Emilie Sobels. Ze is ondernemer en oprichter van Workmode, een female focused co-workingspace met vijf locaties in Nederland, een eigen fotostudio en eventlocatie in Apeldoorn. Daarnaast organiseert Workmode elk jaar hét business event voor vrouwen met ambitie: The Self-Made Summit. Alles wat Emilie met Workmode doet, heeft één duidelijke rode draad: het verbeteren van de positie van vrouwen in het zakelijk landschap.

Emilie is 34 jaar jong, woont samen met Thom in Amsterdam en is sinds één jaar trotse moeder van hun zoontje Beer. Lees hier het verhaal van Emilie, waar haar ambities vandaan komen en bovenal, hoe combineert ze die met het huidige gezinsleven.

Wat wilde je later worden, toen je jong was?
[Emilie:] ‘Ik kom uit een ondernemersgezin en toen ik een jaar of 8 wacht wilde ik graag architect worden. Huizen ontwerpen en inrichten was de droom. Samen met mijn vader, ondernemer en vooral actief in het vastgoed, ontwierp ik een logo en bij de kopieermachine van Albert Heijn maakten we briefpapier waarop ik kon tekenen. Mijn moeder, stay at home mom, inspireerde me ook. Ik wilde niets liever dan net als zij moeder worden. Zo zie je maar hoe belangrijk rolmodellen zijn: mijn ouders waren dat voor mij allebei.

Hoe ziet je werkweek eruit?
[Emilie:] ‘Ik werk fulltime, al wisselt het aantal uur per week. De ene week zit ik ruim boven de 40 uur, de andere week past het netjes in 5 werkdagen. Woensdag is mijn thuiswerkdag. Dan ben ik samen met Beer en begint mijn werkdag bij zijn eerste slaapje, rond 11 uur. Hij slaapt nog best lang en veel, dus ik kan dan veel doen. Daarna lunchen we samen om vervolgens in het park een wandeling te maken. Meestal combineer ik dat met een bel afspraak of een rondje koffie-to-go met een andere ondernemer. Als Beer ‘s avonds in bed ligt, pak ik vaak nog wat extra uurtjes achter de computer mee. De andere dagen hebben we opvang en oppas, dus ben ik op kantoor te vinden. 

‘Thom en ik zijn beiden ondernemers. We kunnen daardoor best flexibel zijn. Als ik op woensdag toch naar kantoor moet of een belangrijke afspraak heb, overleg ik dat met hem’

‘Het weekend is voor tijd met het gezin, familie en vrienden. Doordeweeks ben ik ‘s avonds zoveel mogelijk thuis en plan ik zo min mogelijk sociale activiteiten. Daardoor hou ik flexibiliteit om een avond nog wat werk te doen of naar een werk gerelateerd event te gaan. Plus, ik heb ook tijd thuis nodig om op te laden: met een goede serie op de bank of met een boek in bad. De werkdruk en het tempo ligt hoog. Als ik mijn eigen grenzen niet bewaak, houd ik dit niet vol. Dat geldt voor iedereen, denk ik.’

Je hebt een hele mooie quote die je deelt op je website: when women work together, magic happens. Wat is jouw ervaring hierin?
[Emilie:] ‘Ik zie dit al bijna 8 jaar lang elke dag live gebeuren: op onze kantoren komen elke dag vrouwen bij elkaar en zie ik hoe er onderlinge verbinding ontstaat. Daar komen nieuwe contacten en zelfs nieuwe bedrijven uit voort. Op The Self-Made Summit precies zo: zet een paar honderd vrouwen bij elkaar en er ontstaat magie. Dat geeft energie en het is zó bijzonder.

‘Er is veel te lezen over het krabbenmand effect, waarbij vrouwen de competitie met elkaar aangaan. Ik heb me vaak afgevraagd hoe het kan dat er bij ons op kantoor geen sprake van is van dit gedrag. De mindset om elkaar te helpen is bij ons continu aanwezig. De wil om samen te werken leeft hier heel erg. Inmiddels weet ik hoe dit komt: het krabbenmand effect komt voor als vrouwen in de minderheid zijn. Door alleen maar vrouwen bij elkaar te zetten, krijg je het tegenovergestelde en willen we elkaar juist helpen.’ 

Je bent met Workmode gestart in 2015. Waaruit ontstond dit idee?
[Emilie:] ‘Ik werkte tijdens mijn studie bij een fashion-tech startup.  Daar heb ik een groot netwerk opgedaan en toffe projecten mogen realiseren. Na 6 jaar was het tijd om iets anders te doen. Ik gaf mezelf de tijd om te onderzoeken wat ik wilde doen, maar merkte al gauw dat ik me thuis achter de computer niet kon concentreren. Een dagje thuis werken is lekker, maar elke dag thuis zitten in je eentje aan de keukentafel is weinig inspirerend. Ik miste sociale contacten en kwam langs een leegstaande ruimte. Het idee van een gedeeld kantoor was geboren: met gelijkgestemden werken en elkaar aan nieuwe projecten helpen’

‘Al snel bleek dat ik een slechte freelancer ben. Ik ben beter in het uitbouwen van een concept en dit schaalbaar maken. Toen Workmode binnen twee weken vol zat, ben ik dat idee gaan uitbouwen. Nieuwe locaties openen, een boek schrijven, allemaal met het idee om vrouwen verder te helpen.’

Je staat duidelijk voor meer vrouwen in het zakelijk landschap een podium geven, waar komt die specifieke missie vandaan?[Emilie:] ‘Het is een missie die dicht bij mijn hart ligt. Een paar jaar geleden had ik gezegd dat ik zelf geen last had van vooroordelen over ondernemende vrouwen . Maar het feit is, dat er wel degelijk ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Je moet er alleen je ogen voor openen. En hier moet verandering in komen. Mijn rechtvaardigheidsgevoel komt dan sterk naar boven.’ 

