Zoals je wellicht weet ben ik op missie: het leven van werkende moeders leuker en makkelijker maken. Daarom ging ik op zoek naar inzichten. Waarom zou dat leven van werkende moeders nu nog niet leuk en makkelijk zijn? Waarom ervaarde ik het leven als werkende moeder soms als zo overweldigend? Zoveel ballen om in de lucht te houden. Grote eye-openers waren voor mij onderstaande ‘feiten’ uit de Nederlandse geschiedenis.
Pas sinds 1956 is de wet ‘handelingsonbekwaamheid’ afgeschaft. Sinds die tijd mogen (getrouwde) vrouwen werken, een bankrekening openen en zonder hun man op reis. Laat dat even bezinken….
Ik schrok in ieder geval: dit is slechts 3 jaar voor de geboorte van mijn moeder. Tot 1971 bleef in het wetboek staan dat de man het ‘hoofd van de echtvereniging’ was en de vrouw aan hem ‘gehoorzaamheid was verschuldigd’. 1971, dat is slechts 13 jaar voor mijn geboorte!
Lees ook: Waarom we de term werkende moeder beter niet meer kunnen gebruiken
Feminisme was voor mij altijd een ver-van-mijn-bed-show. Ik vind de verschillen tussen mannen en vrouwen juist mooi, iets om gebruik van te maken en te koesteren. Maar dit inzicht veranderde mijn beeld. Als je dit leest dan hebben we als vrouwen gewoon een achterstand. Moeten wij moeders nu dealen met een samenleving waarin we kunnen en mogen werken? Tegelijkertijd zijn er nog zoveel overtuigingen ingesleten die dateren van het moment dat moeders alleen maar thuis voor de kinderen zorgden.
Enerzijds kunnen we nu superveel. Anderzijds legt dit een hoge druk. Want dat beeld van de moeder met als voornaamste baan het gezin zit nog diep ingesleten. De verwachtingen zijn nog niet helemaal aangepast. Als kind al, wordt je kijk op de wereld, je overtuigingen, enorm beïnvloed door die van je ouders en de generaties daarvoor. De invloed van het wereldbeeld van mijn oma op de overtuigingen van mijn moeder sijpelen door in die van mij. Dat betekent dat het beeld van hoe ik vind dat ik mijn leven moet aanpakken wordt gevoed door overtuigingen die helemaal nog niet passen bij de dubbelrol die we vervullen. Om nog maar te zwijgen over die van onze partners.
Dus: laten we beginnen met onszelf een break te geven. Te bedenken dat de strubbelingen die wij dagelijks ervaren echt wel ergens vandaan komen. Ons bewust te zijn van deze ingesleten patronen, kan al helpen om dingen anders te zien. Het is geen onwil van je partner. Het is geen onkunde van jou. We moeten het allemaal gewoon nog even leren.
Maudy Gobes
Maudy is mama van Yessin (6) en Mariz (2) en woont in Enkhuizen. Ze is expert en ervaringsdeskundige op het gebied van het moederschap combineren met je eigen ambities.
Naast het werken voor innovatieve en klantgerichte grote bedrijven, startte zij twee jaar geleden met haar missie: ‘het leven van werkende moeders leuker en makkelijker maken’.
In de zoektocht die volgde maakte zij haar leven al ontzettend veel leuker en makkelijker. Met haar bedrijf Let Maudy Fix It coacht ze nu onder andere moeders bij het slimmer met hun tijd omgaan. Met meer aandacht en minder schuldgevoel leven, door in te zien welke invloed jij zelf kunt hebben op hoe je dat ‘drukke’ leven ervaart en inricht.
In haar maandelijkse columns deelt zij leuke feiten en inzichten uit haar zoektocht, die haar blik op het leven van werkende moeders hebben veranderd!
Reacties gesloten.