Van een pittig type naar een zacht gekookt ei. Zo voelde ik me toen ik na de geboorte van onze eerste dochter weer aan het werk ging. Ik was destijds manager van een mannenteam en had me vooraf totaal niet kunnen bedenken hoe het zou zijn om weer aan het werk te gaan. Na de eerste dagen vroeg ik me al af: ‘Hoe doen andere vrouwen dit toch en hoezo ben ik hier niet op voorbereid?’

Het moederschap an sich is voor mij iedere keer weer een transformatie geweest. Nu kan ik zeggen dat ik elke keer weer een laagje dichter bij mezelf ben gekomen. Destijds voelde het vooral als een gevecht met mezelf doordat ik totaal onherkenbaar was voor mezelf. De praktische uitdagingen en de mentale brainwash zorgden ervoor dat mijn hoofd overuren maakte.

In tranen uitbarsten

Die eerste keer (in 2017) wist ik echt niet wat me overkwam. Terwijl ik met mezelf in gevecht was, ging ik op mijn werk harder mijn best doen na mijn verlof. Alsof ik iets moest compenseren of iets te bewijzen had. Druk die niet eens van mijn collega’s of manager kwam, maar puur vanuit mezelf.

Dat ging natuurlijk na een week of vier volledig mis. Ik zat in een MT-vergadering en er werd me – zoals altijd – gevraagd hoe het ging. Dit was de verkeerde vraag op het verkeerde moment, want ik was die ochtend in alle hectiek (o.a. met een korte nacht en een kolfschema) naar kantoor gereden in een dikke file. Ik barstte in tranen uit.

Professionele groei

Dit moment was nodig. Ik kreeg alle ruimte en vooral begrip van mijn mannelijke collega’s. Er werd me hulp aangeboden en vooral verzocht om goed te kijken naar wat ik nodig had, maar misschien wel het allerbelangrijkste: ik kreeg erkenning en er viel een enorme last (lees: masker) van mijn schouders.

Dit moment was niet alleen maar nodig voor mijn eigen ontwikkeling als (werkende) moeder. Het heeft mijn professionele groei versneld. Ik kreeg kort na die periode de kans om op mijn werk professionals te gaan coachen, volgde een erkende coachopleiding en heb ontelbare uren gespendeerd aan mijn ontwikkeling en het moederschap. Mijn eigen ervaring met het leven als werkende moeder werd de grootste missie die ik ooit heb gevoeld, want ik kwam erachter dat ik niet de enige was. Zo ontzettend veel vrouwen worstelen met de combinatie van werk en moederschap, zeker in de eerste jaren.

Regie pakken

En deze missie werd en is mijn brandstof in het moederschap en in mijn ontwikkeling als vrouw. En dat gun ik iedere moeder op haar eigen authentieke manier.

Combineer je het moederschap met een baan? Of ga jij binnenkort (opnieuw) ervaren hoe deze combinatie gaat zijn? Dan is het beste advies dat ik je voor nu kan geven: ‘Vecht niet tegen de vrouw die je nu bent, maar omarm haar. Geef haar de tijd en gun haar de ontwikkeling die ze nodig heeft. Thuis en op het werk.’

En heb je hulp nodig? Pak dan de regie. Ruil schaamte in voor persoonlijk leiderschap.

EXPERT | Mentor Werk & Ouderschap

Anuska is de eigenaar en oprichter van Powermoeder. Met Powermoeder ondersteunt zij nieuwe en ervaren werkende moeders in de terugkeer naar werk, na een periode van zwangerschapsverlof maar ook in de jaren daarna voor als ze meer regie willen nemen over hun leven als werkende moeder.

Reacties gesloten.