Het moederschap is net zo veelzijdig als het vrouw-zijn, wat het kiezen van een carrièrepad een complexe reis maakt. Wat wil je persoonlijk en professioneel bereiken? In hoeverre is jouw gezin afhankelijk van jouw dagelijkse zorgtaken (die was gaat zichzelf niet wassen) en jouw inkomen? Hoe vaak wil je jouw kleintjes toevertrouwen aan de opvang of familie? De kans is groot dat je al door veel van deze en andere belangrijke beslissingen hebt geworsteld. Freelancen kan een aantrekkelijke optie zijn om balans te vinden jouw drukke leven. Of je nu terug duikt in de professionele wereld of klaar bent om een ​​stap in een nieuwe richting te zetten, deze 3 voor- en nadelen geven je een goed beeld of freelancen iets voor jou is!

De drie voordelen

Voordeel 1: Onafhankelijkheid


Veel gerenommeerde freelancers zijn vaak erg te spreken over de vrijheid die zij hebben om om hun eigen projecten en contracten te kiezen. Dit kan alleen al het vinden en winnen van creatieve en inspirerende opdrachten zijn, maar ook het kunnen selecteren van klanten op basis van jouw  persoonlijke ethiek en waarden. In deze tijd is selectief zijn in partners en klanten essentieel om een ​​positief bedrijfsimago en geloofwaardigheid op te bouwen.

Voordeel 2: Efficiëntie


Hoewel freelancers vaak de drukte van het kantoor en de waterkoelers missen, wil je misschien graag deze tijdverspilling elimineren en je productiviteit verhogen om zo meer vrijheid in je dag te creëren. Aan de andere kant wil je misschien ook helemaal ontsnappen uit de kantoorpolitiek, wat weer een voordeel kan zijn voor de freelancer-lifestyle. Als je overweegt om voor je zelf te beginnen, kijk dan eens naar lokale bedrijven vrouwen, word lid van clubs en zoek andere moeders in het vakgebied. Elke week een (digitale) kop koffie kan ervoor zorgen dat je je niet als een kluizenaar voelt in joggingbroek, rommelige knot en pantoffels (zegt de vrouw die momenteel een uitgezakte onesie draagt).

Voordeel 3: Flexibiliteit


Als moeders kennen we allemaal de stress van een kind met koorts, en hoe dit in onze zorgvuldig geplande dagen in de war kan schoppen. Je moet de kleine schat niet alleen thuis houden van school of het kinderdagverblijf, je zult je waarschijnlijk ook net zo ellendig voelen als na een zware nacht heen en weer slenteren door de gang. Werken als freelancer biedt jou de flexibiliteit om jouw planning naar behoefte aan te passen. Veel vergaderingen en overleggen worden nu ook op afstand geregeld, dus het komt er gewoon op aan de kleine bezig te houden en buiten beeld te houden.

De drie nadelen

Nadeel 1: Verantwoordelijkheid


Jouw bedrijf begint en eindigt bij jou. De last van fouten, vergissingen en klachten kan zwaar wegen – zowel emotioneel als financieel. Wees voorbereid om op een professionele manier om te gaan met veeleisende klanten (denk het, maar zeg het niet meiden!). En vergeet niet om elke overwinning te tellen en te vieren. Investeren in een solide aansprakelijkheidsbeleid staat centraal, evenals een professioneel juridisch pakket (privacybeleid, algemene voorwaarden, contracten etc.), om ervoor te zorgen dat je niet financieel overweldigd raakt door juridische kwesties.

Nadeel 2: Werk- en sociale zekerheid


De wetenschap dat je op een vast salaris kunt rekenen, kan je een enorme financiële rust bieden, vooral als jouw gezin afhankelijk is van het inkomen dat uit jouw carrière voortvloeit. Als de sprong naar freelance werk overmatige stress veroorzaakt, kun je ook overwegen om geleidelijk je vleugels uit te strekken terwijl je je fulltime (of parttime) baan behoudt. Bekijk daarnaast ook de pensioenopties, zodat je zorgeloos van je pensioen kunt genieten.

Nadeel 3: Administratie, administratie, administratie


Oh, al het papierwerk! Facturen, belastingen, btw-aangifte, crediteurenadministratie – om nog maar te zwijgen over de complicaties waarmee je te maken krijgt bij het aanvragen van financiering, hypotheken of zoiets simpels als het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Met al het extra papierwerk die op jouw bordje komen te liggen, moet je ervoor zorgen dat jouw inkomen de uren dekt die je investeert om jouw berg papierwerk weg te werken. Wees niet bang om taken uit te besteden en te delegeren die jouw tijd niet waard zijn. Een efficiënte boekhouder goud waard!

Ben je klaar om de sprong te wagen?
Nadat je alle opties hebt afgewogen, het bedrijfsmodel hebt bekeken dat bij je levensstijl past en in je toekomst hebt geïnvesteerd (een loopbaancoach is altijd goed besteed geld), zul je merken dat freelancen de juiste weg is voor jou en je gezin. You’ve got this, mama! Vergeet niet om hulp te zoeken die je nodig hebt en netwerk en verbind met sterke vrouwen om je heen. Je bent geweldig, je bent sterk, je bent bedreven. Ga ervoor!

 

Jodie Becker-Ouwendyk

Jodie is freelance vertaler en ondernemer. Ze bedacht met In a Flashcard een nieuwe manier van spelen, wat het leven van moeders met kleine kinderen makkelijker maakt. Sinds 2010 woont Jodie in Nederland en inmiddels woont ze samen met haar man, tweetalige kinderen (6 en 2 jaar) en vijf kippen.

Reacties gesloten.