Bijna 670.000 werkende ouders hebben moeite met het combineren van werk en de zorg voor kinderen, blijkt uit onderzoek van Intermediair en Ouders van nu. Desondanks is gezinsvriendelijk werken nog altijd niet de norm in Nederland, maar gezinsvriendelijke werkgevers zijn er wel degelijk! Zo ook Linda, van Modoc.

Linda is ondernemer en werkgever sinds 2010. Samen met haar moeder startte ze met hun recruitmentbureau Modoc; de naam is een samenvoeging van Moeder & Dochter. Linda was 23 toen ze als ondernemer startte en zelf had ze nog geen gezin. 

Dat veranderde in 2016, toen werd Linda zelf moeder. Ze begreep als geen ander in welke squeeze je terecht komt als werkende ouder. Haar onverwachtse zwangerschap heeft haar dan ook verrassende inzichten gegeven op het gebied van het werkgeverschap.

Hoe heeft jouw visie rondom het werkgeverschap zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Linda: “Het werkgeverschap is in onze dienstverlening een essentieel onderdeel van de business. Dat is het grote voordeel dat ik heb. Voordat Modoc succesvol werd, stonden mijn moeder en ik voor een aantal persoonlijke uitdagingen die onze visie op het werkgeverschap hebben gevormd. Drie maanden na onze start met Modoc, werd mijn moeder ziek. Ik was 23 jaar en stond er toen ineens alleen voor. Ik had een enorme drive om Modoc te laten slagen. Zo kon ik mijn moeder trots maken en kon zij zich volledig focussen op haar herstel. Puur op gevoel gaf ik richting aan Modoc en het ondernemerschap. Nu vertrouw ik nog steeds op mijn gevoel en geef ik  hiermee richting aan het werkgeverschap.

Ik hoor veel over het werkgeverschap, ik lees er veel over en ik ben continu met werkgevers in gesprek. Ik leer daarvan en ik krijg inzichten dat anderen vaak in een belemmerende gedachten zitten. Dat houdt mij scherp om in kansen te blijven denken. Ik herken die gedachten vanuit de beginperiode met Modoc, maar zie nu in dat ik mezelf juist moet blijven uitdagen om te kunnen groeien.

Daarbij snap ik als werkende moeder als geen ander in welke squeeze je terecht kunt komen. De combinatie tussen het ouderschap en je carrière kan voor uitdagingen zorgen. Als werkgever is het mijn ambitie om een werkcultuur te creëren, waarin collega’s excelleren. Oog hebben voor de persoonlijke situatie van een medewerker is dus een randvoorwaarde waar ik niet om heen kan en wil.

Lees ook: De 10 meest gezinsvriendelijke organisaties van NL

Wat is typerend voor Modoc als werkgever?

Linda: ‘Modoc is een carrièremaker, waarbij talentmanagement de rode draad is. Onze dienstverlening draait om de sterke punten benadering en het denken in kansen. Zo vertaal ik dit ook naar het werkgeverschap. Innoveren en ons laten verrassen door wat er wél mogelijk is.

In de tijd dat mijn moeder aan het herstellen was van haar herseninfarct deed ik niet anders dan werken. Tot ik onverwachts zwanger raakte in 2015 en er een behoorlijk grote focus bij kwam. Ik vroeg me oprecht af of ik dit beiden de aandacht kon geven die ik het wilde geven. Lars en ik hadden geen specifieke kinderwens en toen was daar ineens de zwangerschap. Ik was dood nerveus om mijn compagnon, mijn eigen moeder dus, dit nieuws te brengen.

Mijn moeders reactie was: ‘hallo, je maakt me oma.’ Toen pas besefte ik dat het niet los van elkaar hoeft te zijn, maar het ook bij elkaar kan horen. Mijn referentie van werkende moeder was dat het werken een leuke afleiding zou zijn van de luiers thuis en met minder overgave aan je carrière werken. Nu weet ik dat er toekomst zit in deze combinatie en dat denken in belemmerende gedachten je alleen maar klein houdt’.

Daarnaast zie ik in het leiderschap een aantal essentiële kernwaarden voor Modoc. Zo gebruik ik de feminine energy voor het vertrouwen, de betrokkenheid en de openheid in combinatie met het masculine energy: in actie komen, doelgericht werken en successen nastreven.

Hoe uit zich dat precies in de praktijk, op de werkvloer?

Linda: “bijvoorbeeld de totstandkoming van het hybride werken binnen Modoc. In de tijd waarin thuiswerken de norm was, hebben we mogen ervaren hoe dat verliep. We hebben projectgroepjes opgesteld met ieder een eigen onderwerp. We bleven kijken naar de positieve punten van het thuiswerken. Ik zie dit als een fantastische kans voor onze employee experience. Collega’s krijgen nu de vrijheid om zelf hun werkdagen invulling te geven, die flexibiliteit zorgt er voor dat ik zelf ook mijn dochter naar school breng in de ochtend. Iets wat ik vijf jaar geleden wellicht als onmogelijk had betiteld. Als tegenhanger vraagt het ook om verantwoordelijkheidsgevoel en zelforganisatie, want ik blijf kritisch op onze prestaties. Dus in plaats van je uren maken, waar veel organisaties zich op focussen, richt ik me op de output.

