Ben je pas bevallen en heb je ervoor gekozen om borstvoeding te geven? Dan kun je je de komende tijd volledig richten op je pasgeboren baby en op het voeden van hem of haar. Wellicht ga je binnenkort ook weer aan het werk en wil je borstvoeding blijven geven. De melkproductie is doorgaans stabiel na 9 tot 12 maanden na de bevalling, dus is het kolven vaak wel nodig indien je borstvoeding wilt blijven geven. Gelukkig bestaat er zoiets als het kolfrecht. Maar waar heb je dan precies recht op en wat komt er verder kijken bij kolven op het werk? We vertellen je alles wat je moet weten, delen een aantal tips en persoonlijke ervaringen! 

Je rechten bij kolven op het werk 

Iedere moeder mag haar kind borstvoeding geven op het werk, zo vaak en zo lang nodig is, tot maximaal een kwart van je werktijd. Je hebt hier recht op tot je kindje 9 maanden oud is. De werkgever is verplicht je te laten kolven tijdens werktijd en ook om je daarbij volledig door te betalen. Is je kind inmiddels ouder dan 9 maanden, dan mag je natuurlijk ook gewoon blijven kolven. Je krijgt dit dan alleen niet meer doorbetaald en je zult dan eventueel je pauzes moeten gebruiken om te kolven. 

Wat staat er precies in de wet over het kolfrecht? 

  • Volgens de kolfrecht wet mag je gedurende de eerste negen levensmaanden van je kind jezelf afzonderen tijdens werk om je kind live te voeden of om te kolven. Hierbij is het alleen wel van belang dat je dit van tevoren aanvraagt bij je werkgever. 
  • Hoe lang en hoe vaak mag je dan kolven? Je mag zo vaak en zo lang als nodig borstvoeding geven aan je kind. Het kolven mag per dag in totaal maximaal één vierde van je werktijd in beslag nemen. De tijd die je gebruikt voor het kolven staat los van de pauzes die je hebt. Werk je 8 uur op een dag, dan heb je dus 2 uur tijd om te kolven of borstvoeding te geven en worden deze uren doorbetaald. 
  • De werkgever dient een speciale ruimte ter beschikking te stellen waarin je kunt kolven. Zo’n kolfruimte dient ook aan verschillende eisen te voldoen, die je hier verderop in het artikel leest. Is deze ruimte er niet? Dan moet de werkgever een andere ruimte voor je zoeken, of mag je zelfs thuis kolven.  

Aanvullende bepalingen 

In sommige cao’s zijn aanvullende bepalingen opgenomen. Geldt er voor jou een cao, dan is het zeker niet verkeerd om deze te raadplegen en te checken of je gebruik kunt maken van aanvullende bepalingen, bijvoorbeeld om langer betaald door te kolven. Ook kun je eventueel navraag doen bij de HR-afdeling waar je werkt.  

Welke rechten heb je nog meer? 

Jouw werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Ook mag je werkplek of het werk zelf geen terugslag veroorzaken op jouw melkproductie. Indien nodig, moet jouw werk tijdelijk aangepast worden of heb je recht op aanpassing van je werk- of rusttijden. Als dat zelfs niet mogelijk is, dan dient je werkgever je tijdelijk ander werk te geven of je tijdelijk volledig vrij te stellen van het werk.  

 Bron: Overheid.nl 

Eisen voor een kolfruimte 

Een werkgever moet een ruimte beschikbaar stellen die geschikt is voor het kolven. Voor deze ruimte gelden bepaalde eisen. 

De ruimte moet rustig zijn 

Tijdens het werk moet je in staat zijn om je even helemaal terug te kunnen trekken om te kolven. Om die reden moet een kolfruimte rustig zijn; je wilt natuurlijk niet gestoord worden door allerlei (harde) geluiden. 

Het moet om een afsluitbare ruimte gaan 

Niet alle ruimtes zijn geschikt om in te kolven. Je hebt het recht op de nodige privacy: de betreffende kolfruimte dient dan ook van binnenuit afsluitbaar te zijn. 

Het moet hygiënisch zijn 

Onder een geschikte kolfruimte wordt een hygiënische ruimte verstaan. Je moet er op een verantwoorde manier kunnen kolven. Een toilet valt hier dan ook bijvoorbeeld niet onder. 

