In dit blogartikel deel ik graag mijn sprong van loondienst naar het ondernemerschap. Wat het mij aan vrijheid, joy en energie heeft opgeleverd als moeder van twee kindjes met veel extra zorgen. Ik deel mijn sprong in het diepe om je te inspireren om jezelf niet langer schuil te houden achter je kinderen, omstandigheden of juist dat specifieke papiertjes en/of kwaliteiten. Maar dat het mogelijk is om nog veel meer plezier te ervaren in je leven en meer ruimte te creëren voor je gezin en je eigen ontwikkeling. Door te gaan ondernemen op je eigen voorwaarden. Door te kiezen voor jezelf, je verlangen te volgen, ook als je nog niet weet wat dat betekent in eindbestemming. Want niet de omstandigheden bepalen jouw leven, maar jouw eigen verwachtingen en acties die je vervolgens neemt. We hebben vaak nog zo veel meer in ons zitten wat we nog niet benutten.

Mijn lichaam schudde me wakker

Jarenlang hing ik aan een zijde draadje in een zeer veeleisende managementfunctie in het Zwitserse bedrijfsleven. Mijn beide kindjes hadden veel zorgen nodig vanaf de geboorte. Ik sliep geen nacht door en werkte altijd. Alle signalen van mijn lichaam negeerde ik. Ik dacht dat dit het was en dat het hoorde bij de goede baan die ik had. Niemand in mijn omgeving trok aan de bel. Totdat ik in 2018 in een burn out belandde. Iets waarvan ik jarenlang riep ‘dat gebeurt mij niet’, omdat ik oogkleppen had gehad voor de disbalans waarin ik leefde…

Verantwoordelijk voor mijn eigen geluk

Doordat mijn lichaam letterlijk blokkeerde besefte ik me dat niemand iets voor mij ging veranderen. Maar dat deze stap in mijn eigen handen lag! Ik had een verantwoordelijkheid voor mijn kinderen. Later besefte ik pas dat dit natuurlijk ook voor mijzelf was. Dat ik pas goed voor mijn kindjes kon zorgen als ik dat eerst voor mezelf deed. Maar na jarenlang altijd voor anderen te hebben gerend en gezorgd, was dat nog een dingetje om direct bewust mee bezig te zijn.

Geen idee van mijn echte kwaliteiten

Ik was kneitergoed in mijn werk, maar ik had het meeste allemaal intern geleerd. Alle systemen waar ze mee werkten waren volledig customized. Wat had ik eigenlijk te bieden en wat waren mijn echte talenten? Dat vond ik enorm moeilijk om te benoemen en vond mezelf, ondanks een goede opleiding heel erg weinig waard op dat moment. Het vak virtual assistant kwam voorbij. Ik had er al wel via via van gehoord, maar me nooit in verdiept. ‘Dit is’ het dacht ik, en schreef me terwijl ik nog burn out op de bank lag in voor een training om ideeën op te doen. Aan mijn drive lag het niet. Ik moest en zou voor mezelf gaan beginnen om balans, vrijheid en flexibiliteit te creëren voor mijzelf en voor mijn gezin.

Zonder vangnet mijn zekerheid opzeggen

Naast nog enkele dagen in het bedrijfsleven startte ik mijn eigen bedrijf, maar ervoer al heel snel dat de stroming van mijn bedrijf niet op gang kon komen met de verschillende deuren open. Ik hing in een spagaat. Ik gaf daarom na een dik half jaar mijn zekerheid op, zonder een man die ons huishouden financieel kon dragen en zonder nieuwe zekerheid te hebben opgebouwd. Het was doodeng, maar ik besefte me het juiste moment zich niet zou gaan aandienen, de ruimte was er simpelweg niet. Ik sloot oude deuren om nieuwe te openen. Het voelde als een sprong in het diepe, maar vertrouwde op mezelf. Ik vertelde mezelf namelijk; ‘er is altijd nog een weg terug’, dus wat kan er fout gaan behalve vallen?