‘Ik kan de loonkloof niet oplossen maar ik kan wel een bijdrage leveren aan verbetering.’

Heb jij zelf ook een ervaring in ongelijkheid gehad?
[Emilie:] ‘Toen we een van onze locaties  gingen verbouwen op een nieuwe locatie, wist de makelaar niet dat ik de klant was. De aannemer en zijn team snapten ook niet dat ik de opdrachtgever was. Daar raakten ze zichtbaar van in de war. Met mijn hoge stem kom ik al gauw jong over. Het is interessant om te zien hoe daar mee om wordt gegaan.’ 

The Self-Made Summit komt eraan, 16 maart,  alweer de vierde editie. Wat kan je over deze editie vertellen?
[Emilie:] ‘Het wordt écht heel tof! Het thema deze editie is ‘Shape your future’ en we hebben een brand bazaar waarbij pop-up shops – female founded uiteraard – hun producten kunnen verkopen. We hebben, en dat is nieuw dit jaar, break-out sessies om de interactie meer op te zoeken en er zijn ook gehoste netwerksessies. De locatie is hetzelfde als vorig jaar, maar de indeling is compleet anders. Vorig jaar hadden we twee podia, nu vijf! Dit keer hebben we meer dan 40 sprekers, het is echt waanzinnig veel. Er zijn bekende- en minder bekende sprekers, er zijn panels en het is voor iedere vrouw interessant. Dus of je nu ondernemer bent of wil groeien in je werk, je gaat er heel veel inspiratie en concrete kennis opdoen. Zo hebben we bijvoorbeeld de CMO van Just Eat takeaway.com gestrikt om haar learnings te delen hoe het eraan toe gaat in de boardrooms. Een unieke kijk krijgen we mee van deze vrouwen.’ 

Wat is volgens jou de succesfactor van The Self-Made Summit?
[Emilie:] ‘Enerzijds bieden we inspiratie en anderzijds is dit een perfecte netwerk kans. Wij hoeven alleen maar te faciliteren dat deze vrouwen bij elkaar komen en de rest doen zij zelf. Nu zit er heus heel veel werk in het organiseren van The Self-Made Summit, maar de verhalen die we na afloop krijgen zijn zo waardevol. Iemand die vorig jaar met een boekcontract naar huis ging, de ander heeft haar droombaan gekregen. Zoveel mooie kansen en dat allemaal doordat ze aanwezig zijn geweest.’ 

Je zoontje Beer, hij is nu één jaar oud. Je hebt dus nu ook één jaar het moederschap ervaren? Hoe bevalt dat?
[Emilie:] ‘Ik vind het fantastisch. Nog veel leuker dan ik had gedacht. Angstig was ik wel. Ik had nog zoveel plannen en dromen en vroeg me af of dit allemaal nog wel kon als ouder. Bepaalde dingen zijn natuurlijk anders maar mijn leven is er voor mij alleen maar leuker op geworden. Ik besef me overigens goed dat dit heel persoonlijk is. Sommige vriendinnen ervaren het moederschap het eerste jaar bijvoorbeeld wat grijzer dan ik die écht op een roze wolk zat. Daarom ben ik wel altijd voorzichtig in het voordoen alsof het altijd voor iedereen fantastisch is. Voor mij pakt het in ieder geval goed uit.’

Wat waren je verwachtingen, van het werk in combinatie met het gezin runnen?
[Emilie] ‘Ik ben niet voor niets op mijn 33ste pas moeder geworden. Ik was bang dat ik mijn ambitie zou verliezen. Dat ik het zoveel leuker zou vinden om bij mijn kindje te zijn en dat ik daardoor mijn werk niet meer belangrijk zou vinden. Net als toen ik verliefd werd op Thom, toen moest ook alles wijken. Alleen was ik toen nog geen ondernemer. Op Beer ben ik head-over-heels verliefd, maar mijn werk vind ik gelukkig nog steeds heel leuk en fijn. Daar kan ik even die andere Eem zijn, dan alleen mama-Eem. En zelfs met slaapgebrek kan ik functioneren. Daar wen je gewoon aan!’

Had je voordat Beer er was gesprekken met je partner over de financiële situatie en het aantal werkdagen dat jullie beiden zouden gaan werken?
[Emilie:] ‘Jazeker. Dat moet ook wel. We waren het er beiden meteen over eens dat we allebei graag vijf dagen wilden blijven werken. Thom is ook ondernemer dus we zijn allebei best flexibel. Als er iets gebeurt waardoor ik niet op woensdag thuis kan blijven, is Thom er.’’

Om af te sluiten, drie woorden die voor jou het ouderschap omschrijven?
[Emilie:] Oeh, even denken hoor. Liefde, Gelukshormonen (mega gelukshormonen die vrijkomen bij me), Chaotisch toch ook wel een beetje en Knus. Vier woorden, mag dat ook?!

[Joyce en Emilie:]
‘Leuk je gesproken te hebben Emilie. Heel veel succes met de laatste voorbereidingen van The Self-Made Summit!’
‘Dankjewel, jij ook een fijne dag nog. Bedankt voor het leuke interview.’

16 maart vindt de vierde editie van The Self-Made Summit plaats, in Amsterdam. Je kunt hier nog bij zijn maar wees snel, want de tickets zijn op dit moment voor 97% uitverkocht.

Bemachtig hier nog gauw je ticket!

Kan je geen genoeg krijgen van Emilie haar werk? Bekijk dan ook haar inspirerende boeken die ze schreef:

Reacties gesloten.