Je moet er kunnen zitten 

De kolfruimte dient over een stoel, bed of bank te beschikken, zodat je op een comfortabele manier kunt kolven.  

Er dient sprake te zijn van een behaaglijk klimaat 

Het klimaat in de kolfruimte dient prettig te zijn. Dat wil zeggen dat er voldoende frisse lucht moet zijn en dat de ruimte niet te warm, maar ook niet te koud is. Daarnaast is het noodzakelijk dat de kolfruimte tochtvrij is. 

Er moet een koelkast aanwezig zijn 

Volgens de wet moet er een koelkast in de kolfruimte aanwezig zijn, waarin je de moedermelk kunt bewaren. Is dit niet het geval? Dan dient de werkgever een koelkast in een andere ruimte beschikbaar te stellen voor het bewaren van de afgekolfde melk. 

De omgeving moet veilig zijn 

Een kolfruimte moet uiteraard veilig zijn om in te kolven. Om die reden dient de betreffende plek vrij te zijn van gevaarlijke stoffen, zoals schoonmaakmiddelen.  

kolven op toilet workin moms netflix
Netflix serie Workin’ Moms

Een kelder zonder daglicht, zoals het Nijmeegse stadhuis of het toilet, is dus geen goede kolfruimte.

Wat als je werkgever echt geen kolfruimte heeft? 

In sommige gevallen is het voor de werkgever niet mogelijk om een goede kolfruimte te realiseren, bijvoorbeeld als je in een kleine winkel werkt waar geen extra aparte ruimte is of als je functie altijd buiten kantoor is. Bespreek in dit soort gevallen welke mogelijkheden er wel zijn. Zo kun je afspraken maken om op bepaalde tijden een gemeenschappelijke ruimte voor het kolven te gebruiken die voor jou gereserveerd wordt. Bijvoorbeeld de pauzeruimte of overlegruimte. Als je veel onderweg bent voor je werk, kijk dan via voedingscentrum waar je in de buurt makkelijk en prettig kan kolven. Is er geen sprake van zo’n unieke situatie zoals hierboven beschreven? Dan dient je werkgever te zorgen voor een goede ruimte. Kom je er echt niet samen uit met je leidinggevende, dan kun je het probleem kenbaar maken bij de HR-afdeling of de ondernemingsraad. 

Tip: wijs je werkgever eventueel op Colve, een standalone kolfruimte!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Colve (@colveofficial)

 

De ervaring van Julia met kolven  

julia-buitendijk
Julia Buitendijk

Bij mijn oudste zoon werkte ik 24 uur, 3 dagen in de week op kantoor. Ik was 9,5 uur van huis en aan het begin kolfde ik 3 keer per werkdag. Ongeveer om de 3 uur. Toen hij ongeveer 6 maanden was, ging ik terug naar 2 keer kolven. Dit heb ik volgehouden tot hij 9 maanden was. Toen mijn betaalde kolfrecht verviel, kolfde ik tot 12 maanden nog 1 keer in mijn pauze. Gelukkig kolfde ik destijds heel makkelijk en heb ik nooit productieproblemen ervaren met kolven. 

Mijn jongste zoontje is nu 9 maanden en omdat ik nu thuiswerk, kan ik hem live voeden. Als ik werk dan is mijn man thuis, dus in principe is hij altijd in de buurt om live te voeden. Dit heeft ook als voordeel dat ik niet de hele 25% van mijn werktijd nodig heb. Als hij een keer naar opa en oma gaat of mijn man gaat met de jongens op pad, dan kolf ik. Vaak is dit 1 of 2 keer in de week, ook zodat hij het flesje niet verleerd. Ik merk dat ik hierdoor wel lastiger kolf; in vergelijking met het kolven voor mijn oudste zoon destijds, kolf ik nu een stuk minder per keer. 

Tips voor kolven op het werk 

Naast de rechten die je op het werk allemaal hebt als ‘nieuwe’ moeder, geven we je ook een aantal handige tips als het aankomt op kolven op het werk.  

