Je stopt net te laat met werken, je komt thuis en kijkt in de koelkast. Hmmm, wat moet je maken? Het is al laat en wat er in ligt, kost echt teveel tijd. Even wat makkelijks halen. Aangekomen in de supermarkt, vul je als een gek je karretje. Je weet eigenlijk niet precies wat er nog in de voorraadkast ligt. Je neemt het voor zekerheid maar mee. Thuis gekomen, open je de kast en zie je het zoveelste pak zilvervliesrijst staan. Herkenbaar?  Maak je geen zorgen, in dit artikel deel ik een aantal tips met je zodat jij gemakkelijk geld én tijd kunt besparen op de boodschappen! 

Plan je maaltijden

Toen ik kinderen kreeg, moest ik echt wennen aan de spitsuren. Na het werk de kinderen ophalen uit de opvang, boodschappen doen en dan nog koken om een fatsoenlijke maaltijd te kunnen serveren. 
Dat moest anders en slimmer. Ik ben toen begonnen met het maken van een weekmenu. Een keer per week bedacht ik voor alle dagen de maaltijden en daar deed ik dan de boodschappen voor.  

Wat geboren was vanuit tijdsdruk, zorgde er ook voor dat ik veel minder geld uitgaf aan eten, omdat wat ik kocht, ook daadwerkelijk opgegeten werd. Je hoeft echt niet alle 7 dagen te plannen, je wilt ook nog wel flexibel zijn of om iets van de restjes te maken.    

Kijk wat je nog aan voorraad hebt

Als je een weekmenu hebt, dan maak je daar een boodschappenlijstje voor. Je kijkt in de kast, vriezer en koelkast wat je nog hebt en wat je dus nog moete kopen.  Je zult geen last meer hebben van een over-voorraad, wat je uiteindelijk moet weggooien, omdat zelfs een blik bruine bonen ook ooit eens over de datum raakt.  Je kan het ook eens andersom doen. Wat kun je maken met de spullen die je nog hebt? Daar komen soms verrassende recepten naar boven en dat scheelt weer nieuwe dingen kopen.  

Kook meerdere porties

Ik kook vaak in één keer meerdere porties en vries de rest in. Dit scheelt mega tijd tijdens de spitsuren en je kunt toch een gezonde maaltijd neerzetten. Daarnaast kom je minder in de verleiding om iets snel en makkelijks te halen, omdat je geen zin hebt om te koken. Even opwarmen is nog minder moeite dan iets kant en klaar halen.    

Hoe vaak moet je boodschappen doen per week?

Ik doe een keer per week de grote boodschappen. Oftewel zoveel als mogelijk is wat er op mijn lijstjes staat. Wat moet natuurlijk wel rekening houden met de verse producten. Eet die als eerste op, of haal die boodschappen later in de week. Ik kom zelf vaak niet weg met een keer in de week, maar ik weet al wel gericht wat ik dan later moet bijhalen.
 

Neem je kinderen niet mee naar de supermarkt

 
De supermarkten zijn er perfect op ingericht. Een mooi klein karretje bij de ingang, een scanner en misschien staat er ook nog wel wat lekkers om te proeven. Sommige kinderen vinden het een feest om mee te gaan. Uit mijn eigen ervaring durf ik te zeggen, dat ik gemiddeld zeker ‚ā¨5,- per keer extra kwijt ben, omdat er altijd wel een toetje of iets anders wat niet op mijn lijstje stond in dat kleine karretje belandde.¬†¬†Dan is moeilijk nee zeggen. Mijn tip: laat iemand anders op de kleintjes letten als het even kan.¬† ¬†

Voor alle moeders (én vaders) die tijd en geld willen besparen, heb ik een maaltijdplanner gemaakt. Je kunt hem gratis downloaden. Vul je favoriete gerechten in en op de briefjes je boodschappen.  

Carolien Vos van Budgetbuddy financieel coach
Carolien Vos
EXPERT | Website | + berichten

Carolien is moeder van 2 meiden Feline & Floor (2012, 2014) en getrouwd met Gert-Jan. Na een mooie carrière als inkoopmanager in de mode is zij met Budgetbuddy gestart, waar ze als financieel coach vrouwen helpt slimmer met hun geld om te gaan. Je vindt haar volledige profiel onder het menu 'Experts'.

Plaats een reactie