“Hé kun je je nu alsjeblieft gaan aankleden en naar beneden komen?”

Het is ochtend en jij bent druk bezig met het klaarmaken van het ontbijt en je kind zit in zijn slaapkamer te spelen. Je roept van onderaan de trap naar boven dat je kind zich moet aankleden, maar het blijft akelig stil boven. Na enkele minuten probeer je het nog een keertje en wederom niks. Over niet al te lange tijd moeten jullie weg en je begint toch een beetje geïrriteerd te raken, want je wilt niet te laat op school komen. Bovendien heb jij een belangrijke meeting op je werk waar je bij aanwezig moet zijn. Wat een gestress weer in de ochtend. De nummer één frustratie van ouders: kinderen die niet luisteren! Wat zou het toch fijn zijn als onze kinderen gewoon naar ons luisteren, en wel het liefst meteen.

Maar wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat ons kind niet wil luisteren? Eigenlijk bedoelen we dat ons kind niet doet wat wij vragen. Dus zelfs als je je kind aan het luisteren hebt gekregen dan is het niet vanzelfsprekend dat je kind vervolgens ook meteen overgaat tot wat je gevraagd hebt. Want als we zeggen luisteren dan bedoelen we eigenlijk gehoorzamen en die twee begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald.

De  3 tips om ervoor te zorgen dat je kind beter naar je gaat luisteren

1. Luister zelf wat vaker

Ken de uitspraak: “Kinderen die niet luisteren hebben ouders die niet luisteren?” We vinden het zo normaal om heel de tijd van alles te vragen van en aan onze kinderen maar in hoeverre betrek je je kind daarin? Op de één of andere manier denken wij als ouders dat het normaal/vanzelfsprekend is dat kinderen naar ons luisteren. Omdat kinderen klein zijn denken wij dat we het beter weten en omdat we denken dat we het beter weten vinden we dat onze kinderen naar ons moeten luisteren. En als dat niet gebeurt dan herhalen we ons verzoek gewoon nog een keertje en nog een keertje en nog een keertje. En misschien wel net zo lang totdat we ons geduld verliezen, geïrriteerd raken en nóg meer druk op de ketel gaan zetten. En wat gebeurt er als je dat doet? Je kind stribbelt nog meer tegen, jullie krijgen een argument en de sfeer is in ieder geval niet meer zo leuk. Dus, in plaats van je verzoek heel de tijd te blijven herhalen, loop even naar boven en vraag aan je kind waarom het zich niet om wil kleden. Luister even naar je kind. Wij ouders praten maar en praten maar en daarbij vergeten soms gewoonweg te luisteren. Je zult verbaasd staan van de antwoorden die je soms zult krijgen. Neem je dus voor om iets vaker naar je kind te luisteren, vooral op die momenten dat je merkt dat je jezelf continu aan het herhalen bent.

2. Maak contact met je kind

Een heel simpele maar o zo effectieve vraag om jezelf te stellen op het moment dat je kind niet luistert is: ‘Hoort mijn kind me wel?’ Zoals we allemaal weten kunnen kinderen enorm opgaan in wat ze aan het doen zijn en dan horen ze ons gewoon echt niet. Harder praten of schreeuwen heeft absoluut geen zin. Dus, voordat je iets roept naar je kind, kijk even of het wel aandacht heeft voor je verzoek. Als je ziet dat je kind helemaal opgaat in waar het mee bezig is, loop er dan even heen. Leg even je hand op je kind, maak fysiek contact. Ga op ooghoogte van je kind zitten en wacht tot je kind je aankijkt. Pas dan leg je je verzoek neer bij je kind. En een pro-tip: erken eerst wat je kind aan het doen is voordat je je verzoek neerlegt. Bijvoorbeeld: ‘Hoi lieverd, ik zie dat je lekker aan het kleuren/kleien/gamen/spelen bent. Het is bijna tijd om naar school/oma/de tandarts te gaan. Je hebt nog 5 minuutjes om te kleuren/kleien/gamen/spelen en dan gaan we weg’. Wees duidelijk, zeg niet teveel en geef een duidelijke tijdslimiet. Is de tijd verstreken en is het tijd om te gaan en je kind stribbelt tegen? Blijft rustig, wordt niet boos en zet door. Je kind kan emoties ervaren rondom het handhaven van de grens en dat is oké! Geef je kind de ruimte om zijn of haar teleurstelling te verwerken. Dat is gezond en volkomen normaal!

