Je zit op het bankje van de speeltuin, even bij te komen van de hectische ochtend. De wallen onder je ogen hangen voor je gevoel tot aan de grond en het liefst zou je je een dag helemaal niks willen doen. Je kijkt om je heen en al die andere moeders lijkt het allemaal zo makkelijk af te gaan. Zij zien er verzorgd en uitgerust uit, ze lachen voluit en lijken energie voor 10 te hebben. Hoe doen zij dat toch? Hou houden zij al die ballen in de lucht? 

Oneindige to-do lijstjes 

Één van de eigenschappen van een hoogsensitieve of hsp moeder is dat ze zich voor veel dingen verantwoordelijk voelt. Het huishouden op orde hebben, de boodschappen halen, dat ene urgente mailtje toch even beantwoorden op je vrije dag tot aan de speeldates met andere moeders regelen. De to-do lijst is oneindig lang en spookt constant door je hoofd heen. Het voelt alsof er de hele tijd kleine brandjes geblust moeten worden en nergens echt goed de tijd voor genomen kan worden. Alsof je als vrouw, mama, werknemer, en vriendin constant tekortschiet.  

Hoogsensitieve vrouwen ervaren het moederschap vaak als een achtbaan die niet stopt. Door de vele prikkels en het getrek uit je omgeving lukt het niet om te genieten van het moederschap. Je gedachten houden je constant bezig en leiden je af van het moment waar je nu in zit. Je denkt bijvoorbeeld nog aan dat vervelende gesprek van gisteren met de baas. Of die discussie van vanmorgen met mijn partner. Echt genieten van het moment met je kind lukt niet en dat zorgt voor frustraties.  

Ben ik wel een goede moeder?

Perfectionisme in het moederschap 

Een paar jaar geleden was ik ook flink aan het ploeteren als kersverse moeder die alles perfect wilde doen. Niet alleen in moederschap, maar ook op werk wilde ik nog steeds dezelfde kwaliteit en resultaten leveren. Ik stelde zoveel hoge eisen aan mezelf, waardoor het voelde alsof ik op alle fronten faalde. Mijn focus lag volledig op de buitenwereld, in het pleasen van anderen waardoor ik mezelf compleet vergat. Ik was onzeker over alles en zocht telkens de bevestiging van buitenaf. Ik deed de dingen die van mij verwacht werden, ook al ging ik over mijn eigen grenzen heen.  

Door persoonlijke ontwikkeling en coaching, leerde ik mezelf steeds beter kennen en wat belangrijk is voor mij. Mijn focus verlegde ik naar binnen toe en dat zorgde voor een hoop rust. En die was welkom, kan ik je vertellen. Ook ontdekte ik onlangs dat veel eigenschappen van een hoogsensitief persoon ook van toepassing zijn op mij. Op dat moment vielen nog meer puzzelstukjes op hun plaats. Ik kwam erachter hoe hsp mij belemmerde in het genieten van het moederschap. Door altijd voor anderen te willen zorgen, was ik mezelf compleet vergeten en cijferde ik mezelf weg. Dit was het moment dat ik me realiseerde de enige persoon die ik moet pleasen, dat ben ik zelf.  

Blijven jongleren of voor jezelf kiezen 

Voor hoogsensitieve moeders kan het soms als een grote uitdaging voelen om alle ballen in de lucht te houden. Het gezin, werk, sociaal leven en het huishouden. Elke seconde van de dag wordt gevuld, waardoor het als onmogelijk voelt om voor jezelf te kiezen. Om niet overal ‘ja’ op te zeggen, maar te kiezen voor de dingen waar jij blij van wordt en die bij jou passen. Zonder jezelf compleet weg te cijferen. Want als je maar meer dingen op je eigen bordje blijft leggen, dan gaat het ergens een keer fout. 

Lees ook: Wat is selfcare en 5 tips om selfcare toe te passen

En dan knettert er één van de ballen een keer keihard naar beneden

Gelukkig kan je dit ook zelf voorkomen. Jij bent de enige die die verandering in jouw leven kan maken. Door meer rust in te bouwen, minder volle agenda’s en echt je eigen keuzes te maken. Hoe lastig het soms ook is, een ‘nee’ tegen iets of iemand is een ‘ja’ tegen jezelf. Kies wat voor jou belangrijk is en wat jou energie geeft, en niet omdat het moet of omdat het van je verwacht wordt. Waar word jij echt blij van? Wanneer heb je die big smile op je gezicht? En waar gaan je haren recht van overeind staan? 

Probeer niet alle ballen in de lucht te houden, maar kies zelf uit welke ballen jij in de lucht wilt houden. Kies jouw eigen pad en wat goed voelt voor jou. Niet voor de mensen om je heen.

Mirjam Poldner van Echte Mama's
Mirjam Poldner
Website | + berichten

Mirjam is mama van Lucia (3) en Fede (1). Na een carrière binnen een internationaal bedrijf heeft ze het roer omgegooid en heeft ze na een sabbatical haar eigen bedrijf opgestart. Nu doet zij dagelijks waar ze het liefst mee bezig is: hsp moeders helpen om te gaan met de prikkels in het moederschap, zonder zelf prikkelbaar te worden! 

Reacties gesloten.