Balanceren als mama en snoepbuien voorkomen. Hoe dan?  

Het vinden van balans tussen privé en werk: met één AirPod in mijn oor luister ik een podcast en geniet ik ondertussen van de kids en de zon. Ondertussen vraag ik mij af wat andere moeders hiervan vinden.. 

Balans vinden tussen werken en mama zijn 

Als mama vind ik het soms nog wat onwerkelijk dat ik niet meer altijd hoef te werken. Ik besloot bewust minder te werken maar ik moet denk ik nog een beetje afkicken. De drive en ambitie is er nog altijd en daardoor is het balanceren tussen werk en privé. Wanneer ik mijn verplichte taken af heb ervaar ik dat ik veel meer kan genieten van het feit dat ik niets hoef en alleen maar aandacht kan hebben voor de kids. Doe ik dat niet?  Welkom onrust, korter lontje en snoepbuien! 

Stress en eten 

Er ontstaat een vorm van lichte stress. En wist je dat onrust en stress veel invloed heeft op het stresshormoon cortisol? Wanneer je onrust ervaart dan heb je meer eetlust en ben je sneller geneigd om ongezonde keuzes te maken. Door bewust te zijn van hoe je je voelt kun je veel beter en bewuster reageren op de behoefte van je lichaam.  

Inmiddels weet ik dat ik bij stress beter aan een paar wortels kan knagen want dit is typisch een vorm van onrust honger. Het gevaar bij onrust honger is dat je je lichaam vooral vult zonder dat je er echt van geniet. Je lichaam moet harder werken bij stress en daarom kun je je lijf beter voeden met voedingsstoffen die nieuwe energie leveren.  

 Ongezond genieten als je tijd hebt 

Wanneer je je lichaam vult met iets lekkers en ongezonds dan is het veel waardevoller dat te doen op een ontspannen moment, dat je tijd hebt en bewust kan genieten. Bijvoorbeeld met de kids samen of ’s avonds alleen op de bank.  

Terug naar die podcast. Als moeder is het vooral belangrijk goed te kijken waar jezelf behoefte aan hebt en je minder te laten beïnvloeden door de vraag wat iemand anders ervan vindt. Je straalt pas echt wanneer je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft. Weet jij wat je nodig hebt om te ontspannen in de hectiek van de dag?  Zelf ervaarde ik dat ik bij het lezen van een tijdschrift in een uur tijd slechts één bladzijde verder wasBij het luisteren naar een podcast ervaar ik veel meer rust doordat ik vrij ben om een sprintje te trekken als er mama wordt geroepen én tegelijk heb ik even tijd voor mezelf (nou ja een soort van;).  

Wil je meer tips en inspiratie als het gaat om het vinden van een gezonde balans? Volg me dan via mijn social media kanalen of houd de website van Work It Mama in de gaten voor mijn artikelen. 

 

 

Jildou van FITWERKTNL
Jildou Bakker-Tolsma
EXPERT | Website | + berichten

Jildou is oprichter van FITWERKTNL, getrouwd en moeder van twee. Met haar onderneming FITWERKTNL helpt ze dagelijks vele vrouwen én mannen naar een gezonde(re) leefstijl. Haar missie: levensgenieters het geluk van een gezonde balans laten ervaren, waarbij je een gezond gewicht bereikt én behoud. Je vindt haar volledig profiel ook onder het menu 'Experts'.

Plaats een reactie