Allereerst ben ik super dankbaar dat ik tijd kan doorbrengen met mijn kinderen, omdat ik besloot minder te gaan werken. Alle clichés zijn waar, je krijgt er zoveel voor terug. Het is de investering waard. Alleen viel het minder werken financieel toch tegen.

Misschien ben ik er achteraf gezien wat naïef ingegaan, want van 5 dagen werken in de week naar 4 dagen leek mij niet zo’n groot verschil. Mijn man ging ook een dag minder werken; 20% minder inkomsten betekende dat voor ons. De kassa ging pas echt rinkelen met de extra kosten voor 3 dagen kinderdagverblijf. Hoe doen ouders dit toch? Minder inkomsten en meer uitgaven? Wat is slim om te doen? Ik geef je een aantal tips!

1. Zoek uit wat de financiële gevolgen zijn van minder werken

De vraag of je beter minder kan werken of dat je beter kan werken en je kind naar de opvang brengen, hangt van verschillende factoren af.  Als je een partner hebt, is het verstandig om een aantal scenario’s te berekenen. Zo kan het voordeliger zijn dat niet jij, maar je partner minder gaat werken. Vaak is het slimmer dat beide minder gaan werken. Bekijk samen wat een gunstige arbeidsverdeling is.

Lees ook: Van fulltime naar parttime werk? Zo bereken je het salaris

Kijk bij je inkomsten verder dan alleen je maandelijkse salaris. Minder werken heeft ook gevolgen voor je pensioen opbouw, vakantiegeld en de hoogte van eventuele bonussen. Maar ook de belastingvoordelen en het recht op toeslagen kunnen veranderen.  Kortom er komt veel bij kijken wat écht de financiële gevolgen zijn van minder werken.  Je kunt op de site van de NIBUD berekenen wat de consequenties zijn voor jouw situatie.  Verder is het natuurlijk belangrijk wat voor jou een ideale werk-privé balans is.

2. Maak slim gebruik van kinderopvangtoeslag

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van de hoogte je loon en dat van je partner. Hoe meer je verdient, hoe lager je kindertoeslag zal zijn. Daarom is het niet per definitie voordeliger als degene met het laagste salaris minder gaat werken. Verder maakt de Belastingdienst de berekening op basis van het uurtarief van de opvang.

3. Denk out of the box en kijk ook naar andere oplossingen

Misschien is het een mogelijkheid om je tijden flexibeler in te delen. Op die manier kun je kosten besparen voor opvang en hoef je minder uren in te leveren.  Toen mijn kinderen naar school gingen, heb ik 2 middagen vrij genomen in plaats van één hele dag. Dit scheelde een hele dag aan BSO-kosten.  Daarnaast kan een ander type opvang ook zomaar honderden euro’s schelen. Wij wisselden bijvoorbeeld van een kinderdagverblijf naar een gastouder. Het uurtarief was lager én we betaalden alleen voor de daadwerkelijk afgenomen uren.

Kortom mijn advies: kijk allereerst naar je ideale situatie. Laat je goed informeren over de financiële gevolgen wat betreft je nieuwe inkomsten inclusief toeslagen en belastingvoordelen.

Kijk kritisch naar je uitgaven en hoe je deze slimmer kan doen, zodat er meer overblijft elke maand.
Wil je hier eens over sparren? Via mijn website kun je een gratis sessie van 30 minuten aanvragen waarbij ik mijn beste tips met je deel.

Carolien Vos van Budgetbuddy financieel coach
Carolien Vos
EXPERT | Website

Carolien is moeder van 2 meiden Feline & Floor (2012, 2014) en getrouwd met Gert-Jan. Na een mooie carrière als inkoopmanager in de mode is zij met Budgetbuddy gestart, waar ze als financieel coach vrouwen helpt slimmer met hun geld om te gaan. Je vindt haar volledige profiel onder het menu 'Experts'.

Reacties gesloten.