En los van de output is er ook het sociale aspect waar mijn interesse ligt. Mijn primaire reactie naar collega’s als ze vertellen dat ze zwanger zijn, is dat ik super blij voor ze ben en dat het gaat om hun geluk. Met Modoc redden we het wel, dat heb ik zelf ook mogen ervaren. Ik wil geen sfeer creëren dat je met bibberende stem vertelt dat je in verwachting bent of dat je bang bent dat kansen in het bedrijf je hierdoor worden ontnomen.”

Wat maakt Modoc nu écht family-friendly?

“Ik geloof erin dat we dan samen op het werk ook succesvoller kunnen zijn. “

Linda: ‘Het gaat om de cultuur die intern is gecreëerd. Toen we onze eerste collega aannamen, in 2011, maakte we bewust de keuze om naast het ondernemerschap ook het werkgeverschap aan te gaan. We werden ingehaald door ons eigen succes dus we moesten wel. Het zat toen al in onze natuur om oog te hebben voor de kandidaat. Die focus is alleen maar groter geworden toen we werkgever werden. Daarnaast groeien we als Modoc mee met de levensfase waarin iedere collega zit. Mijn werknemers committen zich voor langere tijd aan Modoc waardoor ik hun bijzonderste momenten mee mag maken; samenwonen, trouwen en dus ook het ouderschap. Voor mij is getuigen zijn van deze momenten een versterker in de arbeidsrelatie én op persoonlijk vlak. Dat is het fundament, het levellen met elkaar om een goede onderlinge connectie te hebben. Ik geloof erin dat we dan samen op het werk ook succesvoller kunnen zijn. In een goede arbeidsrelatie gaat het om vertrouwen en loslaten, net als in iedere andere relatie is dat op het werk niet anders.

“De maatschappij zou het makkelijker moeten maken om mannen minder te laten werken dan is het makkelijker om de vrouwen meer te laten werken.“

Waarin zie je nog kansen in de maatschappij als het gaat om family-friendly werkgeverschap?

Linda: ‘Ik merk dat de betrokkenheid en de loyaliteit van de werkende ouder heel groot is. Terwijl je deze visie niet direct terug ziet binnen andere organisaties. Het wordt vaak gezien als probleem. Door opmerkingen als ‘ik ben niet verantwoordelijk voor de snotneus van het kind & dat het ‘geven’ uit balans is’ benadrukt dat maar weer dat we er nog niet zijn. Ik denk dat mijn generatie meer de behoeften heeft om naast ouder ook gewoon zichzelf te zijn en een leuke collega is, een goede vriendin is en een leuke partner kan zijn.

Vanuit Modoc is het ook niet alleen maar geven. Ik krijg meer dan voldoende terug van mijn werknemers. Daarvoor is het nodig dat er duidelijkheid is, dat er grenzen worden gesteld. Een goed voorbeeld hiervan is het hybride werken. Er zijn flexibele werktijden en er is een mogelijkheid om thuis te werken of op kantoor. Dat bepalen de collega’s volledig zelf. Je werkt in een team dus hebt automatisch commitment. Wat ik verwacht van hen is dat het team bereikbaar is voor onze klanten en kandidaten. Dat we laten zien dat we onze goals willen halen en dus niet de kantjes ervan af lopen. De grenzen zijn duidelijk, de speelruimte hierin laat ik over aan de collega’s.

Uiteindelijk draait het om de intrinsieke motivatie van de werknemer. Als dat goed zit en je hebt beiden dezelfde intentie, dan kun je elkaar vertrouwen. Dit vertrouwen lijkt in dit onderwerp fragieler te zijn dan wanneer je een nieuwe collega je werkzaamheden toevertrouwt. Terwijl dit op hetzelfde neerkomt.

Je geeft aan dat de betrokkenheid en het onderlinge vertrouwen vanuit intrinsieke motivatie  ontstaat. Is dit te vergelijken met het geven en nemen?

Linda; Ja, en vanuit hier ontstaat ook openheid. Belangrijk, omdat dit je als werkgever in staat stelt om tijdig te sturen. Als ik weet dat mijn collega structureel zware nachten met haar kind heeft, dan kan ik hiernaar vragen. Door er open over te zijn en gehoor hieraan te geven, is makkelijker te zien wat deze collega nodig heeft. Is dat een dag bijtanken? Is dat een project overdragen aan iemand anders? Het kunnen kleine dingen zijn die op de lange termijn groots effect hebben.

Ik heb ook wel geluk met mijn collega’s. Goed werknemerschap noem ik dat. Stuk voor stuk staan ze in hun talent. Dat stralen ze uit. Ze ervaren energie en hebben oog voor elkaar. Niet iedereen binnen Modoc is werkende ouder, en ook dat zorgt voor evenwicht. Kortom, we doen het vooral samen, zoals een familie waarin iedereen in een eigen fase van het leven zit en door te vertrouwen en betrokken en open te zijn geldt voor Modoc dat het een succesvolle formule is.

Een tip van flip voor andere werkgevers; ga geen kunstjes inzetten, het gaat om oprechte aandacht en de intrinsieke wil om met elkaar mee te bewegen. En nee, ik hunker niet naar perfectie. Dus ik doe mijn best en blijf continu groeien in aantrekkelijk werkgeverschap.

Reacties gesloten.