Ik las dat je veel zelf kon doen om PCOS-klachten aan te pakken met voeding en ging hiermee aan de slag. Dat was best intensief en soms ook stressvol. Bovendien bleef mijn cyclus maar uit. Tel daarbij op het verlies van mijn vader en dat ik niet echt happy was op werk (waarvoor ik ook nog eens 3 uur reistijd had per dag), en je hebt de perfecte cocktail om overspannen te raken. Dat gebeurde dan ook, een paar maanden later. Ik kwam thuis te zitten met burn-out klachten en had geen idee wat ik dan wel wilde met mijn leven. Wel wist ik dat mijn kinderwens intussen steeds groter werd. Maar guess what: een paar weken nadat ik thuis kwam te zitten, werd ik voor het eerst weer ongesteld! Nooit geweten dat je daar zo blij mee kon zijn ;). Ik had intussen hulp van een orthomoleculair therapeut die
mij hielp met het aanpakken van mijn PCOS-klachten. Zij had al aangegeven dat stress bij mij een grote trigger was. Dat werd hierdoor nog eens bevestigd.
Wat wil ik dan wél?
Parallel hieraan besloot ik een jobcoach in de arm te nemen omdat ik geen idee had wat ik dan wél wilde. Zij raadde mij aan eerst te kijken naar wat voor bedrijf bij mij paste en daarna pas naar de functie. Maar ook naar mijn waarden: wat vond ík belangrijk in het leven? En in het werk? Omdat ik me inmiddels besefte hoeveel impact stress had op mijn hormoonbalans, en dat een werkomgeving waarin je niet happy bent ook stressvol kan zijn, besloot ik dat ik niet meer terug wilde naar het bedrijf waar ik werkte. Bovendien was de lange reistijd het me ook niet meer waard. Daarom maakte ik dus (op dat moment nog niet geheel bewust) de keuze voor een carrièreswitch om moeder te kunnen worden. Ik wilde herstellen en meer rust in mijn lijf, zodat mijn hormonen weer in balans zouden komen en ik hopelijk uiteindelijk zonder hormoonkuur zwanger kon worden. Voor mij was daarbij essentieel dat ik een baan zou vinden dichtbij huis, in een fijn en open bedrijf, waarin ik veel vrijheid had.
Of ik zo’n baan vond? En of mijn hormonen weer in balans kwamen? Daar zal ik de volgende
keer meer over delen. Voor nu: hoe happy ben jij in je baan? En wist jij hoeveel impact
werkgeluk heeft op je stresslevel? Deel je ervaringen in een reactie hieronder!
Eveline zag dat het aantal stressklachten, burn-outs en hormonale problemen onder ambitieuze vrouwen en moeders blijft stijgen, en dat slechts weinig vrouwen (en bedrijven) weten hoeveel je hier zelf aan kunt doen. 95% van de vrouwen zou zich zoveel beter kunnen voelen met de juiste tools! Na het volgen van verschillende (orthomoleculaire) opleidingen startte ze daarom in 2020 haar bedrijf Health Eve. Als Female Wellbeing Specialist helpt ze hierin ambitieuze vrouwen naar (hormoon)balans. Ook helpt ze bedrijven om medewerksters met hormonale en stressgerelateerde klachten te ondersteunen en geeft ze workshops en lezingen hierover aan vrouwelijke professionals.
Reacties gesloten.