Licht je leidinggevende zo snel mogelijk in 

Om gedoe op het werk te voorkomen is het goed om je leidinggevende zo snel mogelijk te laten weten dat je wilt gaan kolven. Je werkgever is verplicht om hiermee akkoord te gaan, maar het is natuurlijk wel fijn als dit in goed overleg gebeurt. Is er nog geen geschikte ruimte waarin je zou kunnen gaan kolven? Dan heeft de werkgever nog genoeg tijd om dit te regelen, mits je hem of haar er op tijd over inlicht. 

Bespreek je workload 

Ga je een kwart van je werktijd gebruiken om te kolven of te voeden, kijk dan realistisch naar je workload; is dit nog haalbaar in ¾ van je werktijd? Als dit niet zo is, dan kan dit stress opleveren in je werk of juist met het kolven of voeden. Wanneer je bij je leidinggevende aangeeft dat je van plan bent om te gaan kolven, is het een goed moment om samen naar je werkzaamheden te kijken en samen te beoordelen of dit haalbaar is in minder tijd.   

Oefen thuis alvast 

Het is handig om thuis alvast te oefenen met kolven en je baby te laten wennen aan de fles. Je wilt natuurlijk niet dat je op het werk in de stress schiet omdat het kolven niet zo goed blijkt te lukken. Het is aan te raden om regelmatig te kolven vanaf dat je baby 6 weken oud is. Door 1 á 2 keer in de week te kolven, leert je baby uit de fles te drinken en word jij handig in het kolven. 

Een voorraadje opbouwen 

Ook is het goed om thuis al een voorraadje moedermelk op te bouwen en dit te bewaren in de vriezer. Het kan namelijk zo zijn dat je tijdelijk wat minder produceert (bijvoorbeeld als je net pas weer terug bent op werk) en in dat geval kun je altijd nog terugvallen op de moedermelk die je nog hebt. 

Laat je niet afleiden 

Een werkomgeving kan nogal hectisch zijn. Een overvolle mailbox, telefoons die maar af blijven gaan en overal rondlopende collega’s die vaak ook nog eens iets van je willen. Het is dan ook verstandig om tijdens het kolven echt even een momentje voor jou en het kolven nemen. Zet je telefoon bijvoorbeeld op stil en vertel je collega’s dat je even niet bereikbaar bent, zodat je in alle rust kunt kolven.  

Wees open over het kolven 

In het begin kan het misschien wat ongemakkelijk voelen om steeds maar weer te moeten gaan kolven. Door er open over te zijn kunnen collega’s rekening houden met dat je op bepaalde tijden gewoon niet beschikbaar bent.   

Blijf goed voor jezelf zorgen

Als je borstvoeding geeft, heeft je lichaam extra rust en energie nodig om de het melk aan te kunnen maken. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je dus ook voor je kind(eren). Zorg daarnaast voor een gevarieerd en gezond eetpatroon, waar je energie uit kunt halen. Je kunt eventueel aanvullen met supplementen. Die van SUPS zijn speciaal ontwikkeld voor moeders (to be) en zijn veilig te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. 

Welke kolf is handig voor op het werk? 

Kolven kan je op verschillende manieren doen: met de hand, met een handkolf, een enkelzijdige- of dubbelzijdige kolf. Welke kolf je gebruikt, is vooral een persoonlijke voorkeur. Ga je bijvoorbeeld frequent kolven en wil je graag je handen vrij hebben, dan zijn de volgende kolfapparaten een goede optie. 

Elektrische kolfapparaten  

Elvie (€€€€)

De draagbare borstkolf van Elvie, kun je zowel enkel als dubbelzijdig gebruiken, is stil en past in je bh. Wat je ook aan het doen bent, met dit apparaat kun je blijven kolven. Geen stopcontact nodig of erna heel veel onderdelen reinigen. Ideaal dus voor op het werk. Enige nadeel: je betaalt er ook best wat voor.

Medela Freestyle flex (€€€) 

De Medela is een compacte elektrische borstkolf, met een ISB oplaadbare accu. Hierdoor heb je de flexibiliteit om te kolven waar je ook wilt. Je kunt je kolfsessies bijhouden met een gratis app.   

