Blog

De valkuil voor ambitieuze moeders: oordelen! Over jezelf en over elkaar

Pinterest LinkedIn Tumblr

Als je heel eerlijk bent: zoals jij soms over jezelf denkt, zou je deze dingen ooit tegen een vriendin zeggen? Let jij vaak op hoe andere moeders het doen? En word je hiervan weleens onzeker? Of heb je juist oordelen over hoe een ander het aanpakt?

Enorme impact

In mijn zoektocht hoe we het leven voor ambitieuze moeders leuker en makkelijker kunnen maken stuitte ik op iets wat heel klein en onbelangrijk lijkt, maar enorme impact heeft. Namelijk: de gedachten die wij als moeders hebben over onszelf en over anderen. Ik merkte dat ik zoveel bezig was met ‘het goed willen doen’. Ik was streng voor mezelf, vond heel vaak iets van hoe ik dingen deed. Nam ik bijvoorbeeld meer rust om bij mijn kinderen te zijn, dan vond ik dat ik het liet lopen op werk. Werkte ik op mijn vrije dag, dan vond ik dat ik mijn kinderen te veel op de iPad liet en te weinig met ze deed.

Nooit goed genoeg

Ik was ook erg bezig met hoe andere moeders het deden. Vond daar ook iets van. Iemand die op haar vrije dag haar kind naar de opvang bracht: dat doe je toch niet?! Later besefte ik me dat ik het eigenlijk heel stoer vond dat ze dat deed, het leek me heerlijk! In mijn zoektocht naar een leuker en makkelijker leven deed ik veel aan persoonlijke ontwikkeling. Ik leerde hoe bepaalde overtuigingen (van hoe je denkt dat iets is of moet zijn) je gedachten bepalen en hoe je gedachten je emoties en gedrag beïnvloeden. Deze oordelen over hoe ik vond dat je het moederschap hoort aan te pakken en de negatieve gedachten over mezelf en anderen zorgden voor een hele negatieve blik op het moederschap. Een blik van nooit goed genoeg. Dat kostte het zoveel tijd en energie! En dat terwijl het helemaal niet zo hoeft. Overtuigingen en gedachten zijn geen waarheid. Je kunt en mag ook gewoon iets anders denken. Toen ik me dit besefte, lukte het me steeds vaker wel iets positiefs te denken. En het effect dat dit had op mijn dagen was enorm!

Lees ook: Wat is selfcare en 5 tips om selfcare toe te passen

Mom, you rock!

Natuurlijk heb ik nog wel eens deze gedachten. Maar ik ben me er veel meer van bewust en het lukt steeds vaker om ze naast me neer te leggen en positiever te kijken. Dit zouden meer moeders zich moeten beseffen! En daarom bedacht ik een cadeautje voor ambitieuze moeders: een rozenkwarts hartje , met de boodschap ‘Mom, you rock!’, voor aan je ketting, sleutels of in je portemonnee. Rozenkwarts is namelijk de steen van de liefde. Liefde voor anderen én jezelf.  

Maudy Gobes van Let Maudy fix it
Maudy Gobes
COLUMNIST | Website

Maudy is mama van Yessin (6) en Mariz (2) en woont in Enkhuizen. Ze is expert en ervaringsdeskundige op het gebied van het moederschap combineren met je eigen ambities.

Naast het werken voor innovatieve en klantgerichte grote bedrijven, startte zij twee jaar geleden met haar missie: ‘het leven van werkende moeders leuker en makkelijker maken’.

In de zoektocht die volgde maakte zij haar leven al ontzettend veel leuker en makkelijker. Met haar bedrijf Let Maudy Fix It coacht ze nu onder andere moeders bij het slimmer met hun tijd omgaan. Met meer aandacht en minder schuldgevoel leven, door in te zien welke invloed jij zelf kunt hebben op hoe je dat ‘drukke’ leven ervaart en inricht.

In haar maandelijkse columns deelt zij leuke feiten en inzichten uit haar zoektocht, die haar blik op het leven van werkende moeders hebben veranderd!

Reacties gesloten.