Er ging een wereld voor me open

Naast de gigantische leerschool van een burn out en naar je lichaam leren luisteren, ontdekte ik ook hoeveel er nog meer in de wereld was. Ik kwam er achter dat ik eigenlijk voor mijn gevoel jaren had stil gestaan. Ik was weliswaar enorm gegroeid binnen mijn functie als manager client administration, ik kende alle hoeken van het bedrijf, maar ik had ook stil gestaan en was onbewust klein gehouden. Stil gestaan in mezelf ontwikkelen en mijn eigen talenten te zien. Alle ontwikkelingen die waren doorgevoerd, waren niet ‘mijn’ ontwikkelingen. Er ging een wereld voor me open. Mijn wensenlijstje groeide met de dag, maar al snel besefte ik dat het niet mogelijk was alles tegelijk te doen. Ik moest ergens starten.

Creëren van mijn persoonlijke missie

Zo gezegd, zo gedaan. De inschrijving bij de KvK als administratiekantoor – virtual assistant was een feit. Al voelde ik niet direct iets bij de titel, ik wist wel dat ik er iets van ging maken. Ik had een missie voor mezelf. Al snel groeide ik door als sparringpartner voor groeiende ondernemers, genoot ik van elke stap die ik zette in ontwikkeling, startte ik een netwerkorganisatie voor ondernemende moeders en uiteindelijk maakte ik gaandeweg contact met mijn echte kern, mijn interne vuurtje. Ik besloot vorig jaar verder te gaan als business coach toen ik aan alle kanten voelde dat dit is waar ik echt op ‘aan’ ga van binnen. Ook dit voelde opnieuw als een sprong in het diepe, maar een oh zo kloppende sprong.

Mijn sprong bracht me naar het nu

Ik ben gaan ondernemen van binnenuit naar buiten toe, door mezelf iedere keer opnieuw de vraag te stellen; ‘hoe wil ik nu echt leven en ondernemen en wat is van daaruit de meest logische volgende stap?’ Ik combineer daarin mijn nuchtere strategische kant met mijn intuïtieve kant. Daar ligt denk ik mijn grootste persoonlijke transformatie. Door te gaan ondernemen van binnenuit naar buiten toe, laat je je intuïtie en gevoel spreken boven je ego en reptielenbrein welke je altijd veilig willen houden. Alleen dan maak je echt de verbinding met wie je werkelijk bent en kun je van daaruit groeien naar datgene waarvoor je echt hier bent. Ik coach inmiddels ambitieuze ondernemende moeders en vrouwen naar meer groei vanuit verbinding met hun kern. Met focus, overzicht, balans en alignment tussen bedrijf, ambities en gezin.

Een grote persoonlijke ontwikkelingsreis

Ondernemen is een grote persoonlijke ontwikkelingsreis met enorm veel prachtige deuren, mogelijkheden en routes waarvan ik het bestaan niet eens afwist. Dankzij mijn burn out sta ik waar ik nu sta en daar ben ik enorm dankbaar voor. Zonder had ik waarschijnlijk nog steeds doorgeraasd. Nu wil ik zeker niet zeggen dat je eerst burn out moet gaan om dit te kunnen ontdekken:). Sterker nog, ik wil jou en vele andere moeders hiervoor behoeden en juist inspireren dat er meer mogelijk is dan we wellicht op het eerste gezicht denken te weten en dat je tijdig een keuze kunt en mag maken voor jezelf en je gezin. Ik wou dat iemand mij jaren eerder had wakker geschud en vertelt hoe ontzettend gaaf deze ‘onbekende’ wereld is waarin je jouw eigen energie kunt sturen, je vrijheid kunt creëren en je eigen voorwaarden mag stellen.

