Vorige keer deelde ik dat ik een grote kinderwens had, maar ook PCOS én een burn-out. Ik besefte me dat stress van grote invloed was op mijn hormoonbalans. En dat een werkomgeving waarin je niet happy bent, ook stressvol kan zijn. Daarom besloot ik dat ik niet meer terug wilde naar het bedrijf waar ik toen voor werkte.

Kiezen voor een bedrijf en niet voor een functie

Op advies van een jobcoach ben ik toen niet meteen gaan kijken naar vacatures en functies, maar juist gaan focussen op wat voor bedrijf bij mij paste. Wat wilde ik wél? Daar kwam onder andere uit: een organisatie met weinig tot geen hiërarchie, een fijne open cultuur, vrijheid en ruimte om je werk zelf in te delen, en heel belangrijk: het moest dichtbij huis zijn.

Nu claimen heel veel bedrijven zo’n cultuur te hebben, maar hoe weet je nu of dat ook écht zo is? Om daarachter te komen ging ik koffiedrinken met mensen die bij dit soort bedrijven werkten. Sommige daarvan kende ik al, andere benaderde ik via via. Dit gaf een hoop inzicht.

Ik liet ook in mijn netwerk weten dat ik op zoek was naar een andere baan. Zo hoorde ik al gauw dat er een functie vrijkwam in een bedrijf dat naar mijn idee goed bij mij paste. Het ging ook nog eens om een functie waarin ik heel veel vrijheid had en ik had de benodigde ervaring! Ik mocht op gesprek komen, het klikte en al gauw was het rond. Voor mij was het heel fijn om op deze manier bewust op zoek te gaan naar een bedrijf dat bij mij paste, en daarna pas naar mogelijke functies te kijken, in plaats van andersom op functies te solliciteren van bedrijven die ik niet echt kende.

Op de dag dat ik aan mijn nieuwe baan begon, had ik ongesteld moeten worden, maar dat gebeurde maar niet

Hormonen in balans krijgen

Parallel aan dit traject was ik bezig om mijn hormonen meer in balans te krijgen, omdat ik last had van een hormonale disbalans (PCOS), maar ook een kinderwens. Voor mij betekende dat, naast voedingsaanpassingen, vooral ont-stressen en mijn leven invullen met dingen waar ik blij van werd. Want ik leerde dat dat de beste remedie tegen stress is: meer ruimte maken voor dingen die je écht leuk vindt! In mijn geval was dat: minder mensen zien die me weinig energie gaven, meer mensen zien die me juist wél energie gaven, mijn agenda niet volplannen, en ik nam groepszanglessen. Ik vond dat als kind al heel leuk en ik kwam er elke week weer zó blij vandaan. Het wierp zijn vruchten af, want mijn cyclus kwam terug en werd steeds regelmatiger.

Ik had ongesteld moeten worden

Op de dag dat ik aan mijn nieuwe baan begon, had ik ongesteld moeten worden, maar dat gebeurde maar niet. Ik dacht dat dit kwam doordat een nieuwe baan stressvol was en omdat ik hier nu eenmaal gevoelig voor was. Maar toen ik een maand later weer mijn orthomoleculair therapeut sprak en alles er goed uitzag, vond ik het toch vreemd dat die cyclus uitbleef. Ik deed een zwangerschapstest en guess what? Hartstikke positief! Een paar dagen daarna hadden we de eerste echo en bleek ik al 8 weken zwanger te zijn.

Ik was enigszins in shock, want natuurlijk wilde ik niets liever dan moeder worden, maar ik had het niet zó snel verwacht en was net met een nieuwe baan begonnen. On the other hand: het was helemaal oké zo. Dit kindje was superwelkom en het bevestigde voor mij dat wanneer je bereid bent om goed voor jezelf te zorgen en om je leven in te richten op een manier waarvan jij happy wordt, je lichaam en hormoonbalans vaak volgt!

Doe waar je blij van wordt

Ik zou je dan ook niet aanraden om je carrière on hold te zetten omdat je mogelijk zwanger wil worden. Als jij nu niet happy bent op de plek waar je zit: ga na voor jezelf wat voor werkomgeving je wél zou willen, en ga alsjeblieft iets doen waar je wel blij van wordt. Dit versterkt je gezondheid ook alleen maar. Hoe beter jij in je vel zit, hoe ontvankelijker je lichaam is voor een baby.

Uiteindelijk heb ik na mijn zwangerschap wéér een carrièreswitch gemaakt, haha. Hoe dat is gelopen, daar zal ik volgende keer meer over vertellen.

Eveline van Scherpenzeel
Eveline van Scherpenzeel
BLOGGER | Website | + berichten

Eveline is 32 jaar, moeder van Amélie (2020) en maakte vlak na haar zwangerschapsverlof de overstap van het bedrijfsleven naar ondernemerschap. Als orthomoleculair hormooncoach én ervaringsdeskundige helpt zij nu zelf vrouwen met hormonale klachten zoals PCOS en een kinderwens. Op Work It Mama blogt zij over haar ervaringen in het bedrijfsleven maar ook over de combi moederschap, ondernemen en de balans tussen die twee.

Reacties gesloten.