Toen ik afgestudeerd was, was ik heel hard opzoek naar een baan. Ik solliciteerde mij suf. Te jong, te weinig ervaring, een geschiktere kandidaat of niet de juiste papieren. Allemaal afwijzingen en wat baalde ik daarvan zeg. Ik wilde helemaal niet thuiszitten. Ik wilde samenwonen, trouwen én kinderen krijgen. Hiervoor was alleen geld nodig. Uiteindelijk vond ik een baan bij een voor mensen met een psychische beperking, de start van mijn carrière!

Heerlijk niksen tijdens zwangerschapsverlof


Hoewel mijn carrière lekker ging, leek het me ook heerlijk om moeder te worden en met verlof te gaan. Gewoon alle dagen knuffelen met de baby en lekker niets doen samen. Nou had ik dat had even behoorlijk onderschat. Niets doen zat er niet in, je moest namelijk heel veel. Vooral veel flesjes geven en veel luiers verschonen. Ik merkte dat ik soms nog de hele dag in pyjama liep en mijn haren nog niet eens gekamd had. Hoe deden andere mama’s dit toch? Hoe zou ik ooit weer aan het werk kunnen? Heb je daar überhaupt tijd voor? Uiteindelijk zit je verlof erop en moet je weer gaan werken. Ik merkte dat ik het wel prettig vond om even geen melk, spuug of kwijl op mijn shirt te hebben. Mijn haar dat weer normaal zat en dat ik de deur uit moest. Een ritme. En wat doe ik het goed op een ritme!

 Een wereld buiten het moederschap


Ik werd vrij snel zwanger van de tweede en had daarom snel weer een aantal maanden verlof.  Een hele drukke tijd met een baby én een dreumes. Soms dacht ik dat ik gillend gek werd. Toen mijn baas mij belde of ik nog wel wilde werken hoefde ik hier geen seconde over na te denken: ik ga zeker weer terug aan het werk! Er zijn heel veel moeders die thuis blijven bij de kinderen. Fantastisch vind ik dat. Maar ík kan het niet. Ik wil soms even geen moeder zijn en mij kunnen focussen op een wereld buiten het moederschap. Als ik werk denk ik ook niet aan mijn kinderen, ik weet dat ze op een goede plek zitten en kan het gelukkig helemaal los laten. Ik ben een vrolijkere mama als ik werk. Even iets anders, even mijn hersens laten kraken.

Balans tussen werk en moederschap


Als ik thuis ben laat ik mijn werk los, ik neem nooit mijn werk mee naar huis (hoewel ik thuiswerk op dit moment). Maar ik denk er echt niet aan als ik bij de kinderen ben. Inmiddels heb ik drie kinderen, dus aan werk denken is gelukkig geen tijd voor. Het is belangrijk dat je een goede balans vindt tussen werken en bij je kinderen zijn. Ik krijg energie van mijn werk en hierdoor kan ik met mijn kinderen meer leukere dingen doen. Ik geloof er in dat je dan wel een baan moet hebben waarbij je je goed voelt, je niet op je tenen hoeft te lopen en waarbij je je kan ontwikkelen als mens (en even niet als mama). Werkplezier en leuke collega’s dragen voor mij bij aan het zijn van een leukere moeder. Je moet het wel goed kunnen doen op ritme en structuur, want met drie kinderen en twee werkende ouders is het kunnen plannen en een strak (ochtend) ritme hebben onmisbaar!

Lisanne van Gezin met Vijf met haar kinderen

Ik kan wel stellen dat ik een betere mama ben juist omdat ik werk! Dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk. Wat mij betreft bestaat hierin ook geen goed of fout.

Vind jij het ook fijn om te werken? Of zou je liever thuisblijven bij je kindjes als dat een optie was?

Lisanne Karstenberg
Website | + berichten

Lisanne (31), woont samen met haar man en drie kinderen op een boerderij in Drenthe, waar ze nog altijd aan het klussen zijn. Naast het runnen van haar gezin, werkt Lisanne 28 uur in de week in het sociaal domein. De uren die ze over heeft naast gezin en werk, besteedt ze aan het bloggen, kokkerellen, volleybal én haar sociale leven.

Plaats een reactie