Iedere dag nieuwe kansen om een nieuwe weg in te slaan

Nu hoor ik je denken: ‘Ja, maar in mijn situatie kan springen echt niet..’.
Ik geloof inmiddels dat iedereen een keuze heeft om er in dit leven wat van te maken. In het NU en zonder uitstel. Zonder jezelf te verschuilen achter je omstandigheden, achter de leeftijden van je kindjes of jezelf te verstoppen achter het gebrek van bijvoorbeeld specifieke opleidingen. Niet langer denken ‘dat komt nog wel’, maar het kiezen voor nu en je verlangen toe laten. Zonder direct alle antwoorden paraat te hebben in het praktische hoe. Je kiest niet dat je iets overkomt, helaas ligt dat vaak buiten onze macht, maar je hebt wel een keuze hoe er vervolgens mee om te gaan en welke acties te nemen om er met jouw situatie wat van te maken.

Hoe dan?!

Is het ondernemen makkelijk en moeiteloos? Zeker niet! Groeien en springen gaat niet zonder groeipijn en licht gaat niet zonder donker. Maar met de juiste drive, mindset, bereidheid om aan jezelf te werken, te durven springen & vallen en toegeven dat je niet alles alleen kunt en hoeft te doen, maar dat hulp inschakelen juist enorm krachtig is, dan is er heel erg veel mogelijk, eigenlijk alles waar je van droomt….Mijn sterke karakter heeft me ver gebracht, maar zonder het inschakelen van hulptroepen als coaches, opleidingen en ook het contact met gelijkgestemde is makend of brekend geweest in mijn groei-reis. Ik was vast een heel eind gekomen zonder, maar zeker niet waar ik nu sta. En mijn dromen zijn inmiddels stukken groter, dus ik ontwikkel heerlijk door en geniet ondertussen elke dag van wat ik doe. Dat gun ik elke vrouw!

Stappen kunnen zetten door te springen

Mijn groei heb ik onder andere te danken door trouw te blijven aan mijn eigen gevoel en te durven springen in het onbekende. Juist in de discomfort en kwetsbaarheid zit veel groei verscholen. Ik ben zo enorm dankbaar voor de ervaring en inzichten die deze reis me heeft gegeven en de richting die voor mij nog duidelijker is geworden. Iedere stap die ik zet is waardevol. Ze geven me richting en laten zien wat er nog meer mogelijk is in de wereld. Iedere val laat zien wat ik niet wil. Dan voel ik dankbaarheid voor de lessen die erin verscholen zitten. Iedere stap die ik zet geeft vertrouwen voor een volgende stap. Het laat zien dat fouten maken mag en bijsturen ten alle tijden in je eigen handen ligt. Je mag stappen zetten zonder te weten waar je uitkomt. Daarin vertrouwen op je eigen kunnen, je eigen kwaliteiten van binnenuit en je intuïtie zal je juist dichter naar je kern brengen. Je mag kiezen voor datgene waar jij en jouw gezin zich goed bij voelen. En dat is exact waar ik jou en andere ondernemende moeders in wil inspireren, motiveren en begeleiden.

Durf jij de sprong te wagen?

Maar wil je dit niet alleen doen? Of ben je al gesprongen, maar vind je het lastig om daarin je eigen verlangen te volgen en jezelf niet door de maatschappij te laten leiden? Ik onderzoek met liefde samen wat jij nu nodig hebt en of ik de juiste persoon ben om jou in jouw groei-reis te begeleiden. De juiste klik, transparantie en verbinding staan bij mij voorop. Alleen dan kun je samen de diepte in duiken. Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen via de mail (zie onderaan het artikel mijn contactgegevens).

Op social media ben ik met name te vinden op Facebook en LinkedIn waar ik dagelijks berichten deel over mijn ondernemersreis. Ook heb ik een besloten Facebook groep ‘succesvol ondernemen als ambitieuze moeder’ waar ik een veilige en inspirerende haven voor ondernemende moeders creëer. Je bent van harte welkom om elkaar beter te leren kennen en meer inspiratie op te doen.

Froukje Berfelo business coach moederschap en ondernemen
Froukje Berfelo
froukje@froukjeberfelo.nl | Website | + berichten

Froukje is een ambitieuze en intuïtieve business coach en moeder van twee jongens van 7 en 10 jaar. Ze woont in het mooie Zuid-Limburg, met alle rust en ruimte en paarden aan huis.

Plaats een reactie