Hoera het is weer tijd voor de kinderbijslag! Elke kwartaal wordt er telkens een aangename verrassing op je banrekening gestort. Alhoewel dit natuurlijk bij lange na niet alle kosten dekt, is het een cadeautje om te ontvangen.  De overheid draagt hiermee bij aan de kosten van een kind. Maar hoeveel is dat precies en hoe besteed je het nu slim?    

 Wanneer krijg je kinderbijslag? 

Afhankelijk van wanneer je kindje geboren is, heb je recht op kinderbijslag.  Je mag dit aan het eind van het kwartaal verwachten. Je hoeft hier niets voor te doen en gaat automatisch. 
Het wordt altijd gestort op 1 januari ,1 april, 1 juli en 1 oktober. 
Tot 18 jaar heb je hier recht op voor je eigen kinderen en/of stief- en pleegkinderen. Op voorwaarden dat je in Nederland woont en werkt. Wanneer je kind een bijbaan heeft, heeft dit geen invloed op de hoogte van de kinderbijslag.  

Wat is de hoogte van de kinderbijslag?  

Het goede nieuws is, is dat dit één van de weinige toeslagen is die niet afhankelijk is van je inkomen. Iedereen heeft recht op hetzelfde bedrag. Dat is anders bij de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget die wel inkomensafhankelijk zijn. Er zijn 3 leeftijdsgroepen. Hoe ouder je kind is, des te hoger het bedrag. Logisch natuurlijk, want de kosten worden ook steeds hoger naarmate je kind ouder wordt.   

Dit zijn de bedragen van 2021 en worden elk jaar opnieuw bekeken: 

0-5 jaar : € 223,37
6-12 jaar: €271,24
7-17 jaar: € 319,10  

Bron: SVB

Hoe besteed je de bijslag verstandig? 

Je mag zelf kiezen waar je het voor gebruikt. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van je financiële situatie.  Voor vele zal dit bedrag ongemerkt gestort worden en belandt het op de grote berg. Wat eigenlijk zonde is, want je kunt hier (bewust) ook andere dingen mee doen. Het kan een mooi extraatje zijn om nieuwe kleding voor je kinderen te kopen. Ik heb jarenlang als inkoper gewerkt voor grote kledingbedrijven en weet als geen ander dat ouders flink geld uitgeven zodra de kinderbijslag gestort wordt. Vaak hebben kledingwinkels ook mooie aanbiedingen rond deze tijd. Het is natuurlijk ook leuk om dit geld opzij te zetten om fijne uitjes met het gezin te kunnen doen. Uitjes die je misschien anders niet zo snel zou doen. Zo kun je er met het hele gezin van genieten.  

Kinderbijslag niet nodig? Zet het op de spaarrekening! 

Wanneer je het geld niet per se nodig hebt, is het slim om dit op een spaarrekening voor je kind te zetten. Zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen, kun je ongemerkt heel veel sparen. Wellicht is het een idee om dit later te gebruiken om een studie te kunnen financieren van je kind. Het bedrag lijkt misschien niet veel, maar als je dit bij elkaar optelt, kun je in 18 jaar zo’n € 20.000 per kind sparen. Dat is toch een lekkere buffer?! Het enige wat je moet doen is een spaarrekening openen en de discipline hebben om dit bedrag elk kwartaal netjes over te maken. 

 

Carolien Vos van Budgetbuddy financieel coach
Carolien Vos
EXPERT | Website | + berichten

Carolien is moeder van 2 meiden Feline & Floor (2012, 2014) en getrouwd met Gert-Jan. Na een mooie carrière als inkoopmanager in de mode is zij met Budgetbuddy gestart, waar ze als financieel coach vrouwen helpt slimmer met hun geld om te gaan. Je vindt haar volledige profiel onder het menu 'Experts'.

Plaats een reactie