3. Geef je kind een keuze

Er zijn ook genoeg momenten te bedenken waarbij je kind je wel hoort maar simpelweg andere prioriteiten heeft. Het is lekker aan het spelen, aan het tekenen of iets anders aan het doen en wil daar helemaal niet mee stoppen en luistert daarom niet naar je. En dat kun je natuurlijk heel vervelend vinden maar stel je eens voor: je bent lekker een boek aan het lezen en je partner roept van de andere kant van het huis dat je NU onder de douche moet…… Kun je je voorstellen hoe dat voelt? Dan denk je waarschijnlijk ook: Ja DOEI, daar heb ik nu geen zin in, ik ben een boek aan het lezen! Verrassing, dat geldt dus ook voor je kind. Bovendien, wie vind het nou leuk om heel de tijd gecommandeerd te worden? En kinderen worden bijna de hele dag gecommandeerd, ze moeten dit doen, ze moeten dat doen, thuis, op school, op de sportclub.

Controle uit kunnen oefenen

Soms vergeten we wel eens dat kinderen maar ontzettend weinig controle over hun eigen leven uit kunnen oefenen. Bijna alles wordt voor hen bepaald en sommige kinderen -meer dan andere kinderen- nemen daar geen genoegen mee. En dat komt meestal tot uiting in niet luisteren a.k.a. niet gehoorzamen. Dus wat kun je doen in het geval dat je kind je wel hoort maar niet wil meewerken? Je zou je kind een keuze kunnen geven. En dit werkt uitstekend voor wat jongere kinderen. Je biedt twee keuzes aan en je laat je kind een optie kiezen. Door dat te doen heeft je kind het gevoel dat het controle heeft over de situatie, dat het wat in de melk te brokkelen heeft, dat zijn of haar mening er ook toe doet. Is je kind wat ouder dan kun je samen met je kind kijken hoe jullie jouw verzoek kunnen vormgeven. Je laat je kind dus meedenken over de uitvoering van je verzoek. Je kind wil het misschien niet op jouw manier doen maar op zijn/haar eigen manier. Jij wilt misschien dat het nu gebeurt maar je kind wil het op een later moment doen. Afhankelijk van de situatie zal je dus een bepaalde mate van flexibiliteit moeten opbrengen om je kind die kleine mate van autonomie te kunnen geven. Onthoud, autonomie is een behoefte die elk mens heeft, ook je kind, hoe klein het ook is.

Focus op samenwerking in plaats van gehoorzamen

Dus, de volgende keer dat je kind niet luistert, onthoud dan dat het vaak helemaal niet voortkomt uit opstandigheid of dwars willen liggen. Zie het als een uitnodiging om even naar jezelf te kijken. Wat ben je aan doen? Hoe heb je je verzoek neergelegd bij je kind? Heb je vanuit de keuken naar de badkamer geroepen dat de tanden nu toch echt gepoetst moeten worden? Heb je je kind om zijn of haar mening gevraagd? Is het redelijk wat je vraagt? Is je kind met iets anders bezig?

Kinderen hebben net als wij de behoefte om gehoord te worden, ze willen invloed uitoefenen, autonomie hebben. Kijk of je je kind daarin tegemoet kan komen. En dat betekent echt niet dat je alle touwtjes uit handen geeft, helemaal niet! Je kunt ook met duidelijke grenzen en structuur je kind de ruimte geven om mee te beslissen. Je kind voelt zich daardoor niet alleen gehoord, gezien en gerespecteerd, het leert ook om samen te werken, oplossingen te bedenken en compromissen te sluiten. Allemaal ontzettend handige skills die een heel leven meegaan.

Wil je nog meer tips voor meer samenwerking thuis? Download dan mijn gratis e-book met mijn
5 gouden tips, via mijn website.

Ivonne Schippers opvoedcoach
Ivonne Schippers
EXPERT | + berichten

Ivonne is de drijvende kracht achter De Coach Voor Ouders en moeder van 2 energieke jongens van 5 en 7. Ivonne ervaarde het moederschap als een uitdaging, en minder vanzelfsprekend dan het leek. Er waren momenten dat ze vastliep in de opvoeding van haar kinderen en weinig plezier ervaarde in het moederschap. Toen ze op zoek ging naar oplossingen bleek veel van het advies dat ze vond niet te werken. Dit moment heeft Ivonne aangegrepen om zich te gaan verdiepen in opvoedzaken, de ontwikkeling van kinderen en het moederschap. Nu, enkele jaren later helpt zij andere moeders met kinderen tussen de 3 en 10 jaar meer rust en kalmte te ervaren zodat zij meer plezier, energie en harmonie ervaren in het moederschap en daardoor de beste moeder zijn voor hun kind. Je vindt Ivonne haar volledige profiel via het menu 'Experts'.

Plaats een reactie