Hoe je werk en een fertiliteitstraject kunt combineren:
Mijn reis met een fertiliteitstraject begon op een onverwachte en emotioneel beladen manier. Nadat ik net zwanger was, kreeg ik al snel buikpijn wat mij onrust gaf. Toen het bloedverlies begon op werk, voelde ik een groeiende paniek. Gelukkig begreep mijn manager mijn situatie en stuurde me naar huis. Diezelfde dag nog gingen mijn man en ik naar de verloskundige, waar we helaas te horen kregen dat het voor 99% om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ging. Deze diagnose leidde na een week onderzoeken in het ziekenhuis tot een kijkoperatie en een reeks medische procedures, waaronder een injectie om het zwangerschapshormoon af te breken en bloedonderzoeken. Het combineren van deze medische afspraken met mijn werk bleek een uitdaging. Ik werkte in een corporate omgeving als Sr. Recruiter en de werkdruk was hoog. De weken van ziekenhuisbezoeken en hersteltijd naast mijn dagelijkse werk vergden veel van mijn emotionele en fysieke energie. Enkele maanden later bleek dat ik PCOS (polycysteus-ovarium-syndroom) had, wat de situatie verder bemoeilijkte. Ondanks de steun van mijn manager en collega’s, vond ik het lastig om werk en het fertiliteitstraject met elkaar te combineren. Ik wilde het op alle vlakken goed doen. Dit leidde tot een periode van onzekerheid en stress, maar terugkijkend op deze situatie wil ik jullie tips meegeven zodat je werk en je fertiliteitstraject naast elkaar kunnen lopen, zonder jezelf uit het oog te verliezen.
Tips:
- Communiceer openlijk: Praat eerlijk met je manager over je situatie. Als je manager begrijpt wat je doormaakt, kan deze je helpen door meer flexibiliteit te bieden voor medische afspraken of aangepaste werktijden. Mijn manager had zelf vergelijkbare ervaringen, wat de communicatie vergemakkelijkte en de steun vergrootte.
- Plan afspraken slim: Probeer medische afspraken te plannen op momenten dat je werkdruk laag is. Dit kan helpen om de stress te verminderen en te voorkomen dat je je werk door je behandelingen heen laat beïnvloeden. Als je weet dat je een belangrijke afspraak hebt, probeer dan je werkzaamheden van tevoren te organiseren zodat je minder last hebt van onverwachte onderbrekingen.
- Stel grenzen: Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen tussen je werk en je fertiliteitstraject. Geef jezelf de ruimte om emotioneel bij te komen zonder je schuldig te voelen. Zelfzorg is cruciaal tijdens deze periode; je moet jezelf toestaan om deze tijd te nemen en je energie te richten op je gezondheid en welzijn. Plan bijvoorbeeld een pauze in na een medische afspraak of gun jezelf een vrije dag.
- Zoek en bied steun: Praat met collega’s die mogelijk vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Hun steun kan enorm waardevol zijn. Het kan ook helpen om je netwerk uit te breiden met mensen die begrijpen wat je doormaakt, zodat je niet het gevoel hebt er alleen voor te staan.
- Focus op zelfzorg: Zorg goed voor jezelf door activiteiten te doen die je helpen ontspannen en je gedachten afleiden van de constante stress van behandelingen. Overweeg om een hobby of cursus te starten die je helpt om een balans te vinden tussen je persoonlijke en professionele leven. Ik ben bijvoorbeeld een coachopleiding gaan volgen.
- Wees mild voor jezelf: Word niet je kinderwens. Je bent wie je bent en je hebt een kinderwens. Wie ben jij los van je kinderwens?
Na een reeks behandelingen werd mijn eisprong steeds ‘normaler’. Mijn man en ik besloten om een maand lang geen hormooninjecties te gebruiken en samen een weekend weg te gaan. We kozen ervoor om de natuur haar gang te laten gaan, en deze beslissing bleek een gouden zet te zijn, want het leidde uiteindelijk tot een zwangerschap. Hoewel deze periode vol uitdagingen zat, leerde ik dat met de juiste steun en zorg voor jezelf, het mogelijk is om zowel je werk als je fertiliteitstraject met elkaar te combineren. Liefs Sanne
Sanne is coach, holistisch therapeut, moeder van twee en ervaringsdeskundige. Eén van de grootste transformaties die een vrouw kan doormaken is die van vrouw naar moeder. Want naast een baby, wordt er ook een mama geboren. En de reis die daarvoor is afgelegd kan ook van grote invloed zijn. Sanne werkt als coach en reiki therapeut en kan jou in elke situatie helpen om je hoofd met het hart te verbinden. En het herstellen van die connectie, jezelf omarmen voor wie je bent, dat is precies waar ze anderen bij kan coachen. Ga naar de experthub
Reacties gesloten.