Koalaa pro (€€)

Deze borstkolf is stil, USB-oplaadbaar, compact én niet onbelangrijk: voor een zachter prijsje dan de kolfapparaten die hier boven genoemd zijn. De Koalaa pro is uitgerust met 3 verschillende standen en 9 zuigkrachtniveaus, die je ook nog eens apart kunt instellen voor de linker of rechter borst.

ForGoods (€)

Op zoek naar een betaalbare en goede dubbelzijdige, elektrische borstkolf? Dan is die van ForGoods een hele goede optie! De zuigkracht heeft negen niveaus, de kolf heeft een massagefunctie in vier stappen om de melkproductie te stimuleren en het beschikt over een touchscreen, waarvan de display ook in het donker goed leesbaar is.    

Een handkolf 

Toch liever een handkolf, om bijvoorbeeld zelf de zuigkracht en het zuigritme in control te hebben?  Dan zijn de onderstaande handkolven een goede optie.

Medela Harmony 


De Medela Harmony is de enige handkolf met een twee fasen systeem waarmee het natuurlijke zuigritme van de baby wordt nagebootst. Het is daarnaast makkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken.  

Philips Avent

Deze handkolf heeft een siliconen kussen die lichtjes meebuigt en zich aanpast aan de tepel. Philips geeft aan dat de kolf vrijwel past op 99,98% van alle tepelmaten. 

Haakaa


Deze handkolf is gemaakt van 100% food grade siliconen en werkt met het simpele principe van vacuüm zuigen door in de kolf te knijpen. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Haakaa Nederland (@haakaanl)

Vergoeding borstkolf 

Sommige zorgverzekeraars vergoeden, vanuit de aanvullende verzekering, (gedeeltelijk) de huur of aanschaf van een elektrische of manuele borstkolf.

Ook handig (om te weten)!  

Kolfconsult
Wist je dat je bij sommige lactatiekundigen een kolfconsult kunt nemen? Zo kan je diverse kolven uittesten en degene kopen die het best bij jouw lichaam en situatie past. Tip: veel zorgverzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende verzekering (een gedeelte van) lactatiekundige zorg.  Via Independer kun je makkelijk de hoogte van vergoedingen per verzekeraar bekijken.

Kolfbeha
Met een kolfbeha heb je je handen vrij, super handig om onderhand je telefoon vast te houden om de filmpjes van je baby te bekijken. Of Netflix kan natuurlijk ook. 😊 

Filmpjes kijken
Heb je moeite met kolven? Kijk dan filmpjes van je baby of neem bijvoorbeeld een gedragen rompertje mee.  

Voedingsdoek
Moet je toch buitenshuis of buiten kantoor kolven en wil je voor jezelf dat liever discreet kunnen doen? Dan is een voedingsdoek handig om bij je te hebben. Als je er nog geen hebt, de voedingsdoeken van Ilmaha zijn een aanrader!  

Sok over de fles
Een sok over de fles?! Ja je leest het goed. Sommige moeders vinden het fijn om niet continu naar de opgevangen millimeters te hoeven kijken. Het kolven kan lang aanvoelen door je hierop te focussen of soms omdat je je hierdoor niet ontspant kan dit het kolven belemmeren. Door een sok over de fles te doen en erop te vertrouwen dat de melk vloeit, kun je ontspannen en de kolf de rest van het werk laten doen.  

Meer weten? 

Wil je meer weten over borstvoeding of kolven? Dan kun je terecht bij borstvoedingsorganisatie La Leche League. Een wereldwijde organisatie met vrijwilligers die je voorzien van informatie én voor je klaar staan met informatie en een luisterend oor. Ook vind je hier bijvoorbeeld meer informatie over het bewaren van moedermelk en de houdbaarheid hiervan.  

Wat is jouw ervaring met het kolven? En welke tips heb jij nog meer? Deel het hieronder in een reactie!  

Website | + berichten
julia-buitendijk
Julia Buitendijk
+ berichten

Julia is mama van Damian (maart 2018) en Owen (oktober 2020) en parttime werkzaam in de reisbranche. Daarnaast heeft ze haar een eigen webshop met(duurzame) knutselpakketten en bouwspeelgoed voor kinderen: WoeWoe. En alsof dat nog niet genoeg is, denkt ze er ook nog over na om binnenkort te starten met een opleiding.

Plaats een reactie