De dag vliegt soms zo voorbij en voor je het weet is het opeens bedtijd. Gauw de kleine op bed! Herken je dat gevoel? Soms lijkt het misschien niet zo, maar een bedritueel of een vaste routine voor het slapen gaan is onmisbaar om juist een rustmoment te creëren voor het slapengaan. En dat is moment is zelfs genieten voor iedereen! 

Zo creëer je een bedritueel 

Een bedroutine is een mooi moment om de dag af te bouwen en je kind richting de slaapmodus te laten komen. Er zijn wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het onder andere belangrijk dat je als ouder consequent bent. Ook is het goed om elke stap in het ritueel op dezelfde manier en in dezelfde volgorde uit te voeren. Juist door diezelfde volgorde en manier elke dag, zal je kind rustiger worden. Door regelmaat weet je kind precies wat hij of zij kan verwachten; dat is voor hem/haar heel fijn!   

Een voorbeeld van een vaste routine of ritueel: 

  • In bad 
  • Voeding 
  • Tandenpoetsen 
  • Pyjama aantrekken 
  • Boek lezen 
  • Bedje in  

Deze bedroutine is eenvoudig maar oh zo essentieel! Het is een signaal dat bedtijd nadert. Als je eenmaal een nieuwe routine hebt voor je kindje, wees dan consistent. Binnen een paar dagen ga je merken dat je kindje precies door heeft hoe en wat.  

Extra tips bij een vaste routine

  • Mocht oma/opa of iemand anders jouw kind in bed leggen, zorg dan dat degene ook dezelfde routine volgt.  
  • Vergeet niet om de lichten te dimmen en alle schermen uit te zetten. Het liefst heb je ook geen mobiel bij je.  

Ik hoop dat de tips je op weg helpen met het creëren van een bedritueel en dat jullie samen kunnen genieten van deze waardevolle momenten.  

Sweet dreams, 
Anne Marie  

Anne Marie Ausems
Anne Marie Ausems
EXPERT | + berichten
Anne Marie is moeder van Madeleine (2018) en voormalig slapeloze moeder. Het was een heftige periode, maar gelukkig is daar verandering in gekomen dankzij een kinderslaapcoach. Na 10 jaar bij Nike te hebben gewerkt, besloot ze te studeren en zich te laten certificeren tot kinderslaapcoach. Ze wilde haar ervaring, expertise en passie namelijk delen om andere gezinnen ook te helpen goed uitgerust te zijn. Inmiddels helpt zij als gecertificeerd kinderslaapcoach, verschillende ouders van baby’s en kinderen, die graag een verandering willen zien in het slaapgedrag van hun kind.

Plaats een reactie